Etusivu Oscar Kuvat Kuulumisia Linkit Muistoissa In English

Vuosi 2014
Vuosi 2013
Vuosi 2012
Vuosi 2011
Vuosi 2010

Vanhat
Emilin & Aaronin kuulumiset:
Vuosi 2009
Vuosi 2008
Vuosi 2007
Vuosi 2006
Vuosi 2005
Vuosi 2004
Vuosi 2003
Vuosi 2002

KUULUMISET 2010

31.12.2010 TILINPÄÄTÖS 2010
Toukokuun viimeinen päivä pitkäaikainen unelma toteutui kun meille tuli taas pentu taloon Oscarin muuttaessa meille Agrosofens-kennelistä Ruotsista! Kiitos Annika tästä ihanasta koirasta! (Tusen tack Annika!)

Kuuma kesä meni pentujuttuja touhutessa ja isoon maailmaan tutustuessa. Heinäkuussa vietimme muutaman viikon Hauhon mökillä mökkiä maalaten ja Oscar oli päivittäin aamusta iltaan ulkona ja se pääsi harjoittelemaan uimista lämpimässä järvivedessä. Se oli jo ensi vedoista alkaen oikein taitava uimari ja selvästi nautti uimisesta.

Syyskuussa Oscar kävi ensimmäisessä (ja toistaiseksi viimeisessä) Match showssa, sijoittuen sinisten pentujen kolmanneksi. Hyvää kokemusta ennen kaikkea.

Syyskuussa aloitimme tollereiden pentukurssilla. Viiden kerran kurssi kutistui osaltamme kolmeen kertaan, mutta oli kiva päästä näkemään muita tolleripentuja ja harjoittelemaan muiden koirien kanssa. Tuli todettua, että onhan tuo aikamoinen virtapakkaus moneen muuhun (tolleri)pentuun verrattuna, mutta myös mukavan välkkky :) Syyskuussa aloitimme myös pentuagilityryhmässä, joka jatkuu kevääseen asti. Tähän mennessä ollaan tutustuttu hyppyesteeseen (rima maassa), putkeen, pussiin, keppeihin ja puomiin. Lisäksi on tehty mm. takaakiertoharjoituksia ja pieniä max 6 esteen ratoja.

Syys-lokakuun vaihteessa Oscar oli ensimmäistä kertaa hoidossa Eevalla ja Jussilla kolmen päivän ajan. Marraskuussa se viettikin siellä reilut kaksi viikkoa meidän muiden lomaillessa Floridassa. Molemmat kyläilyt menivät hyvin, Wellun ja Löwen lelukori keveni tosin aika urakalla ;) Taitaa Eevan ja Jussi Crocseissakin olla muutaman reikä... Kiitos vielä loistavalle hoitopaikalle!

Marraskuun lopussa Oscar osallistui ainoaan pentunäyttelyynsä, josta tuloksena PEK-1. Olin tosi tyytyväinen pienen miehen käytökseen ja esiintymiseen isossa messukeskuksessa!

Jouluksi lensimme koko perhe Leville joulun viettoon yhdeksäksi päiväksi. Oscar selvisi lentomatkoista hienosti, se oli ihan rauhallisen oloinen molempien lentojen jälkeen kun se kannettiin meidän luoksemme. Ei läähättänyt eivätkä silmät punoittaneet, joten en usko sen stressanneen lentämistä kovinkaan paljon.

Oscar poseeraa majapaikkamme edessä Levillä


Oscar takanaan Levin maailman cup-rinne ja mahtavaa Icium jäätaidetta. Oscar sai takin päällensä kahtena kylmänä päivänä, sen käyttäminen ei selvästikään ollut mieluisaa.

Vuoteen on tietysti myös mahtunut monen monta hihna-, metsä- ja peltolenkkiä. Valtaosin yksin, mutta monesti myös koirakavereiden kanssa. Temppuja ollaan oman inspiraation mukaan opeteltu jo jonkin verran. Naksu on ollut hyvä apuväline temppuja opeteltaessa ja meillä molemmilla on hauskaa.

Täytyy sanoa, että Oscarissa on paljon sitä mitä "tilasinkin" kasvattajalta. Se ei varmastikaan ole kaikista helpoin tapaus, luonnetta, itsepäisyyttä ja yritteliäisyyttä löytyy riittämiin. Toisaalta taas todella kiva koulutettava, hyvin välkky ja aina mukana toiminnassa.

Suunnitelmia vuodelle 2011.... jatkamme pentukimppagilitykurssillamme kevääseen asti ja toivottavasti pääsisimme keväällä jatkamaan jossain jatkoryhmässä. Suunnitelmissa on myös rallytokokurssi. Kovinkaan monta näyttelyä ei ole suunnitteilla, sillä Oscar on vielä hyvin kesken kehityksen, annetaan pojan rauhassa kasvaa ja katsotaan sitten. Viralliset terveystutkimukset sijoittautuvat todennäköisesti ensi syksyyn eli noin 1,5-vuoden ikään.

HYVÄÄ JA TULOSRIKASTA UUTTA VUOTTA 2011

20.12.2010 HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2011

16.12.2010 AGILITYÄ
Launtaina olimme taas Eevan ja Samu-lagoton kanssa peltolenkkiä kiertämässä. Mukavaa kun saa taas säännöllisen epäsäännöllisesti seuraa lenkille :) Niin paljon saan kuitenkin lenkkeillä Oscarin kanssa ihan kahdestaan. Toivottavasti pojat pysyvät välissä jatkossakin kun murkkuikä/aikuistuminen alkaa kunnolla, ikäeroa on kuitenkin vain kolme päivää!

Tiistaina oli taas agilitytreenien aika. Olimme vähän aikaisessa paikalla ja kun halli oli jo tyhjentynyt edellisistä treenaajista niin saimme treenata tyhjässä hallissa 15 minuuttia. Puomi meni hienosti ylös- ja alasmenokontakteineen, täytyy pikkuhiljaa ruveta lisäämään haastetta tähän. Penturengas, putkeenlähetykset molemmin puolin ja hyppyesteen takaakierto OK. Suuri ilonaiheeni oli keppien sisäänmeno! Muutaman kerran olemme harjoitelleet sisäänmenoa naksun avulla ja selvästi joku lamppu päässä on syttynyt. Seisoin hieman keppien takana ja annoin keppi käskyn ja Oscar sujahti nätisti ensimmäisesti välistä sisään ja toisesta ulos :)

Muut koirat kiinnostavat nyt kovasti ja muun ryhmän tullessa paikalle Oscar karkasi muutaman kerran luvatta tervehtimään, raivostuttavaa! Treenasimme vielä vähän aikaa ja sitten totesin, että Oscarin pää ei oikein ollut enää mukana touhussa, joten oli aika lähteä kotiin.

09.12.2010 PURINALLA
Lähdin aamupäivällä hoitamaan asioita Helsingin suuntaan, joten nappasin Oscarin mukaan ja kävimme tekemässä pienet agilitytreenit Purinalla.

Vanhoina asioina kertasimme (pentu)rengasta, putkea, hyppyjä, keppien sisäänmenoa sekä puomin ylös- ja alamenokontakteja. Puomin menimme kokonaisuudessaan muutaman kerran niin, että pysäytin molemmille kontakteille ja palkkasin runsaasti. Puomi ei pelota ja vauhtia on enemmän kuin tarpeeksi ;)

Teimme neljän "hypyn" hyppysuoraa niin, että jätin vinkupallopalkan suoran päähän. Irtosi hyvin ongelmitta. Uutena asiana teimme myös yksittäisellä hyppyesteellä takaakiertoharjoituksia ja Oscar nopeasti fiffasi mistä on kyse.

Lopuksi teimme vielä hyppy-hyppy-mutkaputki-hyppy-hyppy-sarjan muutamaan kertaa. Taisi olla ensimmäinen kerta kuin teimme enemmän kuin kolmen esteen "rataa." Kivaa oli, toivottavasti ensi viikolla pääsemme taas pentuagilityryhmämme treeneihin!

07.12.2010 AGILITYÄ & LENKKEILYSEURAA
Viime viikon tiistaina emme kovan pakkasen vuoksi lähteneet agilitytreeneihin. Torstaiksi sää lauhtui ja kävin aamupäivällä hallilla Joonan ja Oscarin kanssa. Treenit menivät ihan kivasti, kerrattiin "vanhoja" juttuja eikä tehty mitään uutta.

Sunnuntaina Mari, Ari, Freya, Inca ja Mizy tulivat kanssamme lenkkeilemään. Oscar oli kiinnostunut tytöistä, mutta onneksi kaikki kolme osaavat nätisti ja tehokkaasti sanoa, ettei niiden selkään tarvitse hyppiä! Oli oikein mukavaa ja olisi mukava tavata paljon usemminkin, mutta aikataulujen sovittaminen ei aina tunnu olevan niin helppoa.

Maanantaina kävimme puolestamme Samu-lagoton kansa lenkkeilemässä. Yöllä oli satanut niin paljon lunta, että koko lenkki meni uppohankikävelyksi. Oscaria tuo lumessa kulkeminen ei tuntunut väsyttävän yhtään niin paljon kuin minua.

Tänään treenit jäivät taas väliin kun iltapäivälehden nettisivuilla oli isoilla kirjaimilla "täysi kaaos liikenteessä" kun Helsingin seudun joulukuun alun lumiennätys rikkoitui tänään illlansuussa. Päätin olla lähtemättä kun meiltä on hallille kuitenkin jonkin verran ajomatkaa.

28.11.2010 AGILITYTREENIT, NÄYTTELYDEBYYTTI JA SURUA
Tiistaina oli pentuagilitytreenit. Teimme keppien sisäänmenoa, puomin ylös- ja alasmenokontakteja, putkea, pussia ja yhteistreeninä koko ryhmän kanssa hyppytekniikkaa. Oscar oli aika rauhattomalla tuulella ja sain rauhoitella sitä useampaan otteeseen. Murrosikä alkaa selvästi nostamaan päätään ja muut koirat kiinnostavat kovasti. Toisaalta olin tosi tyytyväinen kun muiden tehdessä hyppytekniikkaharjoituksia laitoin sen seinään kiinni odottamaan ja se kävi makoilemaan rauhassa.

Tänään Oscar osallistui ensimmäiseen pentunäyttelyynsä, joka oli Helsingin messukeskuksen Best In puppy show. Oscar käyttäytyi näyttelypaikalla erinomaisesti ja olemattomasta harjoittelusta huolimatta esiintyi hienosti. Tuloksena PEK-1.

Päivään tuo surumielisyyttä se seikka, että jouduimme luopumaan Emilistä ja Aaronista tasan vuosi sitten. Muistan tuon kamalan päivän kuin eilisen! Ajattelen poikia edelleen usein ja tämän surullisen vuosipäivän lähestyessä olen muutamat itkutkin taas itkenyt. Olivat nuo pojat kyllä melkoisia persoonia ja niin rakkaita!

17.11.2010 LOMAILUA JA AGILITYÄ
Perjantaina 29.10. kävin Eevan, Wellun ja Löwen kanssa lenkillä. Lenkin jälkeen jätin Oscarin Eevalle hoitoon, jossa se olikin sitten yli kaksi viikkoa muun perheen lomaillessa Floridassa. Hyvin oli pikkuherra sopeutunut joukon jatkoksi. Kovasti meillä oli Oscaria ikävä, mutta oli kuitenkin mukava lomailla kun tiesi sen olevan hyvässä hoidossa. Iso kiitos Eeva ja Jussi (ja Wellulle ja Löwelle anteeksipyyntö lelujen teurastamisesta)!

Oscarin tuliaiseksi saama lintupehmolelukin on jo päätön! Oscar aloitti vähän ennen lomalle lähtöä lelulaatikon keventämisen ja varsinkin pehmolelut ovat saaneet kyytiä. Se on ainoa meidän koirista, jonka jäljiltä olen joutunut heittämään jopa tennispalloja pois. Täytyy kuitenkin olla erittäin tyytyväinen, sillä se on kohdistanut tuhoamisvimmaansa vain ja ainoastaan omiin leluihinsa, huonekalut, viherkasvit yms. ovat onneksi saaneet olla täysin rauhassa (kop, kop).

Kuukauden tauon jälkeen palasimme eilen agiliytreeneihin. Olimme hallilla noin 45 minuuttia ja siinäkin oli useampi tauko. Rengas on jo vanha tuttu ja se meni oikein hyvin. Puomin ylösmenokontaktien aikana Oscarilla oli hieman vaikeuksia keskittyä ja kontaktit eivät olleet lähellekään niin tarkkoja kuin edellisillä kerroilla. Mutka putki (ja erittäin mutkaputki) menivät tosi hyvin sekä sisäpuolelta että ulkopuolelta lähettäessä. Keppien sisäänmenoa teimme ensimmäisen kerran naksun avulla, vaikea sanoa jäikö siitä mitään mieleen, jatkossa nähdään. Pussin Oscar on tehnyt vain kerran aikaisemmin niin, että pussin pää oli nostettu niin korkealle, että siitä näki läpi. Eilen teimme muutaman toiston hieman kohotetulla pussin päällä, mutta sen jälkeen ihan umpipussina ja useampikin toisto meni aivan loistavasti! Tuon kanssa on niin kiva touhuta kun ei turhia hermoile :)

27.10.2010 LISÄÄ AGILITYTREENIÄ
Eilen emme oman pienen kuumeeni vuoksi lähteneet agilitytreeneihin, mutta viime viikolla olimme treeneissä. Kertasimme lähinnä vanhoja juttuja eli puomin ylösmenoa, rengasta ja "hyppyjä". Uutena esteenä teimme pussin pariin otteeseen niin, että avustaja piti pussin toista suuta ylhäällä ja palkkasin Oscarin heittämällä sille narupallon eteenpäin. Hyvin meni, en tiedä huomasiko vielä mitään eroa putkeen.

Lopuksi teimme vielä hyppy-hyppy-putki rataa eli kaksi hyppyä suorassa linjassa ja putki 90 astetta oikeallle J:n muotoisena. Vaudikkaasti ja hyvin meni!

Aikasimmilla kerroilla Oscar on pari kertaa karannut tai meinannut karata toisten koirien luokse leikkimään, mutta tällä kerralla se ei välittänyt toisten koirien tekemisestä yhtään ja tapitti minua kysyvästi "mitäs nyt tehdään?"

14.10.2010 AGILITYTREENIT
Tiistaina oli taas agilitytreeni-ilta (tai minun mielestäni agilitytreeniyö, sillä treenit ovat klo 21.00 - 22.30, äidin nukkumaaika menee ohi). Oscar oli käynyt aamulla Simon kanssa pidemmällä lenkillä, mutta iltapäivästä emme lenkille ehtineet ja virtaa oli alkutreeneissä vähän toivottua enemmän, joka ilmeni liiallisena säheltämisenä ja haukkumisena. Sain Oscarin kuitenkin rauhoittumaan kun se totesi, että säheltämällä ja haukkumalla ei saa tehdä mitään ja sen jälkeen sujui oikein hyvin.

Teimme lähinnä puomin ylösmenokontakteja, rengasta ja mutkaputkea, jotka menivät kaikki vanhasta muistista hyvin. Käytimme myös paljon aikaa rauhoittumiseen, sillä minusta on tärkeätä, että se oppii myös rauhoittumaan hallilla, aina ei tarvitse olla tekemässä jotain.

Puomin ylösmenoa olen opettanut naksun avulla niin, että naksautan kun Oscar seisoo takatassut maassa ja etutassut puomin kontaktilla. Hienosti se on ruvennut pysähtymään oikeaan paikkaan. Jos se käy liian kierroksilla niin se saattaa seisoa poikittain etutassut puomilla ja takajalat maassa puomin sivulla, joten olen ollut tosi tarkkana siitä, että naksautan vain oikeasta suorituksesta, sillä en halua, että se oppii hyppäämään puomille sivusta päin.

Rengas on siis ns. penturengas, joka on jaloilla oleva matala rengas, jossa ei ole kehikkoa. Pari kertaa menin renkaan toiselle puolelle vetämään Oscarin renkaasta läpi, mutta sen jälkeen kävelin renkaan ohi edes takaisin toistellen käskyä rrrrengas ja Oscar hyppi renkaasta saaden aina naksautuksen oikeasta suorituksessa eli joka ikisestä, koska kertaakaan ei kiertänyt estettä!

U-mallinen putki ei tuota ongelmia. Minun täytyy vain jatkossa muistaa lähettää Oscar putkelle niin, että olen itse putken ulkopuolella. Aaronilla oli nimittäin vaikeuksia mennä putkeen, jos itse oli ns. ulkopuolella enkä kääntynyt putken suuntaan.

Noiden edellisten lisäksi tein hyppy-hyppy-putki yhdistelmän muutamaan otteeseen. Hyppyissä "rimoina" maassa olevat puolikkaat muoviputket. Jätin Oscarin istumaan kahden hypyn taaksen ja menin itse siis hyppyjen ja putken väliin seisomaan ja kutsuin ja lähetin putkeen. Meni tosi kivasti!

Kello lähenteli jo kymmentä niin lähdimme kotiin, tunti on jo pitkä aika 6 kuukautiselle pennulle.

07.10.2010 NÄYTTELYDEBYYTTI SIIRTYY
Oscar on ilmoitettu sunnuntaiksi noutajien päänäyttelyyn Hyvinkäälle, mutta valitettavasti se ei voi osallistua. Oscar alkoi viikonloppuna oksentelemaan öisin pari kertaa keltaista limaa ja maanantaina ja tiistaina se oksensi jo päivälläkin. En ollut aluksi kovin huolestunut sillä ruoka maistui hyvin ja Oscar oli oma pirteä itsensä. Normaaliksi tuota ei voi kuitenkaan sanoa, joten suuntasimme lääkäriin. Lääkärin diagnoosina ärtynyt mahan limakalvo, johon viikon lääkitys. Nopeasti lääkkeet vaikuttivatkin, sillä niiden aloittamisen jälkeen Oscar ei ole oksentanut kertaakaan.

Lääkäri totesi Oscarin olevan muuten oikein hyvässä kunnossa. Painoa 13,6 kg.

Unohdin viime päivityksessä mainita, että viime viikolla alkoi pentuagilitykimppavuoromme tiistaisin. Ryhmässä on kahdeksan pentua, joista 6 taisi olla paikalla ensimmäisellä kerralla. Ryhmässä ei ole varsinaista kouluttajaa, mutta kaikilla ohjaajilla on luonnollisesti aikaisempaa kokemusta agilitystä. Vaikka kouluttajaa ei ole niin toisista treenaajista saa kuitenkin apua ja ideoita mahdollisten ongelmien ratkaisuun. Ensimmäisellä kerralla tein Oscarin kanssa puomin ylösmenokontaktia, mutkalla olevaa putkea, "hyppyjä" ja uutena rengasta. Tällä viikolla emme Oscarin sairastelun vuoksi päässeet treeneihin.

03.10.2010 OSCAR HOIDOSSA
Vietimme Simon kanssa neljän päivän minilomalla Riikassa ja Oscar oli ensimmäistä kertaa elämässsään hoidossa. Oscar oli hoidossa Eevan, Jussin, Wellun ja Löwen taloudessa. Hyvin oli herra sopeutunut joukkoon ja käyttäytynyt sen verta mallikkaasti, että sai luvan tulla uudestaankin hoidoon :) Kiitos Eeva & Jussi, kiva lomailla kun tietää Oscarin olevan hyvässä hoidossa!

26.09.2010 HYVÄ NENÄ
Olen muutamana päivänä ottanut peltolenkille tennispallon mukaan. Oscar on "vasta" nyt oikeistaan keksinyt, että tennispallo on aika kiva juttu. Heittelin palloa pellolla ja Oscar palautti sitä minulle hienosti. Heittokäteni ei ole mikään maailman paras ja yhdellä heitolla pallo jotenkin tarttui käteeni ja se lensi pellon reunalla olevaan ojaan aivan kamalaan pusikkoon. Oscar seisoi hämmästyneenä pellolla eikä yhtään nähnyt mihin pallo hävisi. Itse näin onneksi suunnan, mutta hakemaan en päässyt. Ohjasin Oscarin oikeaan suuntaan ja hetken ryteikössä pyörittyään se tuli sieltä pallon kanssa. Olisimme yhtä tennispalloa köyhempiä, jos tuolla koiralla ei olisi noin hyvää nenää ;)

Jonkin verran olen hyödyntänyt tennispalloa muutenkin lenkillä eli tarkoituksella heittänyt sitä korkeaan heinikköön, jotta Oscarkin pitäisi käyttää nenäänsä sen löytämiseen. Hyvin se sitä käyttääkin!

Olen pari kertaa käynyt sienestämässä ja Oscar on ollut mukana. Emilin ja Aaronin kanssa sienestäminen oli helppoa kun pysyivät niin hyvin lähettyvillä. Hieman mietitytti miten sienestäminen sujuu Oscarin kanssa kun katse on kuitenkin pidettävä maassa, jos meinaa suppilovahveroita löytää ja tuolla kaverilla on virtaa ihan kiitettävästi. Hyvin on kuitenkin mennyt, Oscar pysyy valtaosan ajasta lähelläni tallomatta kuitenkaan sieniä. Hieman se on ruvennut lenkeillä ottamaan minusta etäisyyttä jäädessään esim. haistelemaan jotain, mutta luoksetulo pillillä toimii aivan loistavasti! Pilliä olenkin yrittänyt vahvistaa mahdollisuuksien mukaan ja ainakin vielä ennen murkkuikää sillä on lährs 100% teho.

Oscar ei ole heinäkuun kesäloman jälkeen käynyt uimassa. Hauhon mökillä emme ole loman jälkeen käyneet ja vanhemmillani on ollut sinilevää enkä ole uskaltanut päästää Oscaria uimaan. Vähän on harmittanut, sillä se juuri pääsi uimisen makuun ja nyt ei olla päästy ollenkaan. Eilen sinilevää ei enää ollut ja rantaan mennessämme Oscar säntäsi veteen pelastamaan Joonan puuvenettä. Heittelimme vielä vähän aikaa sille palloa veteen ja hyvinhän tuo ui vähän kylmemmässä vedessäkin (kesällä järvivesi oli parhaimmailla +27 asteista, merivesi nyt noin +15).

16.09.2010 PENTUKURSSI JA ENSITUTUSTUMINEN AGILITYYN
Tiistaina olimme kolmatta kertaa pentukurssilla. Tällä kertaa ohjelmassa oli kontaktia, odottamista ja luoksetuloa. Odottaminen/paikallaolo sujuu Oscarilta hyvin, joskus harvoin se tosin haluaa vaihtaa asentoa mikä ei tietysti oli oikein toivottavaa. Luoksetuloharjoitukset menivät loistavasti, vaikka Seija yrittikin vaikeuttaa asiaa nakkikipolla!

Parin viikon kuluttua alkavan pentukimpparyhmän innostamana lähdimme tänään Oscarin kanssa ensimmäistä kertaa tutustumaan agilityyn. Hallin toisella puolella oli muutama koira harjoittelemassa, mutta ne eivät häirinneet Oscaria ollenkaan, hyvä juttu :)

Oscar kokeili hyppyä (rima lähestulkoon maassa). Jätin sen istumaan ja kutsuin sekä niin, että juoksimme vierekkäin. Kertaakaan ei kiertänyt estettä, palkkasin vaihdellen sekä namilla että narupallolla.

Putken laitoin ihan lyhyeksi ja ensiksi yritin jättää Oscarin Joonalla ja mennä itse vastaanottamaan. Tämä ei onnistunut, joten vaihdoimme rooleja ja Joona pääsi syöttämään nameja Oscarille putken päähän ja sen jälkeen homma onnistuikin hienosti. Lapsityövoima käytössä.... ;)

Puolikkaat kepit teimme muutaman kerran niin, että itse peruutin ja Oscar seurasi namia. Tätä ei tehty enempää, sillä minun pitää vielä itse prosessoida miten haluan kepit opettaa. Aaronin opetin aikaan peruuttamalla ja oppi todella nopeasti ja oli oikein hyvä ja nopea kepeillä. Toisaalta taas nykyään on mahdollisuus käyttää esim. kujakeppejä yms. muita apuvälineitä. Täytyy vielä harkita!

Neljäs ja viimeinen este oli puomi tai oikeistaan puomin ylösmenokontakti. Otin naksun avuksi ja opetin Oscarin seisomaan puomin alussa takajalat maassa ja etutassu puomilla. Välkkynä kaverina Oscar keksi nopeasti jutun juonen ja pysähtyi "koske" käskyllä haluttuun paikkaan ilman remmipakotettakin. Aivan loistavaa, tästä on hyvä jatkaa kontaktien harjoittelua. Muutaman kerran Oscar käveli hihnassa koko puomin.

Itselläni nousi agilityinnostus monen vuoden tauon jälkeen ihan uralla!

11.09.2010 KOIRASEURAA
Eilen olimme Oscarin kanssa Wellun ja Löwen kanssa metsässä parisen tuntia ja iltapäivällä se pääsi vielä juoksentelemaan vanhempieni pihalle. Vanhempieni pihalla sillä olikin melkoisen mielenkiintoisia löytöjä, jota se maisteli... yksi melko kehittymätön kuollut linnunpoikanen, mädäntynyt ahvenen nahka ja keitetty rapu (mysteeri miten se oli pihalla...) YÖK, YÖK ja YÖK!

Tänään se pääsi pellolle juoksemaan 9-kuukautisen Tanskalais-ruotsalaisen pihakoira Remon kanssa ja todella hauskaa näytti olevan. Hyvin synkkasi pojilla.

09.09.2010 PENTUKURSSILLA
Tiistaina olimme toistamiseen pentukurssilla. Teimme mm. kontaktiharjoituksia ja pujottelua maassa olevien lelujen ohi, joka meni muuten hienosti, mutta maassa oleva pieni dami oli liian suuri houkutus Oscarille. Noutaja mikä noutaja :) Tein myös sivulletuloa ja paikalla oloa. Oscar pysyi hienosti paikallaan istumassa minun poistuessa noin 3-4 metrin päähän. Pidemmältä matkalta en vielä edes kokeillut, sillä halusin olla varma onnistumisesta.

Kurssin jälkeen Oscar pääsi ensimmäistä kertaa koirapuistoon. Hetken aikaa se oli hieman hämillään kaikista hajuista ja uusista koirista, mutta sopeutui nopeasti joukkoon. Kovinkaan pitkään emme koirapuistossa viihtyneet, sillä iso koira rupesi ikävästi ahdistelemaan Oscaria ja sen omistajaa ei näyttänyt paljoakaan kiinnostavan. Ulkoilemme paljon mielummin metsissä ja pelloilla!

04.09.2010 MATCH SHOW NIKKILÄSSÄ
Tänään oli vuorossa Oscarin ensimmäinen match show. Tuomari oli Oscarin mielestä niin ihana, että hampaiden katsomisesta ei oikein tullut mitään. Seisominen meni aivan loistavasti ja rauhallisesti, mutta ensimmäisen kehäesiintymisen ravaaminen oli aikamoista kengurunloikkaa. Oscar sai sinisen ruusukkeen, jonka se nappasi tuomarin kädestä hänen ojentaessa sitä minulle ja kantoi sen sitten pois kehästä. Parhaita sinisiä valittaessa ravaaminenkin onnistui jo hienosti ja Oscar oli lopulta kolmanneksi paras sininen pentu.

03.09.2010 PENTUKURSSI JA KALLIOKIIPEILYÄ
Tiistaina oli ensimmäinen kerta Helsingin alueyhdistyksen järjestämästä pentukurssista. Ensimmäisellä kerralla oli luonnollisesti aika paljon puhetta esim. kontaktin pitämisesta, joka oli osalle porukkaa ihan uutta asiaa. Ohjattu tekeminen jäi siis vähemmälle, joten tein Oscarin kanssa itsenäisesti kontaktiharjoituksia, sivulletuloa, paikallaoloa ja pieniä temppuja ja kaiken se teki tasonsa mukaisesti muista koirista välittämättä eli täytyy olla tosi tyytyväinen. Parannettavaa on silloin kun ei tehdä mitään eli koiran pitäisi rauhoittua. Treenipaikan vieressä on koirapuisto, josta kuuluu paljon haukuntaa ja luppohetkinä Oscar herkästi vastaa haukkumiseen.

Torstaisin ja perjantaisin olen Joonan kanssa aamupäivät kaksistaan kun Jenna on eskarissa. Olimme Joonan ja Oscarin kanssa sekä eilen että tänään takametsän kallioilla lenkkeilemässä. Lenkkimatkamme ei ole pitkä, mutta molemmat pojat juoksevat kyllä matkan aikana tarpeeksi :) Joona tykkää kun metsässä on paljon mielenkiintoisia kallioita, "salapolkuja" kallioiden välissä, kiipeilypuita ja jännä suoaukio (jossa Oscar saa aina kunnon pentuhepulin), ei onneksi ole ongelma saada sitä lähteämään lenkille. Eilen olimme kallion korkeimmalla kohdalla ja Joona oli kiivennyt alemmalle tasolle. Oscar pelleili sammalpalan kanssa kallion reunalla minun näpytellessä kännyä. Yhtäkkiä näin silmäkulmastani, että Oscar hävisi ja Joona huusi hieman hätääntyneenä, että Oscar tippui. Sydän nousi hetkeksi kurkkuun kun katsoin mistä se oikein tippui, mutta onneksi alhaalta juoksi iloinen koira vastaan. Pudotus oli kuitenkin noin 5-6 metriä! Ilmeisesti se oli pelleillessään kierähtänyt reunan yli, kierinyt alkumatkan ja tippunut siitä alas. Onneksi alla oli sentään pehmeetä sammalta.

24.08.2010 AMPIAINEN
Oscaria pisti viime perjantaina iltapäivällä ampiainen suuhun :( Se on koko pienen ikänsä jahdannut kaikkia lentäviä ötököitä ja nyt yksi niistä päätti kostaa. Alaleuan alue turposi pahasti ja vähän aikaa se oli aika onnettoman näköinen, onneksi turvotus laski nopeasti kyytabletin avulla.

17.08.2010 NUKKUMISESTA JA YKSINOLOSTA
Oscarin aitaus purettiin pari viikkoa sitten. Oscar nukkuu nyt yönsä meidän makuuhuoneessa, ovessa portti. Ensimmäisenä yönä nukkumaan mentäessä se keksi, että pääsee hyppäämään korkeaan sänkyymme ja hyppäsikin sinne noin 30 kertaa ennen kuin uskoi ettei sinne ole tulemista! Parina seuraavana iltana se hyppäsi muutaman kerran, mutta nyt ei ole enää useampaan iltaa yrittänyt päästä sänkyyn. Menee minun mennessä nukkumaan yleensä sängyn alle ja aamulla se on aina omassa sängyssään.

Itse olin ajatellut, että aitauksen purkamisen jälkeen Oscar olisi yksin ollessaan rajattu meidän makuuhuoneeseen, mutta pienen kommunikaatikatkoksen seurauksena Simo ei ollut laittanut makkariin porttia ja jättänyt sille näin olleen pääsyn lähes koko taloon, vain lasten huoneiden ja telkkarihuoneen ovet olivat kiinni. Viiden tunnin yksinolo meni täydellisesti, joten sen jälkeen sillä on ollut lähes koko talo käytössä. Ainakin toistaiseksi olemme välttyneet tuhotöiltä ja toivottavasti näin tietysti jatkuukin... (tämä oli varmaan sellainen asia, jota ei olisi pitänyt kirjoittaa ;-)

09.08.2010 MELKOISTA RÄISKETTÄ
Sipoossa oli eilen illalla/yöllä melkoinen ukkosmyräkkä. Suljin auki olleen terassin oven myrskyn alkaessa kun en tiennyt miten Oscar reagoisi, pahimman myrskyn mentyä ohi avasin oven ja menin itse istuskelemaan terassille katsomaan salamointia. Oscar tuli terassille kanssani ja makasi nenä kiinni kaidelasissa katselemassa pihalle, välillä luuta syöden. Ei tuntunut edes huomaavan myrskyä, vaikka ulkona välähteli jatkuvalla syötöllä ja meteliäkin riitti!

03.08.2010 ARKI ALKANUT
16 viikkosrokotuksilla käytiin jo viime viikon torstaina. Terveystarkastuksessa todettiin kaiken olevan OK ja rokotuksetkaan eivät pientä miestä häirinneet. Painoa 8,8 kg. Oscar on muuten ensimmäinen meidän tollereista, joka säännöllisesti syö hyvällä ruokahalulla kaiken nappulan mitä se saa. Pysynyt kuitenkin sopivan hoikkana poikana, hyvä näin.

Samana päivänä kävimme Eevan ja Löwen kanssa lenkillä ja pojat saivat juosta ihanassa suopohjaisessa metsässä. Lapsetkin olivat lenkillä mukana ja pojat olivat lasten mielestä välillä aika "yök" näköisiä, mutta onneksi kun pääsimme autolle asti niin suurimmat liat olivat kuivuneet ja varisseet pois ;)

Neljän ja puolen viikon loma on ohi ja arki on taas koittanut. Onneksi teen aika lyhyitä työpäiviä vain maanantaista keskiviikkoon ja Simo taas tekee paljon töitä kotona, joten Oscarille ei tule paljoakaan pitkiä yksinoloja.

Vähän harmittaa, ettei meidän kotisivuilla ollut päiväkirjaa kuin vasta syyskuusta 2002 alkaen (Emil oli jo yli 3-vuotias ja Aaronkin 8 kuukautta vanha). Emilin ja Aaronin pentuajoista on jo sen verran aikaa, että minulla ei ole mitään mielikuvaa siitä, että missä vaiheessa pojat oppivat mitäkin ja nyt olisi hauska verrata Emilin ja Aaronin taitoja Oscarin osaamiseen.

Oscar on kolmas tollerimme ja ainakin näin alkuvaiheessa hyvin erilainen kuin Emil ja Aaron. Ehdottomasti ainakin vilkkain ja kekseliäin!!! Samassa pakkauksessa aivan ihana ja kamala ;) Paljon sellaisia piirteitä joita "tilasinkin", joten täytyy olla tyytyväinen. Mielenkiintoista kuinka koirat voivat olla niin erilaisia keskenään ja silti kaikki niin rakkaita ja tärkeitä.

25.07.2010 KOIRAKAVEREITA
Mökiltä kotiutumisen jälkeen Oscar on pääsyt lenkkeilemään muiden koirien kanssa. Keskiviikkona kävimme Tuusulassa lenkillä Eevan, Wellun ja Löwen kanssa. Eeva teki ennen lenkkiä Oscarille pienen jäljen ja täytyy todeta, ettei tuo ainakaan verta pelkää :)

Tänään Mari ja Ari tulivat lenkkeillemään kanssamme Freyan, Incan ja Mizyn kanssa. Oscar tervehti kaikki koirat reippaasti ja Mizyn kanssa lenkit synkkasivat heti. Välillä Mizyn hurja vauhti oli hieman liikaa Oscarille ja välillä ja se tyytyi istumaan ja katsomaan toisen vauhtipyrähdyksiä. Hauskaa oli kaikilla, otetaan taas pian uusiksi.

20.07.2010 MÖKKI MAALATTU
Mökin maalausprojekti valmistui onneksi viime viikonloppuna ja nyt on taas enemmän aikaa keskittyä Oscariin.

Oscar sai leikkiseuraa mökille kun 10 kuukautta vanha portugalin vesikoira Lenni kävi vierailemassa. Iso, vilkas, musta koira oli aluksi Oscarin mielestä pelottava, mutta poikien tutustuttua hetken alkoi mukava painileikki.

Eilen Oscar sai jälkeen vieraita kun Eeva ja Jussi kävivät Wellun ja Löwen kanssa meillä. Wellu oli kunnioitusta herättävä ja sen päälle Oscar ei edes yrittänyt hyppiä. Löwe jaksoi hienosti leikkiä ja viihdyttää pikkumiestä. Uni tuli äkkiä kun vieraat lähtivät.

Laitoin kehitys-sivulle uuden kuvan. Yllättävän vaikeaa saada edes tyytyttävää poseerauskuvaa kun oikein yrittää. Oscar seisoo luonnollisesti niin kivassa asennossa, mutta poseerauskuvissa jalat ovat aina sinne tänne ja asento muutenkin luonnnoton... no, eiköhän noista kuvista se idea eli kasvu näy!

15.07.2010 EDELLEEN MÖKILLÄ
Kävimme yhden yön kotona nukkumassa, jotta saimme pyykit pestyä ja kukat kasteltua. Muuten olemme viettäneet aikaa mökillä heinäkuun alusta lähtien. Lämpömittari näytti parhaimmillaan varjossa 34 astetta, joten oli mukava lomailla järven rannalla. Järvivesi oli jo 27 asteista!

Oscarista tuli mökillä jo melkoinen vesipeto. Muutaman ensimmäisen päivän se tyytyi seisoskelemaan vedessä ja siitä se intoitui leikkimään lasten kanssa rantavedessä. Pian se sitten tekikin jo pidempiä uintilenkkejä. Se on nouti innokkaasti vesirinkulaa vedestä ja kävi muuten tekemässä omatoimisia uintilenkkejä.

Viime viikolla sain Liinulta suruviestin, että Emilin ainoa sisarus Kitimat Echo Ridge "Millie" oli saatettu viimeiselle matkalleen.

07.07.2010 HAUHON MÖKILLÄ
Ensimmäistä lomaviikkoa on vietetty Hauhon mökillä remonttihommissa eli taloa maalaten. Auton ollessa täynnä tavaraa Oscar pääsi ensimmäistä kertaa lasten väliin takapenkille turvavöihin ja matkusti niissä kuin vanha tekijä.

Järvivesi alkaa olemaan mukavan lämmintä ja lapset ovat pulikoineet vedessä paljon. Oscarkin on jo omatoimisesti tehnyt uimalenkkejä ja rantavedessä on kiva juosta kilpaa lasten kanssa. Mökin maalaaminen on vienyt paljon aikaa ja Oscar on ollut touhussa mukana mm. varastelemalla tarvikkeita. Kun remonttihommat alkavat väsyttämään päiväunille voi mennä kuistin alle. Yhtenä iltana meillä olikin sitten hieman värivirheellinen tolleri... olin maalannut kuisten seinän valkoiseksi tietämättä, että Oscar oli kuistin alla nukkumassa. Sen piti tietysti tulla ahtaimmasta kohdasta pois ja sai samalla päähänsä, niskaansa ja selkäänsä kerroksen maalia. Onneksi maali oli jo hieman kuivahtanut ja pienellä harjaamisella koirasta tuli taas melko normaalin värinen!

28.06.2010 ROKOTUKSILLA
Rakas Emil täyttäisi tänään 11 vuotta, kyllä poikia voikin vielä olla ikävä! Kesä on tuonut mieleen taas paljon uusia muistoja pojista. Paljon on tilanteita, joissa tiedän tarkalleen mitä Emil tai Aaron olisi tehnyt, mutta Oscarin reaktioita voi vielä vain arvailla.

Juhannusta vietimme vanhemmillani. Parin mökkeilypäivän jälkeen meillä oli väsynyt mutta onnellinen pieni koiranpentu. Se sai temmeltää pihalla lähes aamusta iltaan ja touhuta lasten kanssa. Uimaan se ei vielä itsenäisesti mene, mutta nostin sen muutaman kerran veteen ja se ui todella kauniisti hätiköimättä.

Koulutustakin on luonnollisesti jo aloitettu. Oscar osaa mm. istua käskystä, mennä avustetusti maahan sekä odottaa ruokaa ja herkkuja nätisti istumalla. Muutama temppukin jo onnistuu eli tassun antaminen ja namin ottaminen tassun päältä vasta luvan saatuaan.

Tänään oli sitten eläinlääkärikäynnin eli rokotusten vuoro. Simo toi Oscarin minulle töihin, jotta pääsimme sujuvammin eläinlääkäriin. Se matkusti ensimmäistä kertaa Simon Volvon takaluukussa ja oli päättänyt matkustaa turvallisemmin menemällä sivutavaraverkkoon :)

Oscar kävi rauhallisesti makoilemaan eläinlääkärin odotushuoneeseen, mutta kun sisään saapui iso musta flätti niin se yritti kovasti haastaa sitä leikkimään kanssaan haukkumalla. Varsinainen tarkastus meni hienosti ja rokotusta se ei edes huomannut kun naposteli lääkärin antamia herkkuja :) Painoa on kertynyt 6,3 kg.

17.06.2010 UIMASSA
Kävin tänään hakemassa Jennan kotiin vanhemmiltani yökylästä ja otin Oscarin mukaan. Vanhempani asuvat meren rannalla, joten ajattelin, että Oscar saa samalla tutustua veteen. Merivesi on vielä sen verran kylmää, että en oikeistaan odottanut, että se olisi varsinaisesti uinut, kunhan nyt varpaita vähän kastelisi. Kahlasin itse noin 30 cm syvyiseen veteen ja yllätyksekseni Oscar käveli tyynesti ohitseni ja kävi uimassa kierroksen meressä! Uiminen oli todella tyylikästä, ei mitään tyylillistä penturäpiköimistä :)

Meidän alapuolellamme olevalle tontilla aloitellaan rakentamista. Siinä on nyt pari päivää jyrissyt iso kaivinkone raivaamassa tonttia. Välillä käy melkoinen pauke kun traktorin kauha hakkaa kallioon, mutta onneksi Oscar ei välitä metelistä. Se on metelistä huolimatta ulkoillut reippaasti pihalla. Ensi viikolla tontilla räjäytellään kalliota ja Oscar saa tulla kanssani töihin.

12.06.2010 MAAILMAAN TUTUSTUMASSA
Oscar on pysynyt hyvin katollisessa aitauksessaan, rauhoittuu nopeasti lepäämään kun sinne pääsee. Yksinolo on harjoiteltu jonkin verran ja se sujuu hyvin, mukavaa kun vastassa on rauhallinen ja tyytyväinen koira.

Torstaina lapset lähtivät yökyläilemään ja he lähtivät mummin kanssa jatkamaan matkaa Käpylästä. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja otin Oscarin mukaan tutustumaan kaupungin vilinään kun kodin lähistöllä ei paljoakaan liikennettä ole, se ei ollut moksistaan kävelijöistä, pyöräilijöitä, busseista, rekoista yms. Hyvä näin!

08.06.2010 KARKULAINEN
Oscar on ollut maanantain ja tiistain kanssani töissä. Omassa aitauksessa on hyvä nukkua napa kohti kattoa.

Oscar nukkuu yöt aitauksessa sängymme vieressä. Se on paria ensimmäistä yötä lukuunottamatta nukkunut erinomaisesti ja pystyy pidättämään koko yön, hieno juttu :) Päivisin ollaan harjoiteltu yksinjäämistä jättämällä se aitaukseen. Alussa tämä onnistuikin hyvin, mutta eilen se keksi, että 70 cm korkeasta aitauksesta voi kiivetä yli! Sen jälkeen se on tehnyt sen useasti, yöllä se onneksi pysyi aitauksessaan. Rakensin aitaukseen katon, joten toivottavasti pentu nyt pysyy oikeassa paikassa.

Eilen kävimme meren rannalla ihmettelemässä vettä. Oscar kasteli varpaansa ja nappasi aina veden alta kiven, jonka kävi sitten tuomassa kuivalle maalle.

06.06.2010 "VÄÄRÄNROTUINEN" VIERAILIJA
Oscar sai tänään aamupäivällä vieraita kun Mari, Ari, Fanny ja Ida kävivät sitä tervehtimässä. Mukana myös 6 kuukautta vanha koikkeri Mizy, joka sai kunnian olla ensimmäinen ei-tolleri, jonka Oscar näki. Oscarin ja Mizyn ensitapaaminen meni ihan hienosti. Oscar oli vierailun ajan hieman väsähtänyt, vähän jännitti, mutta reippaasti se kuitenkin teki tuttavuutta Mizyn kanssa.

Mizy & oscar

Näytin Oscarille myöhemmin päivällä vieraiden tuomaa variksensiipeä ja se saikin Oscariin kunnon vauhdin päälle. Kyllä voikin pentu olla ylpeän näköinen saaliistaan, jota se kantoi ympäriinsä innokkkaasti!

05.06.2010 PENTUELÄMÄÄ
Kyllä pennun kanssa eläminen on niin erilaista kun vanhan koiran. Vanhat koirat ovat niin luotettavia ja on niin helppo tietää miten ne toimivat missäkin tilanteessa. Toisaalta on aivan ihana seurata pienen pennun ihmeellistä maailman valloitusta.

Pari ensimmäistä yötä olivat hieman äänekkäitä Oscarin kaivatessa emoaan ja sisaruksiaan. Viimeiset pari yötä ovat taas menneet aivan loistavasti. Oscar on nukkunut rauhallisesti ja pidättänyt yöllä jopa 9,5 tuntia, joka on mielestäni aika hyvin 8,5 viikoiselta pennulta. Muutenkin tekee tarpeensa tosi hienosti pihalle.

Lapset ovat nopeasti oppineet elämänä pennun kanssa. Oscar hyökkäili terävillä nastalihampaillaan kahtena ensimmäisenä päivänä useasti ja kaikki saivat osansa näistä hyökkäyksistä (omat käteni näyttävät aika kamalalle...). Lasten ensimmäinen reaktio housunlahkeeseen tarramiseen oli ruveta kiljumaan ja nostelemaan jalkoja. Nyt lapset ovat oppineet että pysymään "hyökkäyksen" aikana rauhallisena ja antamaan Oscarille jotain muuta pureskeltavaa tilalle. Pureminen on vähentynyt jo todella paljon ensipäivistä. Tänään lasten serkkutytöt (2v7kk ja 11kk) olivat käymässä ja Oscar käyttäytyi kuin pieni herrasmies, olin aika ylpeä meidän pikkumiehestä!

Täytyy sanoa, että päivä päivältä tykkään enemmän ja enemmän tuosta pikkumiehestä. Se on aivan ihanan avoin ja samalla niin rohkea. Tempperamenttia löytyy välillä enemmän kuin laki sallii, mutta eiköhän tuossa ihan yhteiskuntakelpoinen koira saada :)

31.05.2010 ELÄMÄÄ EMIL JA AARONIN JÄLKEEN
Pentuprojektimme alkoi jo pitkän aikaa sitten. Olen jo monta vuotta haaveillut pennusta, mutta järki kuitenkin sanoi, että pennun aika ei vielä ollut. Olihan taloudessa kuitenkin jo kaksi koiraa ja kaksi pientä lasta. Viime kesänä kuitenkin vihdoin tuntui siltä, että voisimme todenteolla alkaa etsimään meille uutta pentua kasvamaan Emilin ja Aaronin rinnalle. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan kun jouduimme luopumaan Emilistä ja Aaronista marraskuun lopussa.

Emilin ja Aaronin menettämisen jälkeen tuntui pitkään siltä, etten mitään pentua haluakaan. Olin kuitenkin jo alkusyksystä löytänyt mielenkiintoiselta vaikuttavan pentuesuunitelman ja jäimme odottamaan siitä pentua, sillä tiesin etten kuitenkaan kovinkaan kauan halunnut olla koiraton. Valitettavasti tuo ensimmäinen pentue peruuntui ja kevätpentu jäi tulematta.

Heti ensimmäisen pentueen peruuntumisen jälkeen löysin Ruotsin puolelta Agrosofens-kennelistä mielenkiintoiselta vaikuttavan pentueen ja laitoin sinne heti sähköpostia. Sähköposteja kirjoiteltiin useampi ja jäimme innolla odottamaan pentueen syntymistä. Tuskalliselta tuntuneen odotuksen jälkeen saimme huhtikuun alussa vihdoin viestin, että pentue oli syntynyt. Neljä narttua ja kaksi urosta! Toinen näistä uroksista olisi meidän :)

Pentujen ollessa neljän viikon ja kahden päivän ikäisiä lensin Ruotsiin katsomaan pentuja. Tässä vaiheessa emme viellä tienneet kumpi pojista olisi meidän. Molemmat pojat (ja myös tytöt) olivat aivan valloittavia ja matkan jälkeenkään minulla ei ollut suosikkia kahden pojan välillä.

Pentujen täyttäessä kuusi viikkoa saimme tietää, että kasvattaja oli valinnut meille uroksen nro 2 eli pojan, jolla on ihastuttavat valkoiset merkit.

Tänään lensin vihdoin Ruotsiin hakemaan Oscarin kotiin! Arlandan lentoasemalla se keräsi kovasti ihailijoita ja kommetteja "The cutest puppy I have ever seen" & "Oh, so cute" kuului joka puolelta.

Helpompaa matkakumppania ei voi edes toivoa. Nukahti lentokassiinsa vähän ennen koneeseen nousua ja nukkui koko lennon kotiin ja oikeistaan automatkankin. Pihalla tavattiin sitten Simo, lapset ja puolet naapureista :) Kaikki tervehdittiin yhtä innokkasti. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

31.05.2010 UUDET KOTISIVUT
Uuden pennun myötä päätin myös uudistaa kotisivumme. Vanhoja kuvasivuja en tänne laittanut, mutta vanhat päiväkirjamerkinnät (kuvia lukuunottamatta) löytyvät nykyään kuulumisten alta. Päiväkirjamerkinnöissä on sen verran jo historiaa, että halusin ottaa ne osaksi näitä uusiakin sivuja vaikka "pääosan" esittäjät ovatkin jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Sieltä löytyy minulle niin monta tärkeää muistoa vuosien varrelta!

Vähän ovat sivut vielä kesken, mutta teen loppuun jahka ehdin. Tiedän, että sivut eivät toimi oikein kaikilla vanhoilla selaimilla (esim. IE 6), mutta valtaosalla vierailijoista kaiken pitäisi toimia ok.