Etusivu Oscar Kuvat Kuulumisia Linkit Muistoissa In English

Vuosi 2014
Vuosi 2013
Vuosi 2012
Vuosi 2011
Vuosi 2010

Vanhat
Emilin & Aaronin kuulumiset:
Vuosi 2009
Vuosi 2008
Vuosi 2007
Vuosi 2006
Vuosi 2005
Vuosi 2004
Vuosi 2003
Vuosi 2002

KUULUMISET 2011

23.12.2011 TILINPÄÄTÖS VUODELLE 2011
Vuosi 2011 alkaa olla paketissa, perinteisen tilinpäätöksen aika.

Vuosi alkoi tammikuussa suruviestillä kun Emilin poika Wellu (C.I.B FIN MVA SE MVA(N) NO MVA PMJV-02 PMV-02 Small Fetcher Easy-Going Erno) siirtyi tähdeksi taivaalle. Mahtava koira, jota muistelen suurella lämmöllä.

Keväällä Oscar kävi ensimmäisessä virallisessa näyttelyssä Sipoossa, tuloksena H. Tämä olikin vuoden ainoa näyttely, Oscarin ollessa aika hitaasti kehittyvä ja vielä hyvin keskeneräinen.

Keväällä kävimme myös kaksi rally-tokokurssia ja kesäkuun alussa osallistuimme ensimmäisiin möllikisoihin, jotka menivät mahtavasti, tuloksena 93/100 pistettä. Syksyllä starttasimme myös kolmessa virallisessa kisassa. Ensimmäisestä saimme hienosti hyväksytyn tuloksen, kaksi muuta eivät sujuneet yhtä mallikkaasti.

Elokuussa teimme hienon reissun Ruotsiin, jossa tapasimme kaikki Oscarin sisarukset. Samalla Oscar ja koko muu pentue MH-kuvattiin. Mielenkiintoinen kokemus ja mielestäni MH-kuvaustulos oli hyvin Oscarin oloinen.

Vuoden alkupuolen treenasimme agilityä vielä penturyhmässä, jossa agilityn aloitimme. Kesätauon jälkeen vaihdoimme ryhmää ja treenamme nyt maxi-koirien jatkoryhmässä. Agilityssä on vuoden aikana kehitystä tapahtunut paljon. Tällä hetkellä esteet rengasta lukuunottamatta sujuvat oikein hyvin. Keppien osaaminen olen oikein supertyytyväinen :) Talven aikana on tarkoitus vielä tarkoitus vahvistaa ja parantaa estesuorituksia ja keskittyä rataohjaukseen.

Vuoden aikana olemme lenkkeilleet monen monta kertaa lagotto Samun kanssa. Pojilla on ikäeroa vain kolme päivää ja ovat todella hyvät ystävät, lenkillä menevät hippaleikkejään melkoista tahtia.

Viralliset terveystutkimukset tehtiin loppuvuodesta. Lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja silmät OK, joten parempia terveystuloksia ei voisi olla! Oscarilla oli tosin jonkin verran ongelmia suolistonsa kanssa. Herkkä suolisto ei ole kestänyt kaikkea sitä moskaa mitä Oscar söi ulkoa. Antibioottikuureja syötiin pari. Onneksi turhan moskan syöminen on iän myötä vähentynyt huomattavasti.

Oscar on monessa asiassa hyvin helppo. Sen kanssa on helppo liikkua, se sopeutuu autossa matkustamaan takaluukuussa, lasten välissä turvavöissä tai etumatkustajan jaloissa. Oscar rakastaa kaikki ihmisiä, ihmisiä se saisi tavata rauhallisemmin, mutta sen tuntuu olevan vaikea hillitä itseään kun ihmiset ovat vain niin ihania! Se tulee toimeen myös kaikkien koirien kanssa, mutta menee lenkillä hienosti "ohi"-käskyllä koirista ohi, kaikki ei tarvitse tavata. Vapaana Oscar liikkua lähes päivittäin ja on ollut hyvin helppo, pysyy sopivan välimatkan sisällä. Yksi rasittavimpia asioita on kenkien varastaminen kenkäkaapista. Oscar osaa ovata liukukaapin oven ja käy välillä varastamassa sieltä kenkiä. Tulee sitten näyttämään mitä löysi, nykyisin luopuu niistä jo helposti, mutta pakkoko niitä kenkiä on sieltä kaapista hakea!

Nyt loppuvuodesta uhmaa on selvästi ollut nähtävissä, tähän asti olemmekin päässeet ilman korkeita uhmahuippuja. Ulkona korvat ovat välilllä poissa käytöstä ja treeneissä loppuu keskittymiskyky. Pahin uhmahuippu kesti tosin vain reilun viikon verran, joten sen osalta pääsimme helpolla.

Ensi vuodeksi pitäisi asettaa jotain tavoitteita. En kuitenkaan niistä aio stressata vaan teemme parhaamme siinä mikä kiinnostaa ja katsomme mihin se riittää ;)

22.12.2011 HYVÄÄ JOULUA!

05.11.2011 PIKAISET KUULUMISET
Toissa sunnuntaina oli kolmannen rally-tokokisan vuoro, tuloksena toinen hylätty. Onneksi tämä hylätty oli paljon parempi kuin se edellinen, puoli rataa meni aika hyvin. En vain yhtään kestä sitä, että Oscar haistelee maata. Seurauksena oravanpyörä: Oscar haistelee maata, minä hermostun, Oscar haistelee vielä enemmän rauhoittaessaan minua ja minä hermostun vielä enemmän.... järkevää vai mitä?

Onneksi Mari kuvasi minulle suorituksen, sillä olen taas (ehkä) himpun verran viisaampi. Hermostuin nimittäin aika turhasta jo aika radan alkuvaiheilla, jostain syystä tuntui, ettei tästä tule mitään ja videolta näkee Oscarin toimivan ihan hyvin. Seuraavaan kisaan täytyy relata vähän ja muistaa, että koiralle saa höpötellä vaikka koko ajan jos siltä tuntuu :)

Seuraavana päivänä oli agilitytreenien vuoro, jossa pääteemana oli takaankierrot. Menivät ihan hyvin kun itse muistan ohjata perusteellisesti, ei se vielä mene ajatuksen voimalla ;)

Keskiviikkona Oscar kävi virallisissa lonkka- ja kyynärkuvissa, viralliset tuloset eivät vielä(kään) ole tulleet. Lisäksi pyysin kuvaamaan selän ja ohutsuolen. Selän halusin kuvattaa ihan vain agilityn vuoksi, ettei tule turhia yllätyksiä. Selkäranka oli oikein hieno, ei mitään huomautettavaa. Ohutsuolen taas halusin nähdä sen vuoksi, että Oscarilla ei ole ollut suolisto-ongelmia vähään aikaan ja halusin nähdä onko suoli toipunut koettelemuksistaan ja olihan se onneksi.

Tämän viikon maanantaina taas agilitytreenit. Teimme 12 esteen rataa, jossa tein persjättöjä, jaakotuksen ja valssin. Meni tosi kivasti, mutta itselleni toivoisin kovasti nopeampia jalkoja!

Keskiviikkona oli virallisen silmäpeilauksen vuoro ja Oscar sai tarkastuksesta terveen paperit! Viralliset terveystutkimukset on nyt siis tehty.

Eilen lensin Eevan kanssa Ruotsiin Agrosofens-kenneliin hakemaan Twiggis-pentu kotiin. Löwe sai terhakkaan "pikkusiskon."

14.10.2011 KUULUMISIA
Olin Simon kanssa viime viikon lomailemassa Dubaissa ja Oscar oli taas Eevan, Jussin ja Löwen luona laatuhoidossa :) Jälleen iso kiitos!

Lokakuun alusta alkoi HAU:n talvikausi, ensimmäisiin treeneihin emme matkan vuoksi päässeet. Maanantaina olimme siis ensimmäisessä uuden ryhmämme treeneissä. Ryhmässä on listan mukaan 9 koiraa ja 2-3 kouluttajaa. Maanantaina oli ihan järkky keli, vettä satoi ja tuulikin oli kohtuullinen. Paikalla oli vain kolme koiraa ja kolme kouluttajaa! Aika luksusta :)

Ehdimme tekemään hyppytekniikkaa, keinua, eteen irtoamista ja keppejä. Olemme Oscarin kanssa pitäneet hyppykorkeudet tähän asti maltillisina, lähinnä medi-korkeudessa. Hyppytekniikkassa viimeinen hyppy oli maxi-korkeudessa ja Oscar sukelsi pari kertaa sen alitse maassa olevan lelun luokse. Laitoimme toisen riman varmistamaan. Keinulla sain käskyn ottaa pikkuhiljaa enemmän etäisyyttä, Oscar kyllä pysähtyy keinulle jos olen lähellä (reagoi voimakkaasti minun vartalonliikkeeseeni), mutta pitäisi pysähtyä myös itsenäisesti. Tämä pätee tietysti kaikilla kontaktiesteillä. Lähdin jo aikaisemmin lisäämään omaa liikettäni ja sen jälkeen Oscarin kontaktit menivät ihan sekaisin ja jouduimme palaamaan takaisin lähestulkoon alkupisteeseen. Nyt se taas pysähtyy jos olen lähellä, mutta miten pääsemme tästä taas eteenpäin? Oscar on kuitenkin se verran nopea, etten tule jatkossa aina ehtimään varmistamaan, eikä se nyt muutenkaan kauhean järkevää ole... no, kai tällä hetkellä on tärkeintä, että se kuitenkin ottaa kontaktit.

Eteen irtoamisharjoitus meni vähän penkin alle. Edellisellä parilla oli hajonnut namipussi kentälle ja Oscar oli ihan varma, että maasta löytyy herkkuja. Se syöksyi hyvin matkaan ja putken jälkeen 90 asteen käännös namipaikalle...

Keppejä teimme vain vähän, sillä Oscar alkoi selvästi olemaan jo väsynyt. Saimme kuitenkin kehuja hienoista kepeistä :)

Eilen Oscar sai vähän vähemmän kehuja, se nimittäin söi Jennan puhelimen! Se ehti olla käytössä vain kaksi kuukautta. Vaikka Oscar energinen onkin niin kotona se ei ole tuhonnut kuin omia lelujaan (joista valtaosa onkin sitten tuhottu perusteellisesti). Olin itse jättänyt Jennan puhelimen matalalle pöydälle eikä minulle tullut mieleenkään, että Oscar ottaisi puhelimen. Arvatkaa mikä huuto siitä tuli kun 7-vuotiaan uusi puhelin tuhotaan? Onneksi oli sen verran uusi puhelin, että löysimme kaupasta samanlaisen tilalle.

Tänään aamusta kävimme tekemässä pikatreenit agilityä. Joona (reilu 5,5v.) on oikein hyvä apulainen, auttaa siirtämään esteitä ja nostaa rimoja. Nyt se on myös innostunut suunnittelemaan minulle ratoja. Tänään totesin, että on itse asiassa ihan hauskaa tehdä Joonan suunnittelemia ratoja, koska ne eivät aina ole niin loogisia mitä itse suunnittelisi. Ohjausta joutuu suunnittelemaan oikein kunnolla, mikä tietysti tekee hyvää, vähän erilaista treeniä välillä.

25.009.2011 TOINEN RALLY-TOKOSTARTTI
Toinen rally-tokostarttimme meni aika penkin alle, keskeytin kokeen neljännellä kyltillä. Jostain syystä Oscar ei saanut nenäänsä irti maasta eikä ollut järkeä jatkaa rataa koiran kanssa joka ei keskity. Monella muullakin koiralla näytti olevan samankaltaisia ongelmia, en tiedä mitä ihania hajuja kentässä oli. Kuukauden päästä taas uusi yritys.

21.09.2011 VIIMEISET PENTUAGILITUTREENIT
Viimeiset penturyhmämme treenit eli mun näkökulmasta "yötreenit" olivat eilen. Jotenkin on niin vaikea lähteä treeneihin sen jälkeen kun lapset ovat jo nukkumassa ja ulkoa on jo pimeä. Uusi treeniaikamme talveksi on onneksi maanantaina alkuillasta.

Viimeisella treenikerralla teimme 9 esteen rataa. Ensimmäisen hypyn jälkeen oli puomi, jonka ylösmenokontaktin molemmin puolin oli putkensuu (se oli jäänyt siihen edelliseltä ryhmältä ja päätimme jättää sen siihen kokeilumielessä). Oscar oli ihan täpinöissä ja sinkosi putkeen ainakin 5 ensimmäistä lähtöyritystä, välillä jopa jätti ensimämisen hyppyesteen suorittamatta ja sinkosi suoraan putkeen. Käänsimme putken pois ja sen jälkeen pääsimme puomille. Puomin jälkeen kaksi hyppyä ja sen jälkeen s-mallinen putki, jonka pää ei ollut näkyvissä. Yllättävän hyvin Oscar putkeen kuitenkin meni, lopun kanssa ei ongelmia.

Välillä teimme muutaman toiston A-esteellä ja keinulla, jotka molemmat menevät hyvin yksittäisenä esteenä. Täytyy kokeilla mitä tapahtuu, jos esteet ovat radalla ja vauhtia ja intoa on enemmän. Eilen totesinkin jollekin treeneissä, että ihanaa kun olemme päässeet agilityssä niin pitkälle, että voimme jo mennä radanpätkiä eikä vain yksittäisiä esteitä. Ohjauskuvioita on niin kiva miettiä.

Lopuksi vielä hieman erilainen radanpätkä, joka meni heti ensimmäillä yrityksellä niin loistavasti, että siihen oli hyvä lopettaa :)

Ohjattuihin treeneihin pääsemme jälleen parin viikon tauon jälkeen ja toivottavasti vihdoin takaisin Purinan halliin!

18.09.2011 ENSIMMÄINEN RALLY-TOKOKISA
Ensimmäinen rally-tokokisa takana ja hauskaa oli. Kävimme keväällä kaksi lyhyttä rally-tokokurssia, mutta sen jälkeen olemme treenanneet vain vähän ihan itseksemme. Vähän jännitti, mutta hyvinhän se meni, hyväksytty tulos 88 pisteellä.

Radalla tällä kerralla:
1. Pujottelu
2. Istu, kierrä koiran ympäri
3. Koira eteen, peruutus
4. Spiraali vasemmalle
5. 270 käännös vasemmalle
6. Koira eteen, vasemmalta sivulle
7. Istu, maahan
8. Vasen täyskäännös
9. Käännös vasempaan
10. Koira eteen, istu, oikealta sivulle, istu
11. 270 käännös oikeaan
12. Spiraali oikealle

Eniten päänvaivaa tuotti tänään kyltti 10, jossa Oscar jäi jostain syystä tuijottamaan tuomaria ja kirjuria. Uusimme liikkeen kahdesti ja viimeisellä kerrallakin Oscar istui eteeni ihan vinoon. Tältä kyltiltä siis -7 pistettä. Muut pistemenetykset tulivat pienistä hihnankiristyksistä ja yhdestä pujottelumerkin nuuskaisusta. Arvostelulapussa oli tuomarin terveisin: "Iloinen suoritus," joka lämmitti mieltä.

08.09.2011 KUUKAUDEN KUULUMISET
Hups... O:n sivuilla ollut aika hiljaista eli viime aikojen kuulumisia...

Muutama viikko sitten teimme agilitytreeneissä 11 esteen rataa, jossa oli paljon hyppyjä, puomi ja pussi. Toiselle esteelle teimme hienon pakkovalssin ja ensimmäistä kertaa radalla ollut puomikin meni hienosti kun ehdin alastulolle varmistamaan. Eniten ongelmia tuotti 7 hyppyesteen kaareva "loppusuora." Vauhtia riitti, joten jäin itse jälkeen ja säheltämiseksi se meni. Pitäisi palkata enemmän pelkistä hyppyesteistä.

Elokuun loppupuolella emme treeneihin päässeet. Olimme yksi sunnuntai vanhemmillani kun isäni ja Simo ehtivät näkemään kuinka Oscar löysi merestä noin 40 cm x 5 cm kokoisen palan jotain muovipussimuovin tapaista ja söi sen! Annoin sille välittömästä suolaa ja se oksensi muutaman kerran ja onneksi oksennuksen mukana tuli ainakin valtaosa muovista. Seuraavana yönä Oscar oksensi pari kertaa, sitä seuraavana yönä se alkoi aamuyöstä oksentaa ja oksensi parin tunnin välein. Se oli päivän kanssani töissä, nukkui väsyneenä matkahäkissä ja oksensi muutaman kerran. Sain iltapäiväksi varattua ajan meidän nykyiselle luottoeläinlääkärillemme Sipooseen.

Oscar röntgenkuvattiin vaikka muovi ei röntgenkuvassa näy. Suolistossa näkyi kaasuuntumaan ja ohutsuoli oli ärtynyt, ei vierasesinettä, mutta koska tiesimme, että se olisi todennäköisesti muovia niin vierasesineen mahdollisuutta ei voitu suljettu pois. Kaasuuntuma oli kuitenkin vielä sen verran pieni, että päätimme aloittaa lääkityksen ja katsoa seuraavaan päivään. Jos ulostetta ei tulisi ja kaasuuntuma suurenisi, niin edessä olisi leikkaus vierasesineen poistamiseksi. Onneksi kuitenkin suoli lähti hyvin toimimaan ja Oscarin olo parani. Antibioottikuuri ohutsuolen rauhoittamiseksi kesti reilun viikon.

Ohutsuolen kanssa Oscarilla on aikaisemminkin ollut ongelmia, se söi pentuna kaikennäköistä ulkoa löytämäänsä moskaa ja ohutsuoli ärtyi helposti ja tämän vuoksi on pari antibioottikuuriakin syöty. Herkän suoliston vuoksi Oscarin ruokavaliosta on myös karsittu kaikki turha pois, vaikka mitään allergioita ei ole todettu. Tosin täytyy todeta, että kaikki Oscarin suolisto-ongelmat ovat alkaneet sen jälkeen kun se on syönyt jotain todella poikkeuksellista mitä ei todellakaan ole ruoaksi tarkoitettu, joten en tiedä onko ruokavalion rajoituksesta mitään hyötyä. Onneksi tuo moskan syöminen on Oscarin vanhetessa huomattavasti vähentynyt, joten toivottavasti nämä vaivatkin hellittävät sen myötä.

Tiistaina pääsimme taas treeneihin, saimme radan rakennettua ulkokentälle kun ulkovalot sanoivat sopimuksensa irti! Kello 21 on jo PIMEETÄ, yök! Valoja emme enää päälle saaneet, joten siirsimme muutaman hyppyesteen hallin lähelle, jossa paloi vielä pari pientä valoa ja teimme välistävetoharjoituksia. Hyvinhän ne menivät kun minä ohjasin kunnolla...

Pentuagilityryhmämme on kohta treenannut yhdessä vuoden, mutta hajoaa lokakuuun alussa kun talvikausi alkaa. Kivaa on ollut, mutta tasoerot alkavat olla sen verran suuria ettei ole järkeä jatkaa samassa kokoonpanossa. Uusi treeniaikamme alkuillasta sopii minulle paljon paremmin kuin tämä nykyinen yövuoro 21.00-22.30.Talveksi on muitakin agilitysuunnitelmia ja toiveena on, että pääsisimme keväällä ensimmäisiin kisoihin.

16.08.2011 EDISTYSTÄ AGILITYSSÄ :)
Keppien harjoittelussa jumituimme "pitkäksi" aikaa tilanteeseen, jossa jäljellä oli 3-4 verkkoa. Jos niitä poisti niin Oscar jätti joko välejä pujottelematta tai vauhti hiipui kokonaan. Tuntui melkein siltä, että se olisi taantunut joka treenikerralla.

Sitten yhtäkkiä sunnuntaina kaikki vain loksahti kohdalleen ja nyt verkoista on päästy :) Kyllähän tuo vielä hiomista vaatiin, mutta vihdoin onnistumisia ilman verkkoja. Alla todistusaineistoa...

 

12.08.2011 PÄIVÄUNET TERASSILLA


Ei kai se niin haittaa...


..jos kesken päiväunien tippuu terassituolilta...


... unia voi jatkaa näin!

04.08.2011 RUOTSISSA
Lauantaina suuntasimme auton nokan kohti satamaa, josta matkasimme koko perheen voimin Viking Linen Mariellalla Tukholmaan. Oscar selvisi laivamatkasta hyvin, vaikka koirien pissatukseen tarkoitetut hiekkalaatikot eivät siihen suurta vaikutusta tehneetkään ja alkoivat matkan edetessä tulla yhä vastenmielisemmäksi. Laivalla liikkuminen sen kanssa sujui hyvin ja jyrkät ulkoportaat laivan yläkansillekaan eivät tuottaneet ongelmia ylös tai alas mennessä.

Tukholmasta ajoimme reilu 3 tuntia Karlstadiin. Hotellimme oli nappivalinta sekä lapsien, että koiran kannalta. Hotelli mainostaa olevansa koiraystävällinen ja sen huomasi. Henkilökunta oli ystävällistä, pääoven vieressä koirakakkaroskis ja vastaanotossa oli jopa puruluita myynnissä. Lapset taas nautivat mukavankokoisesta ja lämmitetystä ulkouima-altaasta. Kun säät vielä suosivat niin mikäs siinä reissatessa, lämpöä noin 25 astetta ja aurinkoista. Lämpimät kelit toivat kyllä hieman lisähaastetta koiran kanssa matkustamiseen kun sitä ei voinut esim. ruokailujen ajaksi jättää autoon. Onneksi löytyi kuitenkin ruokapaikkoja, jonne koiran sai mukaan terassille.

Sunnuntai illaksi olimme saaneet kutsun Oscarin Pippi-siskon luokse Forshagaan, jonne kerääntyi koko pentue. Aivan mahtavaa, että kaikki kuusi pentua olivat omistajineen päässeet paikalle. Ilta meni grilliruokaa nauttiessa ja höpötellessä. Lapset olivat reissusta jo vähän väsyneitä, joten lähdimme ajoissa hotellille nukkumaan.

Maanantaina oli vuorossa koko pentueen MH-kuvaus, jonka kasvattaja oli meille järjestänyt Hammarö brukhundsklubille. Minulla oli aamulla aikainen herätys, sillä halusin nähdä mahdollisimman monta MH-kuvausta. Muu perhe jäi hotellille nukkumaan kun itse lähdin ennen kello seitsemään ajamaan koepaikalle, jonne oli hotellilta onneksi vain noin 10 minuutin ajomatka. Aamun ensimmäisenä suorittajana oli kasvattajan oma Blända, tämän jälkeen Pippi. Välissä ajoin takaisin hotellille hakemaan Oscarin ja mun perheen ja Frostan MH jäi näkemättä. Oscarin ainoa veli Razer oli juuri aloittanut kun palasin, joten ehdin onneksi näkemään sen suorituksen lähes kokonaan. Tämän jälkeen oli Oscarin vuoro ja viimeisenä vielä Fixa.

Oscarin suorituksen aikana kasvattaja Annika pysyi meidän "varjona" varmuuden vuoksi, jos tarvitsisin ruotsi-englanti tulkkia. Hyvin me tuomarin kanssa pärjäsimme ruotsi/englanti sekoituksella, mutta minua rauhoitti tieto, että tulkki on lähellä jos sitä tarvitaan. Luen ruotsia kohtuullisen sujuvasti, mutta puheen ymmärtäminen on joskus murteesta tai puheen nopeudesta riippuen hieman vaikeaa. Tuomari oli oikein miellyttävä ja se kyllärentoutti hyvin!

Oscarin MH-kuvaus meni mielestäni loistavasti, se oli hiljaisempi ja rauhallisempi kuin osasin odottaa. Alun kontaktissa se veti "mä olen pentueen pelle/naurattaja" meiningillä, mutta sen jälkeen se keskittyi.

Takaa-ajossa Oscar ei ensimmäisellä yrityksellä lähtenyt ollenkaan vieheen perään, toisella kerralla se lähti perään ja raahasi karvaa pitkän matkaa takaisin. Se oli ihana lelu!

Kolmen minuutin aktiviteettitason aikana se istui ensin rauhallisesti ja hiljaa ja kävi noin kahden minuutin kohdalla makoilemaan. Tuomarin kommentti "bäst av de bästa"

Seurava oli vuorossa etäleikki eli metsästä tullut pelottava hahmo, joka lopulta aloitti leikin ja meni näkösuojan taakse piiloon. Oscar oli ainoa pentueesta, joka syöksyi suoraan näkösuojaan tarkastamaan "mörköä" ja ryhtyi leikkimään henkilön kanssa. Välillä sen piti kyllä käydä tarkistamassa se edellisen rastin viehe (se oli vaan niin ihana!)

Tämän jälkeen siirryttiin yllätykseen eli haalarin luokse. Haalarin noustessa Oscar säntäsi takaviistoon pakoon. Tuomarin kehoituksesta siirryin puoliväliin ja Oscar kävi tarkistamassa haalarin. Haalarin ohituksissa ei mitään huomauttamista, ei jäljellejäävää pelkoa.

Ääniherkkyydessä vedettiin ketjua pitkin muhkuraista metallipöytää. Oscar säntäsi taas pakoon, palasi hetken kuluttua takaisin ja kävi lähellä pöytää. Sen jälkeen haukkui pöydälle hetken, mutta ei enää palannut katsomaan pöytää ennen kuin "yliajalla."

Seuraava osio oli aaveet. Oscar kontroilloi koko ajan molempien aaveiden kulkua ja haukkui niille edessäni ja lopulta sivultani. Aaveiden pysähdyttyä ja käännyttyä ympäri astuin hieman eteenpäin aaveita kohti ja Oscar kävi toteamassa ne vaarattomiksi. Sen jälkeen se lähti tekemään tarkistuslenkkiä metsään, josta aaveet olivat tulleet eikä enää kiinnostunut niistä.

Viimeisenä leikki 2 ja ampuminen. Kaksi laukausta leikin aikana ja kaksi passiivisuuden aikana. Leikin aikana Oscar keskeytti leikin hetkeksi toisen laukauksen jälkeen, mutta jatkoi sitten leikkimistä. Se alkoi selvästi olla jo väsynyt. Passiivisuuden aikana ei reagoinut kumpaakaan laukaukseen.

Tästä pääsee katsomaan osiokohtaiset pisteet!

Sekä tuomari ja kirjuri totesivat sen olevan melkoinen on/off koira. Tekee kun tehdään ja rauhoittuu kun ei tehdä! Oscar oli hiljaisempi kuin ennakkoon odotin, koska se on selvästi äänekkäin meillä olleista tollereista ja reagoi herkästi haukkumalla ääniin. Töitä tehdessä se on kyllä hiljaa aina. Mielestäni se ei kuormittunut testistä, sillä taukojen aikana se oli hyvin rauhallisen oloinen.

MH-kuvaus oli mielenkiintoinen ja nyt sellaisen nähtyäni olen vahvasti sitä mieltä ettei arvostelu todellakaan kerro kaikkea vaan suoritus olisi hyvä nähdä vaikka videolta. Simo onneksi kuvasi Oscarin suorituksen videolle, sillä suorituksen aikana ei itse pysty kaikkia koiran reaktioita katsomaan ja jälkikäteen oli mukava katsoa miten Oscar eri asioihin reagoi.

Tiistaina vietimme sitten päivää lasten ehdoilla Karlstadissa, joka olikin oikein kaunis kesäkaupunki. Aamusta lähdimme Mariebergsskogeniin, joka oli aivan mahtava paikka. Siellä oli vaikka mitä: uimaranta, pentaque ratoja, koriskenttiä, rantalentopallokenttä, lasten leikkipaikkoja useampikin, kotieläintila, isoja nurmikkokenttiä ja metsää. Alueelle sai ottaa koirankin mukaan, joten Oscar sai ulkoilla samalla kun lapsetkin. Kaiken lisäksi alueelle on vapaapääsy, aivan mahtavaa! Iltapäivällä Oscar olikin sen verran väsynyt, että jäi tyytyväisenä nukkumaan hotellihuoneeseemme kun me muut lähdimme pariksi tunniksi uima-altaalle.

Keskiviikkona lähdimme aamupalan jälkeen ajamaan takaisin Tukholman suuntaan, tehden matkalla pari pysähdystä. Matka Gabriellalla takaisin meni jopa rauhallisemmin kuin menomatka, sillä Oscar oli reissaamisesta ja kahden kannella olo tunnin jälkeen sen verran väsynyt ettei edes välittänyt lähteä mukaan kun me muut poistuimme hytistä eikä välittänyt käytävältä kuuluvista äänistä.

Kaiken kaikkiaan oikein onnistunut yhdistetty MH-kuvaus/perhematka Ruotsiin, mutta taidamme koko perhe olla muutaman omassa sängyssä hyvin nukutun yön tarpeessa :)

12.07.2011 SADEPÄIVÄN KUULUMISET
Vihdoin sataa, onneksi, sillä piha on todella sen tarpeessa.

Oscar ei lämpimistä keleistä tykkää, paitsi jo pääsee uimaan. Uusia verkkokeppejäkään emme ole kokeilleet kuin jokusen kerran, sillä jopa illalla on ollut liian lämmin. Ihan kivastihan tuo kepittää, mutta toistoja tarvitaan vielä rutkasti, sillä heti kun verkkoja vähentää liikaa niin vauhti tippuu hurjasti. Maltilla siis yritämme verkkoja poistaa, jotta vauhti pysyisi hyvänä.

Lapset ovat pari kertaa valittaneet kun äiti on varastanut heidän vessastaan korokejakkaran ja he eivät yletä hammasharjoihin... koroke kun on ollut terassilla lankunpätkän alla kontaktiharjoituksia varten. Kontakteissa olemme päässeet nytkähdyksen eteenpäin (tai ainakin palanneet siihen pisteeseen missä olimme ennen kuin kaikki rupesi menemään pieleen...) Hiljaa hyvä tulee, ei meillä ole kiire :)

25.06.2011 ASKARTELUA
Useampi metri kanaverkkoa, pari rullaa ilmastointiteippiä ja paljon nippusiteitä.... tuloksena verkot keppeihin kotipihalle! Kun sain vielä haettua Eevalta meidän vanhat kepit takaisin lainasta niin nyt kelpaa pihalla harjoitella.

Kepit eivät ole paljoakaan edistyneet talven jälkeen kun ryhmätreenien aikana ei pysy kovinkaan montaa toistoa tekemään ja emme ole ehtineet/pystyneet yksiksemme treenaamaan. Kepit(kin) kuitenkin vaativat toistoja onnistuakseen. Nyt meillä on onneksi mahdollisuus tehdä pieniä treenejä vähän useammin :)

Viime viikon treeneihin emme päässeet ja treenit jäivät kesätauolle heinäkuun vikalle viikolle asti. Tauon aikana on tarkoitus treenata keppejä ja yrittää päästä kontakteissa eteenpäin.

Laitoin viime viikolla Oscarin temppu-sivuille videopätkän sen osaamista tempuista. Valitettavasti unohdin muutaman tempun kokonaan ja osa tempuista ei videolla ole yhtään sillä tasolla millä Oscar osaa ne suorittaa (esim. pujo). Täytyy jossain vaiheessa ottaa temppuja uudestaan videolle.

15.06.2011 AGILITYTREENEISSÄ
Eilen oli mukavan raikas ilma agilitytreeneissä ja Oscarilla riitti virtaa. Jatkoimme viime viikon teemalla eli välistävedolla. Ensiksi pari toistoa viime kertaista treeniä ja siitä seuraavaan vaiheeseen. Hyppy, mutkaputki, hyppy, välistäveto, hyppy. Ensimmäisellä yrityksellä putken jälkeinen hyppy meni pitkäksi kun jäin varmistamaan, että Oscar menee hypylle. Loput toistot olivat suorastaan loistavia, hypyt menivät siivekkeitä nuollen :)

Seuraavaksi Kristiinan luokse kontaktitarkistukseen. Kontaktit ovat olleet ongelma jo jonkin aikaa, alkoivat hyvin, mutta sen jälkeen tuli kunnon takapakki ja oma turhautuminen. Sain asiat purettua Kristiinalle ja omaa päätä selvitettyä sen suhteen mitä haluan jatkossa tehdä. Ehkä se tästä...

Lopuksi vielä muutama toisto keppejä, lopuksi avasimme vähän verkkoja keskeltä. Meni OK, avattiin lisää, mutta ohitti keppejä. Tajusin, ettei Oscarin kanssa ole vielä poistettu verkkoja niin, että palkka on keppien jälkeen varmistajalla odottamassa. Maltti ei vielä riittänyt, vaan tuli kiire palkan luokse. Taisimme lopuksi jättää vain yhden verkon pois ja se sujui, tähän oli hyvä lopettaa.

Ensi viikolla on vielä yhdet treenit ennen kuukauden treenitaukoa.

13.06.2011 HELLEKUULUMISET
Viime tiistaina hain lapset mummin luota yökylästä ja Oscar pääsi mereen uimaan. Aallokko oli kohtalainen, mutta hyvin se tennispallo merestä palautui.

Tiistain agilitytreenit jätin tarkoituksella aika lyhyeksi. Iltapäivän uimaretki ja lämmin ilma vaikuttivat siihen, että Oscar oli aika väsynyt. Uutena asiana tehtiin välistävetoja kahden hyppyesteen kanssa ja se meni oikeistaan loistavasti. Lisäksi tehtiin vain muutama toisto verkkokeppejä ja vähän kontaktitreeniä.

Viimeiset rally-tokotreenit jäivät keskiviikkona harmittavasti väliin. Kahden (vajaan) kurssin verran olemme nyt lajiin tutustuneet ja kivaahan se on. Näyttää paljon helpommalta kuin onkaan ja radalla on yllättävän paljon muistettavaa. Eiköhän me vielä tämän vuoden puolella käydä kokeilemassa kisaamistakin, jos vain sopiva kisa löytyy.

Viikonlopun vietimme mökillä Hauholla. Lämpöä riitti ja järvivesikin oli jo 24 asteista. Oscar tykkää kovasti vedestä ja viettikin siellä paljon aikaa. Lasten tekemät vesiloiskeet ovat ihan parasta ja niitä on ihana jahdata. Uidessaan se on onneksi hyvin rauhallinen ja antaa ihmistenkin uida rauhassa. Hieman VEPE-koiraakin tuossa taitaa olla, sillä kun kumiveneen naru annettiin sille suuhun se lähti välittömästi vetämään veneessä olleita lapsia rantaan.

Alla vielä pari kuvaa mamman nukkumakaverista. Oscarhan ei saa sisällä tulla sohvalle, sänkyyn jne, mutta terassilla oleville kalusteille kyllä. Se on pennusta asti tykännyt olla sylissä/vieressä ja tunkee lähestulkoon aina viereeni nukkumaan terassille.

05.06.2011 RALLY-TOKO ALO-MÖLLI JA MUITA KUULUMISIA
Olimme viime viikon Kreetalla ja Oscar jäi kotiin ja serkkuni tyttöystävineen tuli meille Oscaria hoitamaan. Oscar oli ollut jonkin verran rauhaton, mutta ymmärrettäväähän se on kun vieraat ihmiset valtaavat talon ja aktiviteettia ei ole tarjolla samalla tavalla kuin normaalisti. Meitä vastaan tuli kuitenkin iloinen ja tyytyväinen koira ja se on tärkeintä :)

Tiistaina oli agilitytreenien vuoro parin viikon tauon jälkeen. Saimme ryhmäämme apukouluttajan, tolleripiireistä tutun Riika Leppisen. Olin ihan tyytyväinen tauon jälkeisiin suorituksiin. Kerran Oscar karkasi minulta keppien jälkeen toisen koiran luokse, joka antoi Oscarin kuulla kunniansa. En ollut tyytyväinen siihen, että se karkasi, mutta olin erittäin tyytyväinen kun Oscar ei vastannut rähinään.

Keskiviikon rally treenit eivät menneet kovinkaan hyvin. Illallakin oli vielä sen verran lämmin, ettei Oscaria oikein treenit huvittaneet ja jouduin tekemään kovasti töitä saadakseni sen kulkemaan mukana. Se ei selvästikään pitänyt lämmöstä.

Loppuviikosta olemme saaneet kivasti lenkkiseuraa. Torstaina lenkkeilimme Samu-lagotton kanssa ja perjantaina ja lauantaina saimme lenkkiseuraa 1,5-vuotiaasta tanskalais-ruotsalaispihakoirasta Remosta.

Tänään osallistuin Oscarin kanssa rally-tokossa mölli-alokasluokkaan, johon tuomari Ari Alexandersson oli laatinut kivan radan. Hieman jännitti miten kisaaminen sujuu kun Ari on tuomarina, sillä Ari ja Freya ovat treenanneet meidän kanssamme samassa ryhmässä ja Ari(kin) on Oscarin mielestä aika kiva tyyppi. Oscar oli riehakas ilmoittautumisessa, mutta sen jälkeen käytös oli moitteetonta. Se odotti rauhassa aitaan kiinnitettynä rataantutustumisen aikana ja oli muutenkin todella rauhallisen ja levollisen oloinen. Ehdin jo ajatella, että joudunko raahaamaan sitä perässäni radalla, mutta se yllätti minut positiivisesti. Rata meni mukavasti ja sujuvasti, muutaman kerran palkkasin suorituksen aikana kun se kerran mölliluokassa oli sallittua. Pisteitä saimme 93/100 ja sijoitus 3/13. 3 pistettä menetimme hihnan kiristymisen johdosta ja siitä en voi kun syyttää itseäni. Suorittaminen hihnan kanssa ei ole itselleni ihan helppo juttu, joten välillä menee sähläämiseksi. Huomaan myös kesken rataa keriväni hihnaa kireämmälle vaikka tarvetta ei olisikaan. Hihnan käyttöön pitää siis kiinnittää jatkossa huomiota.

12.05.2011 HARRASTUKSISTA
Pari viikkoa on ollut aikamoista hoppua ja kotisivut jääneet päivittämättä, paljon olemme kiireestä huolimatta ehtineet touhuamaan.

Viime viikon agilitytreenit eivät menneet loistavasti. Olin itse nukkunut todella huonosti kaksi edellistä yötä ja Oscarilla riitti virtaa kuin pienessä kylässä. Kyllähän se teki ihan hyvin sen minkä teki, mutta kun heitin lelun palkaksi se lähti juoksentelemaan ympäri kenttää ja piti omaa kivaa. Onneksi ei kuitenkaan mennyt häiritsemään muiden suorituksia, kunhan vain viiletti ympäriinsä... jee...

Viime viikon keskiviikkona aloitimme toisessa rally-tokokoulutuksessa. Paikka on haasteellinen, sillä aivan treenipaikkamme vieressä treenataan agilityä kolmella kentällä! Oscar oli välillä äänekäs, mutta teki hommia kivasti. Itse sain noottia pään asennosta eli pää meinaa väkisin kääntyä katsomaan koiraa. Olen vielä yrittänyt kiinnittää asiaan huomiota, mutta miten se pää aika valuukin. Itse olen huomannut, etten ole vielä ihan sisäistänyt rallyn "rentoa" otetta eli sitä, että koiraa saa avustaa vartalolla ja sille saa puhua suorituksen aikana. Yritän edelleen tehdä liian tokomaisesti.

Perjantai iltana kävimme puolentoista tunnin lenkillä Eevan & Samun kanssa. Hieman oli kostea reittivalinta, mutta koiriahan se ei haitannut. Taisivat molemmat kyllä joutua lenkin jälkeen suihkuun.

Tälläkin viikolla on käyty treeneissä, maanantaina rally, tiistaina agility, keskiviikkona rally. Rallyt menivät molemmat kivasti, vaikka Oscar edelleenkin komentaa jonkin verran haukkumalla kun on tylsää. Olemme nyt käyneet kaikki alokasluokan kyltit läpi ja Oscar osaa hyvin kaikki tehtävät, suurin ongelma on motivaation pitäminen seuraamisessa kun ympärillä on häiriötä. Keskiviikon rallyssä se tosin keksi uuden tempun eli spiraalissa ja pujottelussa se yritti poimia merkkikaartioita mukaansa.

Agilityssä täytyy ruveta miettimään palkkaamisasioita uudestaan. Olen palkannut paljon heittämällä Oscarille lelun suorituksen jälkeen, mutta nyt ei tahdo enää palauttaa lelua vaan lähtee pitämään omaa hauskaa lelun kanssa. Liittyy varmaan (murros)ikään, mutta ainakin toistaiseksi pitää keksiä jotain muuta. Kontakteissa ollaan menty takaisin alkuun ja homma alkaa taas pikkuhiljaa toimimaan. Mä en vain tykkää kontaktien opettamisesta, mutta muuten agility on niin hauskaa :)

Tänään olin Oscarin kanssa metsässä ja pelästyi oikein kunnolla. Olin juuri lähdössä täyttämään hakuruutua kun ylitsemme lensi iso varis, se rääkäsi ja pudotti jotain nokastaan noin 10 metrin päähän meistä. Olin näkevinäni, että se oli käärme, joten oli pakko mennä kurkkaamaan ja kuollut kyyhän se oli. Pelkään käärmeitä kuollakseni, joten pakkasin äkkiä kamat kasaan ja kiiruhdimme pois metsästä. Meilläpäin käärmeitä on paljon (itse olen joko sokea tai vain hyvätuurinen kun en liiemmin niihin ole törmännyt kuuden vuoden aikana), mutta taivaalta tippuvat kyyt ovat minulle liikaan, olivat ne sitten kuolleita tai ei!

Onneksi ehdimme ennen kyy-episodia tekemään yhden hakuruudun ja hienosti meni. Nopeaa työskentelyä ja palautukset suoraviivaisesti minulle :)

29.04.2011 VUODEN ENSIMMÄISET
Vietimme tänään iltapäivän vanhempieni luona meren rannalla ja Oscar kävi tekemässä vuoden ensimmäiset uintilenkit kylmässä merivedessä.

Kotiin tullessa Simo löysi Oscarin päästä vuoden ensimmäisen punkin, YÖK. Tyyppi sai samantien niskaansa Expotia. Ainakin viime kesänä se tuntui auttavan, kovinkaan montaa punkkia ei kesän aikana tarttunut.

27.04.2011 HARRASTUSKUULUMISIA
Sen verran jäi tuomarin kommentti Sipoon näyttelyssä köyryselkäisyydestä vaivaamaan, että asiaa piti tutkia lähemmin. Kotipihan videoanalyysin ja näyttelystä saamieni kuvien perusteella totesin, että kyllähän se välillä juoksee hassusti. Selkä köyryssä on mielestäni vähän liioiteltu, mutta kuitenkin. Sain ajan lauantaiksi fysioterapeutille. Oscar meni sinne omaan iloiseen ja energiseen tyyliinsä, mutta rauhoittui nopeasti käsittelyssä. Terapeuttikin totesi, että "sehän rauhoittui hyvin, todellinen ON/OFF-koira" ja sitähän se on! Lanneselästä/lanteesta löytyi jumikohta, hyvä että menimme. Nyt näyttäisi siltä, että vaiva on hävinnyt, jos ei niin menemme vielä uuteen käsittelyyn.

Eilen oli todellinen treenipäivä. Maanantai rally-tokomme oli pääsiäisen vuoksi siirretty tiistaille ja agilitytreenimme jatkuivat viimein kun ulkokenttä on treenikunnossa.

Rally-tokossa on tällä kertaa seuraavat rastit:
- 270 asteen käännös vasempaan --> ei ongelmia
- Pujottelu edestakaisin --> ok, mutta käännöskohdassa varmistettava, että tietää kääntyä
- Koira eteen oikealta sivulle, istu --> sujuu, jos en itse sählää hihnan kanssa
- Istu, 1 askel, istu, 2 askelta, istu, 3 askelta, istu --> hyvä
- Koira eteen, 1 peruuttaen, istu, 2 peruuttaen, istu, 3 peruuttaen, istu --> tosi hieno!
- Istu, maahan --> ei ongelmia
- Istu, kierrä koiran ympäri --> ensimmäisen kerran tehtiin, nousi kerran, seuraavat kerrat OK

Parin tunnin lepotauon jälkeen lähdimme agilitytreeneihin. Vähän jännitti, miten ryhmätreenit sujuvat kun Purinan käyttökiellon myötä ryhmätreenit ovat jääneet vähäiseksi. Kauhukuvissani näin kuinka Oscar juoksee minusta välittämättä ympäri kenttää häiritsemässä muiden treenejä ;) No, pelko oli aivan turha, sillä Oscarin treenit menivät niin hyvin kuin ne vain voivat mennä, se selvästi tykkää touhuta kanssani agilityn parissa! Erityisen tyytyväinen olin siitä, että se teki kaiken parhaimman osaamisensa mukaan, vaikka kentällä touhusi samaan aikaan muitakin koiria eli häiriötä riitti.

Pentukimpparyhmämme jatkaa lähestulkoon samassa kokoonpanossa kuin talvella, mutta olemme saaneet ryhmään kouluttajan. Luksusta kun joku muu kertoo mitä tehdään ja tarkkailee vielä menoa :) Rakensimme kentälle monta pistettä, joissa kahdessa olimme kouluttajan kanssa ja lopuilla treenasimme pareittain. Oscar aloitti verkkokepeillä ja loistavasti aloittikin. Avustajan puuttuessa en ole voinut jättää sille lelua keppien päähän, joten asento on vielä aika pystyssä. Asento parani kun lelu oli keppien päässä ja kun minä muistin pitää käteni poissa taskussa (olen heittänyt sillä pallon taskusta ja tapa näköjään jäänyt). Muutenkin sain kehoituksen olla käyttämättä käsiä ollenkaan kepeillä ja oikein hyvin se toimikin. Lopputunnista otin kolme verkkoa pois keppien keskeltä ja pujotettelu sujui edelleen ongelmitta, malttoi pujotella loppuun, vaikka lelu on (varmistajan) kanssa keppien päässä. Vaikeampaa en lähtenyt ahnehtimaan.

Toinen kouluttajan piste oli aita-mutkamutki-aita, jolla testattiin koiran irtoamista. Hyvin menivät lähetykset molemmilta puolilta sekä myös takaaleikkaukset putkelle (Oscar ei varmaan vielä edes ehtinyt tajuamaan, että minä teen jotain "erikoista" sen takana).

Välissä kävimme paukuttelemassa keinua ja teimme pari keinua ihan hihnassa, teimme myös pientä hyppytekniikkaharjoitusta yhdellä speed bumpilla ja hyppyesteellä. Kontaktiharjoitukset jätimme tekemättä, niiden opettamisen jatkamiseen kaipaan nyt jostain motivaatiota aimo annoksen.

Tänään kävimme metsälenkillä Oscarin "bestiksen" eli lagotto-Samun kanssa. Kyllä oli pojilla taas hauskaa, niiden menoa on niin ihana seurata!

19.04.2011 RALLY-TOKOA
Eilen oli rally-tokokurssimme toinen kerta. Teimme yksi koira kerrallaan neljän rastin rataan, jossa oli seuraavat rastit: pujottelu, hitaasti, koira eteen oikealta sivulle ja spiraali vasemmalle.
Koira eteen oikealta sivulle tuotti eniten vaikeuksia kun minä sähläsin hihnan kanssa.
Oscar esitti hienoa seuraamista, mistä olen oikein tyytyväinen. Olemme tehneet aika paljon pieniä seuraamisharjoituksia viime aikoina ja kun katsoin saamiani näyttelykuvia niin niistäkin näkee kuinka se yrittää välillä tarjota seuraamista.

17.04.2011 SIPOON RYHMÄNÄYTTELY
Tänään oli vuorossa ensimmäinen virallinen näyttely eli Sipoon ryhmänäyttely. Oscar oli ensimmäisenä kehässä ja esiintyi kivasti, oma eloisa ja iloinen itsensä, tuloksena H.

Koiraa esittäessä on tietenkin vaikea arvioida kovinkaan tarkasti sen juoksemista, mutta hieman jäin ihmettelemään mainintaa siitä, että Oscar juoksisi selkä köyryssä. Ikinä en ole sen nähnyt sellaista tekevän ja mielestäni sillä on oikein hyvä selkälinja. Joskus olisi kyllä kiva nähdä videolta tapahtumia. Kuten arvostelussakin mainitaan niin Oscar on vielä hyvin kesken kehityksen, joten tälle vuodelle ei kauheasti näyttelysuunnitelmia ole kun tuo "kotinäyttelykin" on nyt käyty.

16.04.2011 VIIKON KUULUMISIA
Torstai ja perjantai aamuna kävimme tekemässä noin puolen tunnin agilitytreenit. Kepit ovat edistyneet kivasti, mutta kontaktien kanssa on tullut vähän takapakkia. 2on2off-asento ylösmenossa kääntyy usein aika vinoksi. Oma motivaation kontaktien opettamiseen on ollut vähän hukassa, joten olemme keskittyneet muihin asioihin. Täytyy yrittää tuota kontaktimotivaatiota löytää pikaisesti, ovat kuitenkin niin olennainen osa agilityä.

Perjantaina ja tänään olimme pienen tauon jälkeen Samun kanssa lenkkeilemässä hyvinkin märässä maastossa, mutta koirilla ainakin oli tosi hauskaa. Kura lensi ja rapa roiskui!

Kameraakin pitäisi taas ulkoiluttaa, mutta ehkä odotan vielä hetken ja annan maaston kuivua.

11.04.2011 RALLY-TOKO
Tänään oli rally-tokokurssimme ensimmäinen kerta. Ryhmätreenejä on ollut niin vähän (osittain Purinan käyttökiellon takia), että arvasin ensimmäisen kerran olevan aika haastava. Onneksi alkun yli-innokkuuden jälkeen homma rupesi toimimaan ihan kivasti.

Ensimmäisellä kerralla käytiin läpi mitä rally-toko on ja mitä kurssilla tullaan tekemään. Tämän kertaina harjoituksina olivat käännös oikealle, täyskäännös oikeaan, 270 astetta käännös oikeaan, 360 astetta käännös oikeaan ja spiraalle oikealle.

07.04.2011 AGILITYKUULUMISIA
Purinan ollessa edelleen käyttökiellossa (ja ilmeisen pitkään vielä onkin!), olemme päässeet treenaamaan agilityä naurettavan vähän parin viime kuukauden aikana. Eilen olin kuitenkin kesäryhmämme suunnittelupalaverissa ja takaisin ryhmätreenimme jatkuvat taas heti pääsiäisen jälkeen ulkokentällä, jee!

Tänään aamusta kävin Oscarin kanssa tekemässä 35 minuutin tehotreenit. Hieman puomin ylösmenokontakteja, pari kokeilua keinua, vähän hyppysuoraa ja keppejä.

Kepit aloitimme laittamalla verkot kuuteen keppiin ja pari toistoa. Tämän jälkeen avasin keskeltä hieman verkkoja ja pujottelu meni edelleen mallikkaasti. Poistin toiselta puolelta verkot kokonaan, edelleen sujui mallikkaasti. Otimme käyttöön 12 keppiä niin, että toinen puoli oli kokonaan verkotettu ja toisella puolella loppupuoli oli molemmin puolin verkotettu, ajattelin Oscarin saavan tukea loppupujotteluun, koska 12 keppiä on tehty vain muutamia kertoja. Lopuksi vielä pari toistoa niin, että toinen puoli oli verkotettu ja toisella puolella oli vain viimeinen verkko tukemassa loppuun asti pujottelua. Aivan mielettömän hienosti meni, vaikka keppitreeniä on tosi vähän takana :)

Kaikkia keppitreenejä ei siis tehty peräkkäin vaan aina väliin muita esteitä tai vain lepoa. Itse olen yrittänyt monipuolisesti vaihtaa omaa paikkaani Oscarin pujotellessa, olen lähettänyt molemmilta puolilta, juossut rinnalla ja jätättänyt. Verkot ovat mahdollistaneet sen, että Oscar ei minun tekemisistäni kovinkaan paljon keppien aikana välitä kunhan palkka vaan lentää ajallaan.

Ensimmäinen koira, jota olen verkoilla opettanut ja olen toistaiseksi aivan myyty. Hieman pelkäsin miten verkkojen häivyttäminen onnistuu, mutta ainakin nyt näyttää hyvältä.

05.04.2011 OSCAR 1-VUOTTA
Oscar viettää tänään ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Onnea myös Blända, Fixa, Frosta, Pippi ja Razer!

Oscar on kyllä aika kiva harrastuskoiran alku. Energiaa ja intoa tekemiseen löytyy aina, eikä tarvitse pelätä, että into loppuisi kesken tekemisen. Kolmannen tollerin kohdalla luulin jo jotain tollereista tietäväni, mutta kyllä nämä niin yksilöitä ovat. Oscar on luonteeltaan hyvin erilainen kuin mitä Emil ja Aaron olivat ja se tietysti mielenkiintoista ja tuo hommaan lisää haastetta. Päätä hakataan välillä siis seinään...

Vuodessa on ulkonäollisesti tietysti tapahtunut paljon. Oscar taitaa nyt olla aikalailla 50 cm korkea ja painaa noin 17,5 kg, ihan sopusuhtainen kaveri. Oscar on ollut tähän asti aika lyhytkarvainen, mutta nyt selkärangan päälle on ilmestynyt kunnon mohikaani. Nenä on myös tässä lopputalven/kevään aikana vaalentunut huomattavasti.

1v Oscar ja 1-vuotislahjasorsa

Viime viikon vietimme Levillä aivan mahtavissa kevätsäissä lasketellen. Oscarin oli aluperin tarkoitus tulla mukaan, mutta loppupeleissä se jäi kuitenkin Eevan, Jussin ja Löwen luokse hoitoon. Suurkiitokset jälleen Tuusulaan mahtavasta hoitopaikasta.

21.03.2011 MUKAVA VIIKONLOPPU
Lauantaina olin katsomassa rally-tokokisoja, jonka alokasluokassa starttasivat Ari & Mizy, tuloksena aivan mahtava 99/100! Oli tosi mukavaa päästä katsomaan lajia ihan paikan päällä ja erittäin hauskaltahan touhu näytti.

Iltapäivällä otin muutaman damin mukaan ja Oscar pääsi pitkän tauon jälkeen tekemään vähän noutohommia. Hienostihan tuo koira toimi, vaikka välillä piti vähän kokeille, että onko niitä dameja ihan oikeasti pakko tuota takaisin.

Sunnuntaina olimme ensin parin naapurin kanssa tunnin lenkillä. Ehdimme lenkin jälkeen olemaan noin 45 minuuttia kotona kun puhelimeni piippasi ja Eeva ja Samu kyselivät lenkkiseuraa. Eihän niin loistavasta ehdotuksesta voinut kieltäytyä, joten vedin lenkkivaatteet takaisin päälle ja kävimme toisella metsälenkillä. Oli oikein mukavaa :)

11.03.2011 KUULUMISIA
Vähän on ollut hiljaista täällä kotisivurintamalla. Muu perhe on sairastellut, enkä ole jaksanut sivuja päivitellä.

Ollaan me jotain touhuttukin tässä välissä. Olemme tänä vuonna käyneet viime viikonloppua lukuunottamatta joka viikonloppu Samun kanssa lenkillä, väliinjäänyt viikonloppu korvattiin sitten iltalenkillä. Pojilla synkkaa kyllä niin hyvin!

Agilityäkin olemme käyneet muutaman kerran treenaamassa. Pentuagilyryhmämme on nyt tauolla, koska Helsinkin kaupunki laittoin Purinan käyttökieltoon... PÖH. Onneksi olin jo lunastanut avaimen toiseen halliin lähellä työpaikkaani, joten olemme jonkin verran päässeet itseksemme treenaamaan. Ryhmätreenejä on kyllä ikävä. Seuraavat ryhmätreenit ovat näillä näkymin vasta ulkokentällä lumien sulettua! Kesän treeniryhmätkin on julkistettu ja penturyhmämme jatkaa entisessä kokoonpanossaan, mutta saamme ryhmään kaivatun kouluttajan.

Temppujakin on harjoiteltu. Uusimpana temppuna "ympäri" eli käskystä Oscar laittaa etutassunsa lasten jakkaran päälle ja "ympäri"-käskystä lähtee kiertämään takajaloilla jakkaran ympäri etutassujen ollessa jakkaralla. Lähes 270 astetta menee hyvin, mutta en toistaiseksi ole saanut Oscaria kääntämään takapuoltaan ohitseni, jatkamme harjoittelua.

10.02.2011 AGILITY
Viime viikolla emme treeneihin päässeet, mutta tiistaina onneksi pääsimme, sillä meitä oli osan aikaa treeneissä kouluttamassa vieraileva kouluttaja. Teimme valssiharjoituksia hyppy-putki yhdistelmällä. Oscar on kyllä huomattavan paljon nopeampi kuin mitä Emil ja Aaron olivat, joten minä joudun jatkossa varmasti miettimään tarkemmin ohjauskuvioitani, että pysyn menossa mukana. Paljon jäi muutenkin mietittävää valsseissa ja koiran puoleisella kädellä ohjaamisesta. Ja minä kun luulin osaavani valssata kun Emilin kanssa emme oikein ikinä oppineet takaaleikkaamaan ja valsseja tehtiin sen seurauksena reilusti... ajan ovat muuttuneet tässäkin asiassa!

Tänään olemme ulkoilleet pellolla ihanassa auringon paisteessa kahteen otteeseen. Joonalla ja minulla oli kotipäivä, joten lähdimme aamupäivällä ulkoilemaan pellolle. Joona hiihti ja Oscar sai juosta. Puolen päivän jälkeen haimme Jennan eskarista ja lähdimme vielä toiselle hiihtolenkille. Hyvä tapa väsyttää lapset ja koira yhdellä kerralla ;)

26.01.2011 WAU MIKÄ AGILITYKOIRA!
Voit vitsi kun olisi kiva treenata, jos Oscar olisi aina niin hyvä kuin eilisissä treeneissä! Emme eilen tehneet mitään yhteistreenejä, mutta häiriötä oli valtavasti kun 6 koiraa treenaa kentällä kaikki omia juttujaan. Ei siis helpoin ympäristö treenata nuoren koiran kanssa.

Ehdimme Oscarin kanssa tekemään paljon: Puomin ylös- ja alasmenokontakteja, pussia, takaakiertoja hyppyesteellä ja rengasta. Puomilla täytyy jatkossa varmistaa, että asento on suorassa, Oscar pysähtyy kyllä tassut oikeassa paikassa, mutta asento tahtoo välillä olla poikittain puomiin nähden. Pussin kanssa ei ollut ongelmia, vaikka edellisestä kerrasta on aikaa vierähtänytkin. Takaakierrot hyppyesteen takaa menivät loistavasti, kuten myös rengas.

Uusina asioina tutustuimme pöytään ja keppeihin. Kepeillä olemme aikaisemmin treenanneet vain sisäänmenoa, mutta nyt päätin kokeilla kun keppeihin viritettiin verkot. Ensimmäisellä kerralla se hyppäsi kerran verkon yli pois kepeiltä, mutta sen jälkeen se meni itse asiassa tosi hyvin!

Keväälle saamme muutamalle kerralle vierailevan kouluttajan ryhmäämme. Ihan kiva päästä välillä treenaamaan jonkun valvovan silmän alle.

25.01.2011 UUSI TÄHTI TAIVAALLA
Eilen aamulla sain Eevalta suruviestin. Emilin poika Wellu (C.I.B FIN MVA SE MVA(N) NO MVA PMJV-02 PMV-02 Small Fetcher Easy-Going Erno) oli siirtynyt äitinsä ja isänsä luokse autuaammille metsästysmaille.

Wellun näin ensimmäistä kertaa melko tasan 10 vuotta sitten nuorempana kuin yhdenkään omista koiristani. Se oli Emilin ensimmäisestä pentueesta, jota pääsimme katsomaan vain kahden viikon ikäisenä. Wellun kasvattaja Vesa teki kohdallamme poikkeuksen ja päästi meidät katsomaan vain kahden viikon ikäisiä pentuja, koska olimme jo muutenkin siellä suunnalla Suomea Emilin kanssa näyttelyssä. Toisen kerran kävimme pentuja katsomassa vielä ennen luovutusta.

Wellun ollessa 10 viikon ikäinen Eeva soitti minulle ja kysyi haluaisimmeko nähdä Emilin jälkikasvua. Tottahan toki ja siitä lähtien ollaan säännöllisen epäsäännöllisesti tavattu, lenkkeilty, treenattu ja jaettu ilot ja surut. Welulla (ja Freyalla) on aina ollut erityinen paikka sydämessäni ihan sen vuoksi, että olen saanut olla mukana jakamassa ilot ja surut vuosien varrella.

Eilen Eeva ja Jussi joutuivat tekemään varmasti yhden vaikeimmista päätöksistään, mutta varmasti oikean. Voimia!

Wellu
Wellu 18.03.2001 meillä käymässä

21.01.2011 AGILITYÄ JA TEMPPUJA
Meidän kuulumisia osiosta on näköjään tulossa agilitypäiväkirja, mutta olkoon nyt toistaiseksi näin. Agility on Oscarin ainoa "virallinen" harrastus tällä hetkellä, joten treeneistä tulee kirjoiteltua lähinnä sen vuoksi, että itselleni jää treenit talteen. Kyllähän me muutakin viikon aikana touhutaan, mutta niistä ei vain tule kirjoiteltua samalla tavalla.

Tiistain agilitytreeneissä teimme ensin koko ryhmä hyppytekniikaharjoituksen, jossa oli viisi hyppyestettä suorassa linjassa niin, että hypyt olivat vinossa. Jätin Oscarille vinkutennarin suoran päähän ja lähetin menemään. Vauhti oli hirmuinen, mutta hyvin se kohdisti askeleensa esteille. Muutama toisto ja se oli siinä. Hyppytekniikan lisäksi teimme puomilla kontaktiharjoituksia ja penturengasta. Muuta ei eilen tehtykään, kun jäin höpöttelemään muutaman ihmisen kanssa ja halusin ajoissa nukkumaan.

Päivitin pitkästä aikaa Oscarin temppu-sivua. Sillä rintamalla on ollut vähän hiljaisempaa, olemme lähinnä hioneet vanhoja temppuja varmemmaksi. Jouluna tuli kuitenkin opeteltua pari uutta temppua eli tanssi (pyörähtää 360 astetta) ja spot (läppäsee lattialla olevaa mainoslehtistä/paperia). Molemmat temput se oppi tosi nopeasti naksun avulla, joka on ollut tosi hyvä apu temppuja opetellussa. Tuo spot tuli hieman vahingossa kun istuin Levillä takan edessä lattialla lukemassa mainoslehtistä ja Oscar tuli siihen kaivaten tekemistä ja mainosta lainaten "siitä se ajatus sitten lähti"

14.01.2011
Viime viikonloppu meni sairastellessa, Joonaa lukuuottamatta sairastimme melkoisen mahataudin, YÖK!!! Yön jäljiltä olin niin huonossa kunnossa, että vietin koko sunnuntai päivän makuuasennossa. Simo oli onneksi sunnuntaina jo sen verran paremmassa kunnossa, että pystyi käyttämään Oscarin lenkillä. Oscar oli aika hauska, se ei olisi millään poistunut viereltäni lenkille. Se makasi sitkeästi vieressäni, vaikka Simo sitä alakerrasta huuteli lenkille. Jouduin lopulta saattamaan sen alakertaan, empaattinen koira :)

Agilitytreenit jatkuivat tiistaina muutaman viikon joulutauon jälkeen. Muutaman yksittäisen esteen harjoittelun lisäksi teímme ensimmäiset kunnon takaaleikkausharjoitukset kahden hyppyesteen ja putken kanssa sekä valssiharjoitukset kahden hyppyesteen kanssa.

Kameraa on näin pimeään aikaa tullut käytettyä harmillisen vähän, enkä viikonloppuna saisi taas vähän kuvia otettua?