Etusivu Oscar Kuvat Kuulumisia Linkit Muistoissa In English

Vuosi 2014
Vuosi 2013
Vuosi 2012
Vuosi 2011
Vuosi 2010

Vanhat
Emilin & Aaronin kuulumiset:
Vuosi 2009
Vuosi 2008
Vuosi 2007
Vuosi 2006
Vuosi 2005
Vuosi 2004
Vuosi 2003
Vuosi 2002

KUULUMISET 2003

28.12.2003 AARON 2-VUOTTA!
Aaron viettää tänään 2-vuotis synttäreitään Levillä. Olimme täällä myös kaksi vuotta sitten kun Benita soitti meille ja kertoi Stellan saaneen 2 suloista pentua. Onnea siis myös Aaronin suloiselle Dessy-siskolle Kaarinaan.

Lentomatka tänne meni loistavasti. Pojilla riitti rapsuttelijoita lentoasemalla ja varsinkin Aaron oli haltioissaan saamastaan huomiosta. Ensimmäistä kertaa turvamies kävi tarkastamassa poikien lentoboxit ennen kuin koirat laitettin sinne. Kittilässä pojat oli jo kannettu sisälle kun itse pääsimme terminaaliin. Jouduimme oikein näyttämään matkatavaraliput, jotta koirat varmasti luovutetaan oikeille henkilöille. Kumpikaan pojista ei vaikuttanut mitenkään stressaantuneelta lentomatkan jäljiltä.

Ensimmäiset päivät oli aika kova pakkanen, Kittilässä jopa -34 astetta. Mökkimme on kuitenkin vähän rinteessä, joten täällä on pahimmillaan ollut vain -25 astetta. Nyt on muutaman päivän ajan ollut oikein mukava sää ja pojatkin ovat päässeet ulkoilemaan enemmän. Niiden suorikkiharrastus on ehdottomasti frisbee-leikit. Aaron on oppinut Emililtä frisbeeperuutusleikin ja on aika huvittavan näköistä kun kaksi koiraa viihdyttää itseään peruuttamalla ympäri metsää! Aaron mokoma vain hukkasi pari päivää sitten frisbeensä lumihankeen ja nyt joudumme pärjäilemään vain yhdellä. Tiistaina saapuu lisävahvistusta Helsingistä ja olemme tilanneet pari uutta frisbeetä. Täältä niitä ei kyllä löydä, porokoirat eivät kai harrasta frisbee-leikkejä ;-)

19.12.2003 TILINPÄÄTÖS
Vuosi lähestyy loppuaan ja jäin miettimään mitä tänä vuonna onkaan tapahtunut Emille ja sen jälkeläisille.

Emilille vahvistettiin KANS MVA-titteli ja se nousi agilityssä 2-luokkaan. Emil kisasi vuonna 2003 17 kertaa agilitykisoissa, näistä 6 kertaa 1-luokassa ja 11 kertaa 2-luokassa. Tilasto alla:

Tulos KPL
0 - 4,99 2
5 - 9,99 6
10 - 14,99 3
15- 2
HYL 4

Lisäksi Emil kisasi kolme kertaa tokon avoimessa luokassa, jossa parhaaksi tulokseksi jäi AVO 2.

Aaron sai näyttelyissä kaksi sertiä kuin myös siskonsa Dessy. Aaron aloitti agilityn toukokuussa ja vuoden loppuun mennessä se alkoi olemaan kisavalmis. Ensimmäinen kisa onkin tiedossa tammikuussa 2004.

Wellu (BH PMV-02 PMNV-02 KANS (vahvistamaton) & FIN & N MVA & S MVA (N) Small Fetcher Easy-Going Erno) läpäisi keväällä taipumuskokeen ja sen myötä siitä tuli Suomen ja Norjan muotovalio, Ruotsin näyttelyvalio siitä tuli kesällä. KANS MVA-titteliin tarvittava toinen cacib ja ALO 3 tulos tulivat myös tänä vuonna ja titteli odottaa vahvistusta. Wellu starttasi myös kolme kertaa tokon avoimessa luokassa ja sai joka kerta 1-tuloksen ja on näin pakotettu siirtymään voittajaluokkaan.

Miska (EstW-03 Small Fetcher Easy-Going Egon) kävi kesällä Viron voittajanäyttelyssä ja sai sieltä EstW-03 tittelin ja cacibin. Se starttasi myös tokossa, jossa tuloksena ALO 2.

Freya (FIN MVA Small Fetcher Easy-Going Ebba) läpäisi keväällä taipparit ja syksyllä tuli ne kaksi viimeistä sertiä, jolla irtosi FIN MVA-titteli. Se starttasi tänä vuonna kolmessa uudessa lajissa: Agility (maxi 1, 5 vp), nome (ALO 0) sekä mejä (AVO 3).

Fanni (FIN & S MVA Small Fetcher Easy-Going Ella) sai keväällä kolmannen sertinsä, jolla irtosi FIN MVA titteli. Kesällä se kävi hakemassa sertin ja cacibin Ruotsista ja nomessa hienosti saavutetun AVO 2 tuloksen myötä tuli myös S MVA titteli. Se starttasi myös mejässä (AVO 0).

Tämän vuoden menestystä himmentää Emilin, Aaronin, Wellun ja Freyan Optigenin PRA-testitulos, joka oli kaikilla neljällä C eli sairas. Tuloksista oli kuitenkin se hyöty, että tolleristit heräsivät testaamaan koiransa ja tulevaisuudessa tullaan järjestämään joukkotestejä. Saamme todellista tietoa PRA tilanteesta ja toivottavasti jatkossa testiä hyödynnetään niin, että sairastuneita koiria ei enää tule!

Emilillä oli myös aika rankka syksy. Syyskuussa sen kimppuun hyökkäsi toinen koira ja se joutui tikattavaksi ja antibioottikuurille. Kuukauden päästä tästä se sai suolistotulehduksen ja se joutui taas antibioottikuurille. Pari viikkoa tästä sillä todettiin kysta virtsarakon ja eturauhasen välissä, joka piti leikata. Kystan uusimisen estämiseksi se myös kastroitiin ja sen viimeiseksi näyttelyksi jäi siis Hakunilan näyttely 31.08.2003.

Emilin ensi vuoden suunnitelmiin kuuluu monta agilitykisaa ja mahdollisesti muutama tokokoe.  Aaron aloittaa tammikuussa agilityuransa ja sen kanssa käydään varmasti myös muutamassa näyttelyssä ja yritämme osallistua taippareihin.

Huomenna lähdemme joululoman viettoon Leville. Toimme jo itsenäisyyspäivän jälkeen poikien lentoboxit sisään, jotta pojat saavat tutustua niihin rauhassa. Emil on tosin ehtinyt jo lentämistä muutaman kerran kokeilemaan, mutta Aaronille lentomatka on ensimmäinen. Pojat ovat tykästyneet boxeihin ja varsinkin Aaron menee monta kertaa päivässä boxiin nukkumaan, välillä se vain vaihtaa boxista toiseen.

16.12.2003 TIKKIEN POISTO
Emilin tikit poistettiin eilen aamulla. Haava on parantunut hienosti ja jäljellä on enää tikeistä tullut hieno vetoketjukuvio. Toivottavasti nyt ei tarvitse käydä eläinlääkärillä ennen kevään rokotuksia.

Pojat ovat olleet aika vähän metsälenkeillä osittain Emilin leikkauksen takia ja tietysti osittain niin aikaisin laskevan auringon vuoksi. Simo pääsi tänään päivällä metsälenkille ja pojat olivat olleet oikein innoissaan. Onneksi kohta alkaa joululoma on pääsee taas ulkoilemaan valoisaan aikaan.

12.12.2003 TOIPILASKUULUMISIA, OSA 2
Jouduin keskiviikkona viemään Emilin jälkeen eläinlääkärille, koska leikkaushaavan ympärille oli kertynyt aika paljon nestettä. Kyse oli kudosnesteestä, ilmeisesti johonkin on tullut pieni repeämä josta vuotaa nestettä. Nesteen pitäisi häipyä itsekseen parissa viikossa, pitää kuitenkin tarkkailla ettei alue kovetu tai rupea punoittaman. Lenkkeily määrättiin minimiin ja varasimme maanantaille ajan tikkien poistoon. Samalla katsotaan tarvitseeko nestettä poistaa.

Emil on loppuviikosta ollut myös erittäin vaisu ja se on taas hakeutunut nukkumaan pehmeille paikoille (kuten sohvalle, joka on kielletty meidän taloudessa). Tajusin vasta eilen illalla, että tuo vaisuus alkoi samoihin aikoihin kun kipulääkitys loppui. Soitin tänään eläinlääkärille ja saimme viikonlopuksi kipulääkkeet. Toivottavasti ne helpottavat Emilin oloa!

Ilmoitin Aaronin ensimmäisiin agilitykisoihin tammikuussa. Kilpailuissa on tavallinen rata sekä hyppyrata.

08.12.2003 MESSARIVIIKONLOPPU
Emilin toipuminen leikkauksesta on alkanut ihan hyvin. Siteet poistettiin perjantaina ja siitä lähtien tikkirivistöä on puhdistettu ahkerasti. Siteiden alta paljastuikin melkoinen tikkirivistö, sillä kystan poistosta on muistona on 15 cm tikkirivistö ja kastroinnista parin sentin tikkirivistö. Emil oli minulla perjantaina töissä mukana, jota Simo saisi rauhassa mennä Aaronin kanssa pitkälle metsälenkille. Emil nukkui töissä hiljaa pöydän alla, että valtaosa ohikulkijoista ei edes huomannut mukana olevaa koiraa. 

Emil on ollut väsynyt, mutta ihan iloinen leikkauksen jälkeen. Vielä en uskalla päästää sitä irti, joten on tyydyttävä vain hihnalenkkeilyyn. Lauantaina kävimme tekemässä ensimmäisen vähän pidemmän lenkin ja se olikin innossaan, sillä 8 metrin flexi antoi hieman liikkumatilaa.

Torstaina ja perjantaina olin rakentamassa kehiä Messarin näyttelyä varten. Lauantaina oli välipäivä ja tänään olin tollerikehän laidalla katselemassa meininkiä. Kehässä olikin paljon minulle täysin tuntemattomia koiria. Voiton vei kuitenkin tuttu koira eli Emilin eno Allan (JV-02, SV-02 FIN MVA Siphra's Fire at Kitimat) ja narttujen juniorivoittajatitteli meni Tytille (Kitimat Monday Morning), joka on Emilin "pikkusisko."

Messukeskuksesta nappasin mukaani iltapäivähoitoon Wellun, joka oli oli ollut lauantain ja sunnuntain SNJ:n osastolla esittelykoirana. Aaronilla oli illalla treenit ja otin kaikki koirat mukaan. Ennen treenejä teimme parinkymmenen minuutin hihnalenkin. Pari ensimmäistä minuutti oli melkoista sähellystä kolmen koiran kanssa, mutta pienen harjoittelun jälkeen ryhmämme eteni ihan hienosti. Aaronin treenien ajan Emil ja Wellu odottivat autossa. Aaronin treenit menivät kivasti, se osaa todella hienosti hakea keppien aloituksen! Pelkillä aidoilla tehty harjoitus ei mennyt niin hyvin, sillä aidat ovat Aaronin mielestä kaikkein tylsin este.... 

03.12.2003 TOIPILASKUULUMISIA
Ensimmäinen yö leikkauksen jälkeen oli melko rauhaton. Koko päivän jatkunut valitus jatkui aina kolmeen asti yöllä ja minä tietysti valvoin Emilin kanssa (ja vähän väsytti töissä tänään....)

Ajattelin illalla, että sen kaulurin kanssa olisi varmaan todella ikävä nukkua ja rupesin iltamyöhäisellä väsäämään sille "yöpaitaa", jotta se ei pääsisi repimään laastareita. Aaron sai toimia mannekiininä kun en viitsinyt Emiliä kiusata sovituksilla. Leikkasin t-paidasta hihat pois ja tein sivusaumoihin reiät takajalkoja varten. Takaosaa vielä nepparit, jotta paita pysyy päällä.  Yöpaita ei Emiliä tunnu haittaavan ollenkaan ja se mönkii se päällä jopa sängyn alle nukkumaan.

Emil ei eilen koko päivänä suostunut juomaan eikä käymään pissalla. Se oli pissaamatta kokonaiset 22 tuntia, eikä sillä silti aamulla tuntunut olevan mikään kiire ulos! Ruokahalu on palannut ja päivän mittaan se on piristynyt huomattavasti. Vielä se viettää paljon aikaa loikoillen eikä viitsi turhan takia siirtyä, sillä maahan meneminen ja nouseminen on vielä hieman hankalaa. Kyllä se tästä helpottaa ja onneksi säätiedotuksessa luvattiin pakkasta... on huomattavasti helpompaa pitää mahanalus puhtaana.

02.12.2003 EMILIN LEIKKAUS
Emil leikattiin aamupäivällä. Juttelin ennen leikkausta pitkän tovin leikkaavan eläinlääkärin kanssa eri vaihtoehdoista ja siitä mitä leikkauksessa tulisi tapahtumaan. Aikaisemmin Emilin tutkinut eläinlääkäri oli jo nimittäin kertonut kastraation mahdollisuudesta ja myös leikkaava eläinlääkäri sitä suositteli. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että voisi Emilin avatessaan vielä arvioida tilanteen nähtyään kystan.

Emil sai siis ensimmäiseksi rauhoituspiikin joka vaikutti nopeasti. Sieltä se rullattiin valmisteltavaksi ja leikkaukseen. Soittelin muutaman puhelun saadakseni lisäinformaatiota päätöksen tekoon. Riski vaivan uusiutumiseen oli kuitenkin niin suuri, joten annoin luvan kastraatioon. Tärkeintähän on kuitenkin koiran hyvinvointi ja ilman kastraatiota olisimme voineet olla samassa tilanteessa hetken kuluttua. Näyttelyt jäävät nyt siis pois, mutta eipä tuo haittaa kun ei muutenkaan ollut tarkoitus paljoakaan sen kanssa niitä kiertää.

Parin tunnin odottelun jälkeen pääsin jo osittain heränneen Emilin luokse. Se oli nostettu patjalle heräilemään parin peiton alle. Lämpö oli laskenut 1½ astetta,  joten sitä lämmitettiin. Olin jonkin aikaa sen luona ja eläinlääkäri tuli kertomaan leikkauksen onnistuneen hyvin eli iso kysta saatiin kokonaan pois. Hoitaja tuli vielä mittaamaan lämmön ja ottamaan tiputusletkun pois. Hän jäi Emilin luokse kun itse lähdin maksamaan. Hetken kuluttua kuului käytävän perältä huuto "täällä on yksi irti" ja Emilhän se sieltä juoksi puolitokkuraisena suoraan luokseni ;-) Se päätti, että nyt tämä riittää, mennään kotiin!

Saimme vielä mukaamme lisää antibiootteja, kipulääkkeet, kaulurin ja hoito-ohjeet. Tikkien poisto on 10-12 päivän kuluttua.

Kotimatkalla Emil valitti aika paljon. Kotona petasin sille lämpimän sängyn, jossa se on lepäillyt peiton alla lähestulkoon koko päivän. Välillä sängystä kuuluu vaimea valitus, mutta eiköhän huomenna liene jo parempi olo.

Aaron on luonnollisesti taas ihan hämillään ja yrittää välillä jopa päästä Emilin peiton alle. Onneksi Simo voi loppuviikon olla päivisin kotona sen kanssa, sillä en voisi kuvitellakaan jättäväni sitä yksin.

30.11.2003 SITÄ SUN TÄTÄ
Antibiootit ovat helpottaneet Emilin oloa ja tällä hetkellä se vaikuttaakin lähes terveeltä. Tuntuu hieman hölmöltä viedä "terve" koira leikkaukseen, mutta kysta on kuitenkin saatava pois. Eihän antibiootteja voi ikuisesti syödä. Tässä viime päivinä ollaan kuitenkin touhuttu ihan normaaliin tapaan.

Emil nukkui käytännössä koko torstai päivän. Olin Aaronin kanssa Emilin agilityreeneissä illalla klo 20.30-21.30 ja kun tulimme kotiin se tuli ovelle vastaan reippaan näköisenä häntä heiluen. Perjantaina käytiin sitten jo metsässä lenkkeilemässä.

Lauantai aamuna ajoimme hakemaan Marin, Fannyn, Idan ja Freyan lenkille Tuusulaan. Teimme noin tunnin lenkin ja koirilla oli taas oikein mukavaa! Sunnuntaina otin damit mukaan lenkille ja tein Aaronille hakuruudun ja Emilille muutaman markkeerauksen. Pitäisi useimmin raahata damit mukaan, sillä pojat nauttivat suunnattomasti damien kanssa touhuamisesta.

Iltapäivällä pojat saivat jäädä kotiin kun Simo ja minä lähdimme katsomaan Tuikku-parsonin 10-päivän ikäisinä pentuja Klaukkalaan. Kyllä olivat hellyttävän näköisiä, vaikka vielä näyttävätkin enemmän marsuilta kuin koirilta ;-)

Illalla oli Aaronin agilitytreenit, jossa harjoiteltiin takaaleikkauksia ja valssauksia hyppyesteillä ja parilla putkella. Harjoitukset menivät tosi kivasti! Olen pari viikkoa treeneissä tehotreenannut keinua ja puomia ja tänään huomasin, että Aaron alkaa erottamaan kyseiset esteet toisistaan. Keinuun suorittamiseen on myös tullut huomattavasti lisää varmuutta!

27.11.2003 ULTRAÄÄNITUTKIMUS, RÖNTGENKUVAT, VARJOAINETUTKIMUS...
Tänään mentiin taas eläinlääkärille Emilin paastottua puolitoista päivää, jotta varjoainetutkimus voitiin tehdä. Emil on kuukauden päivät syönyt todella hienosti ja painokin oli jo hieman noussut. Eilen illalla se istui ruokapaikallaan "eikö täällä enää tarjoilla ruokaa?" ilme naamallaan. Antibioottien ottamisen jälkeen se juoksi namikaapille (Aaron perässään) eikä oikein tuntunut ymmärtävän kun namia ei tullutkaan.

Emil pääsi uudestaan ultraäänitutkimukseen ja röntgenkuviin. Kysta poistetaan leikkauksella ensi viikon tiistaina, siihen asti se on antibioottikuurilla.

Emil on vielä näin tunti heräämispiikin antamisen jälkeen aika tokkurainen. Se kyllä käveli eläinlääkäristä autoon ja autosta kotiin pienen houkuttelun jälkeen, mutta kotona se painui omaan sänkyynsä ja nukkuu siellä pää reunan yli kieli ulkona. Aaron on hämillään isin käytöksestä. Ensin se seurasi minua ympäri asuntoa, mutta kun laitoin sen peiton Emilin viereen se jäi tyytyväisenä nukkumaan sen viereen. Tosi suloisen näköistä kun se vahtiin, että isillä on kaikki hyvin.

25.11.2003 EMILIÄ KOETELLAAN
Kyllä Emiliä nyt koetellaan. Se on koko pienen ikänsä ollut terve, mutta nyt parin kuukauden aikana on juostu eläinlääkärillä enemmän kuin tarpeeksi. Syyskuun lopussa sen kimppuun hyökkäsi toinen koira, jonka seurauksena se joutui tikattavaksi ja sai antibioottikuurin. Pari viikkoa sitten sillä oli suolistotulehdus ja taas antibioottikuuri. Tänään jouduin taas viemään sen eläinlääkäriin, sillä eilen huomasin sen tiputtelevan verta. Tällä kertaa ei selvitä pelkillä antibiooteilla :(

Emilille tehtiin perustutkimuksen jälkeen ultraäänitutkimus, jossa havaittiin, että sillä on virtsarakon ja eturauhasen välissä nestekysta todennäköisesti eturauhasesta. Ultran lisäksi otettiin vielä röntgenkuvat, jotta saataisiin vielä parempi käsitys kystan koosta ja sijainnista. Torstaiksi on varattu aika varjoainetutkimukseen, josta saadaan vielä tarvittavaa lisätietoa. Näillä näkymin kysta kuitenkin vaatii leikkauksen, joka tarvittaessa tehdään heti ensi viikolla. Torstaina tiedetään siis taas enemmän!

23.11.2003 VIIKONLOPPU KUULUMISIA
Perjantai iltapäivänä olimme kolmen koiran kanssa lenkillä Korson metsässä kun Wellu oli meillä perjantain päivähoidossa. Wellu oli hieman normaalia vaisumpi, mutta onneksi kovaa vauhtia toipumassa. Wellullehan tuli viime viikonloppuna ongelmia sen syötyä poronluita, jonka seurauksena se joutui suolistohuuhteluun.

Lauantaina olimme pitkästä aikaa lenkillä Freyan perheen kanssa. Pojat käyttäytyivät kuin herrasmiehet Freyan seurassa ja nauttivat sen perässä juoksentelusta. Freya on muuten melkoisen nopea typykkä! Marilla oli kamera mukana, kiitos kuvista :)

Kyllä on mukavaa saa niin läheisesti olla tekemisissä Emilin jälkeläisten kanssa. Wellua, Freyaa ja tietysti Aaronia näemme paljon, mutta Miskaa, Fannia ja Dessyä olisi kiva nähdä useamminkin. Onneksi kuitenkin näemme heitäkin muutaman kerran vuodessa.

Sunnuntaina kävimme taas Korsossa aamulenkillä. Olin suunnitellut tekeväni pojille damihakuruudut, mutta unohdin damit kotiin ja meidän oli tyydyttävä pelkkään lenkkeilyyn.

Ennen Aaronin agilitytreenejä vein pojat lenkille. YÖK mikä keli! Kova tuuli ja vaakasuoraan satava lumi eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä. Poikia sää ei kyllä tuntunut haittaavaan.

Ennen varsinaisten treenien alkua tein Aaronille erilaisia ohjausharjoituksia pelkillä hyppyesteillä. Se on tosi kivasti oppinut lukemaan ohjaustani. Varsinaisissa treeneissä teimme 16 esteen radan, ensin kahdessa osassa ja sitten koko rata. Aaron meni tosi hienosti ja ryhmämme kouluttajakin totesi sen olevan valmis virallisiin kisoihin.  Sen kilpailudebyytti tulee siis olemaan HAU:n kotikisat 11.1. tai KKK:n kisat 17.1, jossa olisi mahdollisuus sekä tavalliseen rataan sekä hyppyrataan.

18.11.2003 AGILITYÄ JA KARVOJEN KASVATUSTA
Sunnuntai meni HAU:n hallilla agilityn parissa. Ensin 10 tuntia kisahommia ja Aaronin treenit siihen päälle. Aaron yllätti minut positiivisesti niin takaaleikkaus- kuin keppiharjoituksissa. Emilin kanssa nuo takaaleikkaukset ovat aika olleet pieni ongelma, mutta Aaronia eivät takaaleikkaukset haitanneet ollenkaan vaan meno oli vauhdikasta. Keppiharjoituksissa huomasin, että se osaa hakea oikean aloitusvälin todella hienosti ja vielä molemmilta puolilta ohjaten! Maxikorkuinen rengaskaan ei enää tuota ongelmia, mutta uutena ongelmana on tullut puomin ja keinun sekaantuminen. Puomin ylösmeno pitää siis mennä hiljakseen kun se saattaa keikata, sitten kun se huomaakin olevansa puomilla vauhtia riittää. Keinun se suorittaa, mutta tosi hitaasti. Tuo keinu kun saadaan kuntoon niin päästään kisaamaan...

Emilillä on ollut aivan mieletön ruokahalu! Se syö edelleen aika puuropainotteista ruokaa, mutta määrät ovat hurjia. Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että sillä on kylkiluiden päällä jotain muuta kuin pelkkää nahkaa. Karvakin on kasvanut tosi hyvin. Yleensä se kasvattaa hyvän karvan vasta helmi-maaliskuussa, mutta tietysti nyt kun jätin ilmoittamatta se messarin näyttelyyn se kasvattaa mahtavan karvan ;-)

15.11.2003 PORNAISTEN KISOJEN KOOTUT SELITYKSET
Pitkä rata, joka osoittautui aika vaikeaksi, sillä puolet koirista sai hylyn. Emilille tuloksena 10 vp. Ensimmäinen virhe tuli keppien alun ohituksesta ja toinen siitä kun Emil kääntyi puolessa välissä putkea ympäri. Todennäköisesti tuo putkivirhe tuli sen vuoksi, että lähetin sen putkeen A-esteeltä ja jäin itse odottamaan A-esteelle, joka suoritettiin putken jälkeen heti uudestaan. Olin siis itse täysin pysähdyksissä eikä se kuullut jalkojen töminääni ja luuli varmaan menneensä väärälle esteelle ja tuli sitten takaisin kysymään minne piti mennä. No eipä tuo haitannut, sillä kepeiltä oli jo tullut virhe. Täytyy kuitenkin tulevaisuudessa huomioida, että noinkin voi käydä! Meillä oli kuitenkin taas älyttömän hauskaa radalla ja sehän on pääasia :-)

13.11.2003 KUULUMISIA
Vein Emilin maanantaina eläinlääkärille pari viikkoa jatkuneiden epäsäännöllisten mahavaivojen vuoksi. Se sai antibioottikuurin ja on kevyemmällä (helposti sulavalla) ruokavaliolla. Emil onkin ollut nyt paremmassa kunnossa ja toivottavasti mahavaivat on nyt voitettu.

Keskiviikkona tein molemmille pojille hakuruudun, jonka täytin dameilla. Molemmat tekivät pirteätä hakutyötä. Hakuruudun jälkeen kävimme vielä suolenkillä Eevan ja Wellun kanssa.

Tönään päivällä kävimme lenkillä Emilin nuoruusmaisemissa Vantaanjoen rannassa. Molemmat pojat kävivät vetämässä uintilenkin joessa, eivät taida paljoakaan palella!

Illalla oli taas Emilin agilitytreenien vuoro. Ehdimme tekemään kaksi hauskaa harjoitusta, jotka ovat tuossa vieressä --> Ensimmäisessä harjoituksessa (siniset numerot) oli erityisen tärkeää, että koira kuunteli ohjaajaa, sillä suoritettavien esteiden välit olivat pitkät ja ns. pommiesteitä oli ympärillä. Toinen harjoitus (punaiset numerot) olikin taas melkoista pyöristystä, mutta ei loppujen lopuksi ollutkaan niin kauhean hankala. Erityisen tyytyväinen olin kahden takaaleikkauksen onnistumiseen, sillä ne eivät ole olleet meidän vahvin osa-alue.

Viikonloppu meneekin agilityn parissa, sillä lauantaina kisaan Emilin kanssa ja sunnuntaina olen koko päivän töissä HAU:n kisoissa ratahenkilönä. Ehtiipähän ainakin katsoa monta ratasuoritusta alusta loppuun!

09.11.2003 VIIKONLOPPU
Lauantaina lähdimme aikaisin aamulla Tuusulan lenkille Eevan ja Wellun kanssa. Lenkin jälkeen Wellu tuli meille viettämään päivää Simon, Emilin ja Aaronin kanssa minun ja Eevan suunnatessa kohti tollerikerhon hallituksen ja yhdistyksen kokouksia Kokouksissa vierähtikin sitten 7 tuntia!

Sunnuntaina olimme taas Tuusulassa lenkillä Eevan ja Wellun kanssa. Tällä kertaa kävimme tutkimassa vähän uusia metsäalueita vanhojen lenkkeilyalueiden läheisyydessä. Pojilla oli hauskaa ja varsinkin Aaron ja Wellu juoksentelivat vauhdilla ympäri metsää. Valitettavasti Emil oli taas hieman vaisu, sen mahaongelmat eivät tunnu helpottavan. Aina kun kuvittelen sen menevän parempaan suuntaan maha rupeaa taas temppuilemaan. Taidamme olla siinä vaiheessa, että en enää uskalla olla viemättä sitä lääkärille. Kaikki riisi-piimäkuurit on jo kokeiltu.

Aaronilla oli taas pieni tauko agilitystä hallissa olleiden kisojen ja meidän matkamme vuoksi. Tänään olimme siis vasta toista kertaa uudessa ryhmässämme. Ryhmää vetää vuoroviikoin kaksi ohjaajaa ja tänään tutustuimme siihen toiseen ohjaajaan. Erityisen tyytyväinen olin siihen, että tämä kouluttaja tuntui ymmärtävän Aaronin herkän luonteen ja oikeanlaisen  palkitsemisen tärkeyden. Teimme pari erilaista irtoamisharjoitusta ja harjoittelimme valsseja. Muiden tehdessä näitä harjoituksia ehdimme kertaamaan myös puomin, renkaan ja kepit. Aaron oli innolla mukana ja kaikki harjoitukset onnistuivat hienosti. 

06.11.2003 EMILIN AGILITYTREENIT
Emil oli taas ihan intoa täynnä eilisissä agilitytreeneissä. Aloitimme tunnin tekemällä keppejä erilaisista aloittamiskulmista. Pujottelu paranee koko ajan, mutta kun ohjaan "väärältä" puolelta Emilin vauhti on selvästi hitaampaa ja tekniikka huonompaa (ihan kuin sillä oikeasti Emilin kannalta olisi jotain merkitystä kummalla puolella keppejä kävelen?!?!?!?). Pujottelun aloitus on parantunut selvästi eli nyt se osaa hakea oikean aloituspuolen melkein millaisesta kulmasta tahansa.

Seuraava harjoitus on tuo viereisessä kuvassa oleva --> pieni, mutta aika hauska harjoitus, jossa eniten ongelmia tuotti Emilin saaminen nelosesteeltä vitosesteelle. Ongelma saatiin kuitenkin helposti ratkaistua tekemällä putken jälkeen puolivalssi, jotta Emil tajuaisi suunnanmuutoksen. Tunnin lopuksi vielä pari hyvää palkkausta puomin alastulolle.

Emillä on ollut aivan mieletön ruokahalu, yleensähän se on ollut aika huono syömään. Nyt se odottelee innokkaana vieressäni kun laitan koirille ruoan ja oman ruokansa jälkeen se tulee kysymään saako Aaronin ruoan syödä ja luvan saatuaan tyhjentää myös toisen kupin. Aaron on puolestaan syönyt tosi huonosti, se käy kääntymässä kupilla ja syö vain muutaman nappulan. 

05.11.2003 KATOAMINEN :)
Aaron pelästytti minut tänään oikein kunnolla "katoamalla." Olimme koko päivän mökillä pihatalkoissa ja pojat juoksentelivat pitkin pihaa niin kuin aina mökillä tekevät. Tuli kotiinlähdön aika ja Aaronia ei löytynyt mistään. Huutelimme sitä jonkin aikaa ja ehdin huolestumaan toden teolla, sillä portti oli ollut koko päivän auki ja pelkäsin sen lähteneen tielle. Portti on yleensä aina kiinni, mutta tämän päivän se oli traktorikuljetusten vuoksi auki. Huutelimme Aaronia ja olin pari kertaa kuulevinani vaimean vastauksen, mutta en pystynyt päättelemään mistä suunnasta ääni tuli. Yhtäkkiä keksin missä se oli... autossa! Olin vähän ennen kotiinlähtöpäätöstä hakenut puhelimeni autosta ja Aaronin on täytynyt kiivetä huomaamattani takapenkille oven ollessa auki. Olin sitten sulkenut oven ja jättänyt Aaronin autoon. Helpotus oli kuitenkin suuri kun koira löytyi :-)

Tein tänään päätöksen, että emme osallistu Emilin kanssa tollereiden agilitymestaruuksiin. Viikonloppumenoja on ollut tälle vuodelle jo ihan riittämiin, joten loppuvuodelle on suunnitteilla vain pari agilitystarttia lähipaikakunnilla Emilille eikä muuta.

Tänään tein myös alustavan tapahtumakalenterin vuodelle 2004. Kalenteri on todella alustava, sillä minulla ei tällä hetkellä edes ole yhtään ykkös- tai kolmosluokan agilitykoiraa ;-) Toivossa on kuitenkin hyvä elää ja siksi ne ovat tuossa kalenterissa. Ne muutamat näyttelytkin tulevat varmasti vielä muuttumaan ja ainakin tokokisoja (ja varmasti myös agilitykisoja) tulee lisää. Katsotaan sitten vuoden mittaan mihin kaikkeen lopulta osallistumme.

04.11.2003 KOTIINPALUU JA FREYASTA FIN MVA
Palasimme eilen kotiin viikon Madeiran matkalta. Emil ja Aaron viettivät viikon kaimani Sarin Tuikku-parsonin ja Tepi suursnautserin kanssa ja sen jälkeen pari päivää vanhempieni luona.

Emil ja Aaron oppivat onneksi nopeasti antamaan seitsemättä viikkoa kantavana olevalle Tuikulle omaa rauhaa, vaikka varsinkin Aaron oli oikein ihastunut pikkuneitiin. Emil oli yhdellä metsälenkillä esittänyt 10-15 minuutin katoamistempun, mutta löytyi onneksi, vaikka vähän likaisena ja läähättävänä. Missä lie käynyt..... Emilillä alkoi maha reistailemaan jo vähän ennen hoitoon jäämistä. Vaiva hellitti hieman välillä, mutta palasi aina uudelleen. Se oli siis valtaosa viikosta riisi-piimäkuurilla ja se olikin viikon aikana laihtunut jonkin verran ja oli hieman vaisu. Päivän mittaan se on jo huomattavasti piristynyt. Ruokahalu sillä on valtava, saa nähdä miten sen maha reagoi. Kiitokset Sarille ja Esalle poikien hoidosta!

Lomalla sain mahtavia uutisia Suomesta kun Freyasta tuli sunnuntaina kolmannen sertin myötä Suomen muotovalio! ONNEA koko perheelle! WAU!

26.10.2003 ENSILUMI JA EMIL KISAAMASSA
Värväsin perjantai iltapäiväksi setäni kuvaamaan agilitykuvia Emilistä ja Aaronista. Pojilla oli hurjan hauskaa ja me saimme paljon hyviä kuvia. Kuvat otettiikin viime tinkaan, sillä vähän kuvien ottamisen jälkeen alkoi lumisade ja lunta tulikin ihan kiitettävästi!

Lauantaina suuntasimme  heti aamusta lenkille Tuusulaan. Yön aikana oli satanut lunta reippaasti lunta ja pojat nauttivat selvästi lumisesta metsästä ja viilettivät hurjaa vauhtia ympäri metsää.

Tänään olimme aamusta taas Tuusulassa lenkillä ja keli oli mitä mainioin. Päivällä kävimme sitten läheisellä parkkipaikalla heittelemässä frisbeetä, jota emme vähään aikaa tehneetkään. Illalla kisasimme Emilin kanssa agilityssä Purina Areenalla, tuloksena 5 vp, joka tuli puomin ylösmenokontaktilta. Muuten hyvä rata, sillä aliaikaa kertyi 5,16 sekuntia.

23.10.2003 KIITOS
Haluan kiittää kaikkia niitä ihania ihmisiä, jotka ovat lohduttaneet ja kannustaneet meitä vieraskirjaviestein, sähköpostein, tekstiviestein ja puheluin. Järkytys oli melkoinen, mutta elämä jatkuu ja toivottavasti PRA:n oireet tulevat mahdollisimman myöhään jos ollenkaan.

Naureskelimme Simon kanssa eilen Aaronille. Olemme nimittäin huomanneet, että aina Salattujen elämien loppumusiikin alkaessa se hyppää pystyy ja katsoo meitä "Mitös me nyt tehtäis?"-ilmeellä. Hassu koira, jotenkin se on yhdistänyt tuon loppumusiikin ja sen että ohjelman jälkeen tapahtuu jotain.

20.10.2003 PRA UUTISIA :(
Emilin ja Aaronin Optigenin PRA-testitulokset tulivat ja molemmat ovat C-tyyppiä eli sairaita.

Toivottavasti mahdollisimman moni tolleristi testauttaa koiransa ja saamme todenmukaista tietoa tollereiden PRA-tilanteesta.

19.10.2003 NIIN LÄHELLÄ, MUTTA NIIN KAUKANA ;-)
Starttasimme Emilin kanssa tänään Keravan agilitykisoissa. Tuloksena 5 virhepistettä ja toinen sija. Rata näytti ennakkoon suhteellisen vaikealta ja sitä se lopulta olikin, sillä hylkyjä tuli melkoinen määrä. Meidän 5 virhepistettä tuli riman tiputuksesta (este 10a), joka on Emilille todella harvinainen tapaturma. En muista, että se olisi yhdessäkään aikaisemmassa kisassa rimaa tiputtanut ja treeneissäkin se on äärimmäinen harvinaista. Ilman tuota harmittavaa riman tiputusta olisimme voittaneet luokan, sillä Emil oli nopeampi kuin voittanut ja kolmosluokaan siirtyvä isovillakoira. No jossittelut sikseen! Täytyy olla tyytyväinen, sillä niin lähelle nollatulosta pääsimme. Kyllä se sieltä vielä tulee!

15.10.2003 KLAUKKALASSA LENKILLÄ
Tänään ajoimme Klaukkalaan lenkkeilemään kaimani Sarin Tuikku parsonin ja Tepi suursnautseri kanssa. Tuikku on astutettu nelisen viikkoa sitten ja se oli poikien mielestä ihana. Eivät ne ennen noin pahasti Tuikun perässä ole juoksennelleet. Joku oli sanonut Sarille, että kantavat nartut tuoksuvat poikien mielestä hyvältä. Toivottavasti tämä pitää paikkansa ja pikku-Tuikkuja on tulossa :-)

Onnistuimme lenkin aikana kahdesti hukkaamaan koirat. Tepi tuli ensimmäisenä takaisin, kohta Aaron, mutta Tuikku ja Emil olivat kadoksissa jonkin aikaa. Ilmeisesti Tuikku lähti jonkin eläimen jäljen perässä ja Emil sitten seurasi iki-ihanaa Tuikkua. Lenkki loppui kuitenkin hyvin kun palasimme kuitenkin neljän koiran kanssa takaisin!

Aaron on taas vaihtanut agilityryhmää. Lauantain treeniaikamme oli niin mahdoton (treenejä olisi jäänyt väliin paljon) ja pyysimme siirto saman tasoiseen ryhmään sunnuntaille. Tämä onnistui ja ensi sunnuntaina pääsemme sitten aloittamaan harjoitukset uudessa ryhmässä.

12.10.2003 AGILITY- JA TAIPPARITREENEISSÄ
Emil oli torstaina tikkien poistossa. Haavasta ei näy enää jälkeäkään eli se parani todella hyvin. Nyt vain odotellaan karvojen kasvamista, joka onkin alkanut ihan vauhdikkaasti!

Kyllä voi koira voikaan nauttia harrastuksistaan! Torstai iltana  oli Emilin agilitytreenit ja voi että se oli iloinen :-) Aloitimme treenit tekemällä keppejä erilaisista lähetyskulmista. Pujottelu ei ole ollut Emilin vahvimpia osa-alueita, mutta ei sitä olisi kyllä eilen uskonut. Se meni niin hienot kepit molemmilta puolilta ohjaten. Pujottelutyyli on jo nyt muuttunut paljon matalammaksi ja nopeammaksi. Ehdimme tunnin aikana tekemään myös kolme muuta harjoitusta ja täytyy todeta, että vauhtia tuntuu iän myötä tulevan aina vain enemmän ja ne paljon ongelmia aiheuttaneet alastulokontaktitkin menivät loistavasti. Täytyy varmaan itse aloittaa pikajuoksu- ja kuntoharjoitukset, että pysyn jatkossakin tuon koiran perässä ;-)

Lauantaina oli Aaronin agilitytreenit. Tällä kerralla teimme kahteen otteeseen saman 11 esteen radan. Aaron suoriutui radasta ihan kiitettävästi ja oli tyytyväinen sen irtoamiseen. Kouluttajan toivomuksesta kokeilimme kahden hyppyesteen ohjaamista eri tavalla ja aikamme kokeiltuamme Aaron päätti, että nyt riitti ja kieltäytyi kokonaan hyppäämästä toista estettä ;-)

Tänään oli NOU/NOME treenipäivä Kirkkonummella, johon osallistuimme Aaronin kanssa. Pääsimme melkein Kuosmasen Katin yksityisopetukseen, sillä Aaronin lisäksi ryhmässä oli vain Laura & Donna (Trindy´s Belle Donna). Aloitimme treenit nometokolla eli ensin heitettiin markkeeraus, mutta ennen noutoon pääsyä koiran piti joko seurata tai suorittaa luoksetulo.. Seuraavaksi muistiharjoitus, joka ei mennyt ihan putkeen Aaronin kanssa. Tässä harjoituksessa saimme esiin Aaronin ongelman eli kun se päättää olla lähtemättä noutoon se ei myöskään lähde. Katin avustuksella saimme tilanteen kuitenkin purettua ja jatkoimme harjoittelua. Seuraavaksi vuorossa oli hakuruutu, joka täytettiin dameilla ja siipidameilla. Aaron lähti kaksi kertaa hyvin hakuun ja palautti hienosti perille asti. Enempää emme sitten pyytäneetkään vaan kävimme itse keräämässä damit pois ja jätimme Aaronille innon päälle. Lopuksi tutustuimme vielä varikseen ja kaniin. Kummikaan ei aluksi tuntunut kovasti kiinnostavan, mutta pienen houkuttelun jälkeen se kantoi molempia. Tässäkin lopetimme vaiheeseen, jossa intoa oli vielä riittävästi. Suurkiitos Katille hyvistä harjoitteluvinkeistä!

Treenien jälkeen molemmat pojat pääsivät vielä leikkimään hippaa Emman (Sienna-Red Nicoletta) kanssa ja tennispallon noutoon Meikon lammesta.

28.09.2003 MASENTAVA VIIKONLOPPU
Mikä viikonloppu! Perjantaina minä ja Wellu joudumme maa-ampiaisten pistämiksi ja ainakin minulla naama kihelmöi vielä tänään sunnuntainakin. Lauantaina Emil joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja joutuu tikattavaksi. Illalla näen vielä SNJ:n keskustelupalstalla aiheen, joka saa minut erittäin pahalle tuulelle. On se kumma kun tolleripiireissä ei voida puhua asioista omilla nimillä, vaan pitää huudella keskustelupalstalla nimimerkin takaa. Rehellisyyttä ja avoimuutta koirapiireissä kyllä tarvittaisiin!

Emil nukkui käytännössä koko iltapäivän ja illan eilen sen jälkeen kun klo 15 tulimme kotiin. Kävimme iltalenkillä yhdeksän aikoihin, jolloin se piristyi hieman. Haavaa kutittaa ja se saikin siteen rapsuteltua irti ennen kuin pääsimme väliin. Laitoimme haavan päälle uuden siteen ja yöksi puimme Emilille kylpytakin päälle, jotta se ei enää pääse rapsuttelemaan tikkejä. Nyt päivällä se ei ole enää yrittänyt onneksi rapsutella tikkejä, huomenna pitää varmaan laittaa takki taas päälle kun lähdemme töihin.

Aaron ihmetteli eilen kovasti isin outoa käytöstä (nukkuu, nukkuu, nukkuu...) ja haistelun määrästä päätellen myös uutta ominaistuoksua (desifiointiaine).

Siteen vaihdon yhteydessä tuli otettu kuva Emilin paljaaksi ajellusta niskasta (Kuinkakohan kauan karvan kasvaminen takaisin kestää?) ja puremahaavasta. Ommeltuna se ei enää näytä yhtään niin pahalta, mutta ennen ompelua se sai minut voimaan pahoin... 

27.09.2003 EMIL TIKATTAVANA
Lähdin aamulla poikien kanssa Östersundomiin katsomaan kummityttöni ratsastuskisoja Pojat käyttäytyivät tallilla hienosti, vaikka paikalla oli paljon muita koiria ja isoja hevosia.

Tallilta jatkoimme matkaa Sipoon koirametsää, joka on aika lähellä tallia. Teimme 7-vuotiaan serkkutyttöni kanssa 45 minuutin lenkin ja olimme juuri palaamassa takaisin autolle kun Emilin kimppuun hyökkäsi vanha urosflätti. Tilanne rauhoittui nopeasti ja kävelimme pienen matkan autolle. Laitoin koirat autoon ja antaessani pojille vettä huomasin Emilin vuotavan aika reilusti verta. Emil pois autosta ja sen niskasta paljastui parin sentin mittainen haava.

Soitto eläinlääkärille ja lähdimme tallin kautta (serkkutyttö piti palauttaa) ajamaan Malmille. Emil pääsi nopeasti hoitohuoneeseen, jossa se ensimmäiseksi ravisti itsensä, tuloksena kunnon veriroiskeet hoitohuoneen seinässä, ovessa ja lattiassa..... Se sai rauhoituspiikin joka vaikutti nopeasti. Se nostettiin siirtopöydälle ja rullattiin valmisteltavaksi. Karvat ajeltiin niskasta noin 10 x 10 sentin alueelta ja 3 x 4 sentin alueella jalasta, johon tippa kiinnitettiin. Puhdistuksen jälkeen haavaan laitettiin tikit ja side päälle ja koira nostettiin patjalle lattialle heräilemään. Se nukkui aika pitkä tovin, kunnes viereisessä huoneessa siirrettiin tuoli ja kuului kova ääni. Emil ponnahti sekavan näköisenä pystyi ja alkoi haukkumaan. Ulosmeno matkalla se oli täysin pökertyneen näköinen ja murisi kaikelle liikkuvalle hämmentyneenä.

Saimme viikon antibioottikuurin ja tikit poistetaan 12 päivän kuluttua.  Nyt se makaa tuolla keskellä olohuonetta, eikä ole siirtynyt sinä aikana kun kotiin tulimme. 

26.09.2003 TAPAHTUMARIKAS SUOLENKKI
Kävimme tänään hakemassa Eevan ja Wellun lenkillä ja lähdimme Eevan johdolla meille ihan uuteen paikkaan. Pojat olivat innoissaan ja juoksentelivat pitkin märkää metsää ja märkiä ojia. Yhtäkkiä huomasimme Wellun olevan omituinen, se pyöri pahoinvoivan näköisenä Eevan jaloissa ja yritti oksentaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Tutkimme koiran perusteellisesti, mutta emme löytäneet siitä mitään ihmeellistä punaisia silmiä ja silmien ympäryksiä lukuun ottamatta. Eeva soitti välillä puhelinkonsultaatiota ja Wellu alkoi piristyä.

Jatkoimme siis lenkkiä. Kiipesimme kallion päälle ja päätin ottaa muutaman kuvan. Olimme kävelleet jo melkoisen matkan takaisin autolle päin kun havahduin siihen, että olin jättänyt hihnat kalliolle kuvia ottaessani *ARGGG* Käännyimme siis takaisin hakemaan hihnoja. Yhtäkkiä Eeva huomasi maa-ampiaisia ja samalla hetkellä minua pisti yksi poskeen ja toinen reiteen. Wellu rupesi valittamaan ja kirputtamaan takaosaansa, Eeva löysikin siitä pari ampiaista ja Wellu meni taas ihan kipeän ja pahoinvoivan näköiseksi. Tajusimme olevamme samassa paikassa missä Wellu käyttäytyi omituisesti ensimmäisen kerran. Sitä oli siis todennäköisesti jo ensimmäisellä kerralla pistänyt ampiainen sekä suuhun että takaosaan. Haimme kalliolle unohtuneet hihnat ja suuntasimme takaisin autolle. Wellu raukka, sillä oli aika rankka retki. Sitä paitsi jos Wellun puremat jomottavat yhtä paljon kuin oma poskeni niin en yhtään ihmettele miksi se oli niin omituinen! 

24.09.2003 EMILIN AGILITYTREENIT
Pitäisiköhän perustaa oma agilitypäiväkirja? Tämä päiväkirja kun alkaa pikkuhiljaa sellaista muistuttamaan....

Emilin eilisissä treeneissä tehtiin kolme erilaista radanpätkää. Ensimmäisessä harjoituksessa (valkopohjaiset numerot) ei ollut suurempia ongelmia. Kokeilimme esteillä 3-6 kahta erilaista ohjaustapaa. Ensimmäisellä kerralla ohjasin ringin sisäpuolelta ja toisella kerralla tein valssin 5 ja 6 esteen väliin. Molemmat tavat toimivat, mutta jälkimmäinen tapa oli parempi, sillä Emilin vauhti oli paljon parempi kun pysyin itse liikkumaan enemmän.

Toisessa harjoituksessa (punapohjaiset numerot) piti kiinnittää huomiota keppien aloitukseen, joka tuli aika hankalasta kulmasta ja keppien jälkeisen hyppyesteen ohjaamiseen. Kokeilin keppien jälkeisen hyppyestesarjan ohjaamista kahdella tavalla. Ensimmäisessä tavassa leikkasin viitosesteen takaa ja seuraavalla kerralla juoksin itse viitosesteen ulkopuolelta ja leikkasin kuutosesteen takaa. Jälkimmäinen tapa onnistui Emilin kanssa selvästi paremmin, koska vauhtia oli enemmän.

Kolmannessa harjoituksessa (sinipohjaiset numerot) ainoa ongelmallisempi kohta oli keppien aloitukselle ohjaaminen. Kakkosesteeltä koira piti vetää tarpeeksi sivulle, jotta saatiin hyvä kulma keppien aloitukseen. Vaarana oli sitten koiran karkaaminen A-esteelle, mutta tästä kohdasta selvittiin naisellisella "tänne" rääkäisyllä ;-)

21.09.2003 VIIKONLOPUN KOOTUT AGILITYSELITYKSET, OSA 2
Lukuun ottamatta hyppyesteitä 4 ja 5 teimme loistavan radan ;-) Tuloksena kuitenkin hylky. Yritin hieman uhkarohkeata takaaleikkausta hyppyesteelle 4 ja siitä kielto. Sen jälkeen sähläsimme oikein urakalla ja Emil mm. kiersi seuraavan hyppyesteen ympäri kahdesti ennen kuin suostui hyppäämään. Nelosesteen sähläyksen myötä ajauduin huonoon ohjauskulmaan ja Emil ei todennäköisesti nähnyt koko hyppyestettä nro 5. Tämän jälkeen pääsimme vauhtiin ja loppurata meni oikein mallikkaasti keppeineen ja kontakteineen.

20.09.2003 KOOTUT AGILITYSELITYKSET
Emil osallistui tänään kahdella radalle, ensin tavallinen agilityrata ja toisena hyppyrata. Ensimmäinen rata oli aika syheröä, jossa tehtiin valssi valssin jälkeen. Tältä tulokseksi 5 virhettä radalta ja aliaikaa. Tein valssin ennen keppejä, liukastuin, Emil pysähtyi ja tästä siis kielto. Erityisen tyytyväinen oli kontaktiesteiden oikeaan suoritukseen, sillä niissä on ollut hieman ongelmia. Omaa liukastumistani lukuun ottamatta meiltä hyvä rata!

Hyppyratakaan ei ollut niitä kaikkein suoraviivaisimpia, valsseja jouduttiin tälläkin radalla käyttämään aika monta. Selvisimme ilman ratavirheitä, mutta jouduimme käyttämään 5,24 sekuntia yliaikaa. Ihanneaika oli kyllä aika tiukka, sillä mielestäni jopa kolmanneksi sijoittunut oli tehnyt yliaikaa.

17.09.2003 PALUU AGILITYTREENEIHIN
Kahden viikon treenitauon jälkeen palasimme taas agilityn pariin. Tai olemmehan me keppejä harjoitelleet, mutta muut treenit ovat jääneet väliin.  Ensimmäiseksi teimme pienen ohjausharjoituksen, jossa oli aita, putki, aita ja puomi ympyrässä. Seuraavassa harjoituksessa samoilla esteillä tehtiin vähän pidempi harjoitus: puomi, aita, putki, aita, kääntö takaisin putkelle, aita ja puomi takaisin päin. Nämä harjoitukset menivät molemmat loistavasti ja Aaron irtosi hyvin hypyille. Lopputunnista kertasimme vielä keppejä ja teimme erilaisia harjoituksia neljällä rinnakkaisella aidalla. Aaron selvästi kaipaa haasteita.... vaikeammat harjoitukset se tekee yleensä loistavasti, mutta sen mielestä liian helpot harjoitukset ovat pitkästyttäviä ja keskittyminen herpaantuu ja tämä sitten ilmenee maan haisteluna (namien etsimistä)  yms. toiminnalla.

Emilin treeneissä oli paikalla vain yksi koira, Emil! Muilla oli joko ohjaaja tai koira sairastunut/loukkaantunut. Itsekään en ole vielä ihan täydessä kunnossa, joten teimme vain pieniä harjoituksia. Keppitreeniä, kontaktitreenejä ja pieni ohjausharjoitus neljällä esteellä. Saimme kisakirjeen viikonlopun agilitykisoista (3 rataa!), saa nähdä starttaammeko vai emme.

Tiistai iltapäivällä pakkasin damit mukaan ja suuntasin kohti Tuusulan metsiä. Tein Aaronille kaksi hakuruutua, jossa oli 2 siipidamia, dami ja kestokani. Ensimmäisestä hakuruudusta pyysin tuomaan kolme ja seuraavasta vain 2 damia, sillä halusin innon säilyvän. Emil pääsi sitten hakemaan ne ruutuun jääneet. Tällä kertaa se osasi hyvin odottaa omaa vuoroaan tyylikkäästi ilman äänitehosteita ;-)

14.09.2003 EMILIN JÄLKELÄISET HARRASTUSTEN PARISSA
Wellu paransi eilistä NOMEn ALO 3 suoritustaan tänään ALO 2 tulokseksi. Hieno viikonloppu Eevalla ja Wellulla. Freya puolestaan sai ensimmäisestä mejä-kokeestaan tulokseksi AVO 3. Maastossa oli ollut paljon riistajälkiä ja moni koira oli saanut nollan eli tuloksesta pitää olla oikein tyytyväinen.

Emil ja Aaron viettivät viikonlopun mökillä ja olivat oikein tyytyväisiä saadessaan juosta ja touhuta sydämiensä kyllyydestä.

13.09.2003 HYVIÄ UUTISIA
Emilin jälkeläiset kunnostautuivat tänään. Freya sai Porvoon näyttelystä toisen sertinsä, ONNEA! Nyt sitten vielä se yksi... :) Nummi-Alexandersson perheessä jännitetään huomennakin, sillä Freya starttaa ensimmäistä kertaa MEJÄ-kokeessa.

Wellu oli puolestaan tänään NOMEilemassa Eevan kanssa ja tuloksena ALO 3. Tämän tuloksen myötä Wellusta tulee aikanaan KANS MVA kun FCI tittelin vahvistaa, SUURET ONNITTELUT!!!

Jatkakaan molemmat samaan malliin, olemme hurjan ylpeitä teistä!

12.09.2003 KOIRAT HOIDOSSA
Emil ja Aaron lähtivät tänään Sipooseen vanhempieni luokse hoitoon huomisiltaan asti. Pojat nauttivat varmasti hurjasti vapaudesta, sillä lenkkeily metsissä on jäänyt lähes olemattomiin kipeän jalkani vuoksi. Toivottavasti ensi viikon aikana pääsemme taas lenkkeilemään normaalisti.

Takapihan agilitykepit ovat olleet kovassa käytössä. Todella kätevää kun on kepit omalla pihalla. Keppejä ei kuitenkaan voi harjoitella kovinkaan kauan yhdellä kertaa ja kuitenkin toistoja tarvitaan niiden sisäistämiseen. Nyt olemme voineet tehdä pieniä harjoituksia pari kertaa päivässä.

09.09.2003 RAUNIOKOIRATOIMINTAAN TUTUSTUMASSA
Murtuneen jalkani vuoksi poikien agilitytreenit jäävät tältäkin viikolta väliin. Sen vuoksi minulle aukeni kerrankin mahdollisuus mennä seuraamaan Eevan ja Wellun työskentely raunioilla. Mielenkiintoinen kokemus ja Wellun loistavaa työskentelyä oli kiva ihastella. Kaikki paikalla olleet olivat sitä mieltä, että Wellu olisi ollut jo kauan valmis B-kokeeseen... Eeva hop hop ilmoittautumiskaavaketta täyttämään!

Olin ilmoittanut Emilin ensi sunnuntaiksi kahdelle agilityradalle. Jalka ei kuitenkaan vielä ole sellaisessa kunnossa, että voisimme osallistua, joten kisataukomme jatkuu vielä jonkin aikaa. Tauon aika olemme harjoitelleet takapihalla keppejä ja varsinkin Aaronin edistyminen on ollut hurjaa :)

Tulipa tuossa päivämäärää katsellessa vielä mieleen, että Emil tuli meille päivälleen neljä vuotta sitten!

06.09.2003 FANNISTA S MVA :)
Sain tänään mahtavia uutisia. Fanni oli saanut NOMEsta AVO 2-tuloksen ja sen myötä siitä tuli Ruotsin muotovalio! ONNEA koko Lehdon perheelle.  Melkoinen saavutus, sillä kyseinen titteli on vain neljällä muulla tollerilla Suomessa :-)

Emilin kanssa olimme tänään tokoilemassa. Kaksi päivää mökkeilyä ja lämmin ilma olivat Emilille hieman liikaa ja teki kaiken  hidastetusti. Paikalla olon epäonnistuminen jäi harmittamaan. Emil lähti haistelemaan Sanni-tolleria 2½ minuutin paikalla olon jälkeen kun sen molemmilta puolilta oli heti kättelyssä lähtenyt koirat. Kokeen muut liikkeet olivat sitten sellaista tasaisen varmaa sähellystä. Tuomari tykkäsi kovasti Emilin kaukokäskyjen suorittamistavasta, vaikka yhden ylimääräisen istu-käskyn jouduinkin antamaan, tekniikka on kuulemma erinomainen. Täytyy miettiä, jos tänä vuonna kävisi vielä kerran kokeilemassa tokoilua ilmojen viilennyttyä (en voinut millään arvata, että tänään olisi parikymmentä astetta lämmintä).

01.09.2003 LÄPIMURTOJA
Teimme perjantaina ja lauantaina poikien kanssa pujotteluharjoituksia lainakepeillämme. Aaron alkoi jo parin harjoittelukerran jälkeen pujottelemaan hyvin, mutta varsinainen läpimurto tapahtui tänään. Tulin töistä kotiin ja laitoin kepit pystyyn takapihalle. Lähetin Aaronin pujottelemaan tavalliseen tapaan ja avustin sitä heiluttamalla namikättä sen edetessä. Huomasin ettei se katsonut kättäni ollenkaan, joten lopetin heiluttelemisen ja kävelin sen vieressä ja sehän pujotteli omatoimisesti kepit loppuun asti! Vielä toinen kokeilu ja se todellakin pujottelee :-)

Toinen läpimurto tapahtui tänään niinkin hassussa asiassa kuin tassun antaminen. Olen ollut sitä mieltä, että kyllähän jokainen koira osaa tassua antaa, mutta Aaron ei vaan ole antanut. Omituista, sillä se kuitenkin osaa aika monta muuta temppuja ja tassun antaminen on varmaan yksinkertaisin juttu, jonka koiralle voi opettaa. Tänään se sitten lopultakin hienosti antoi minulle tassua. 

Itseasiassa on ollut aika hauska seurata ihmisiä, jotka ovat yrittäneet opettaa Aaronille tassun antamista. Kukaan ei tuntunut uskovat, että se EI anna tassua "äkkiähän tuon opettaa." Aaron on kuitenkin AINA istunut sitkeästi kaikki tassut maassa ja tehnyt kaikista opettajista epätoivoisia ;-) Me jo kuvittelimme, että se pitää ihmisiä pilkkanaan, on se sen verran ovela jätkä!

31.08.2003 HAKUNILAN NÄYTTELY
Yliväsyneet koirat ja oma kipeä jalka eivät ole paras mahdollinen lähtökohta hyvälle näyttelypäivälle, mutta selvisimme kuitenkin ihan hyvillä tuloksilla. Aaronin esiintyminen oli rauhaton, mutta tuloksena kuitenkin EH/1. Emil esiintyi valioluokassa oikein hienosti ja reippaasti yhdessä Wellu poikansa kanssa ja on se vaan todettava, että pojasta polvi paranee Wellun voittaessa luokan ja ollen lopulta ROP. Emilille siis tuloksena ERI/2. Näyttelyn ainoa tollernarttu oli Emilin tytär Freya, jonka tulos oli EH/1. Kaikenkaikkiaan ihan hyvä saldo tuomarin ollessa aika tiukka. 

28.08.2003 PRA
Sain aamulta Marilta huonoja uutisia. Freyan PRA geenitesti tuli takaisin C:nä eli Freyalla on PRA. Tieto tietysti harmittaa vietävästi, mutta onneksi PRA ei ole koiran kannalta niitä kaikkein pahimpia sairauksia. Silmäpeilaukset eivät siis välttämättä anna ihan oikeaa kuvaa, sillä Freya silmäpeilattiin 6.6.2003 ja se sai terveen paperit. Halu testata omat koirat on valtava, mutta ensin pitäisi löytää noin 600 euroa...

Sitten iloisempiin asioihin... Alkuviikolla oli taas molempien agilitytreenit. Aaron oli maanantain vähän omissa maailmoissaan, mutta selvisi treenien ohjausharjoituksista ihan kiitettävästi. Emilin treeneissä teimme vain keppejä ja A:n kontaktiharjoituksia, sillä jalassani oleva marssimurtuma estää juoksemisen.

Eilen olimme lenkillä Tuusulassa Pian, Kain, Capsin ja Emman kanssa. Meillä oli hauskaa vaikka Aaron ihastui tulisesti Emmaan ja lenkin loppupuolella jouduin komentamaan sitä aika kovasti, jotta se jättäisi Emman edes  hetkeksi rauhaan. Poikien suosikkityttö Capsi sai tällä kertaa olla rauhassa, mutta kyse oli varmasti Emman uutuudenviehätyksestä.

Tänään olimme sitten reilun tunnin mittaisella lenkillä Klaukkalassa Tuikku-parsonin ja Tepi-suursnautserin kanssa. Saimme lainaksi Tuikun agilitykisoista voittamat kepit ja ne on nyt viritetty takapihalle. Lähipäivinä pojilla on siis tiedossa pujotteluharjoituksia tehokuurina ;-)

24.08.2003 VIIKONLOPUN KUULUMISIA
Emil ja Aaron viettivät viikonlopun vanhempieni kanssa Sipoossa Simon ja minun juhlistaessa ensimmäistä hääpäiväämme Turun Kylpylähotelli Caribiassa. Pojat olivat uineet ja juoksennelleet pallon perässä, ilmeisesti tekemistä oli riittänyt, sillä molemmat ovat vedelleet sikeitä sen jälkeen kun kävimme ne iltapäivällä kotiin hakemassa.

Wellu ja Freya starttasivat tänään ensimmäistä kertaa NOMEssa. Molemmille tällä kertaa tuloksena 0, mutta kokemusta kertyi niin koirille kuin ohjaajillekin.

20.08.2003 AGILITYTREENIT
Aaronin kanssa tehtiin maanantaina 2 eri harjoitusta ja kerrattiin niiden lisäksi yksittäisiä esteitä. Ensimmäisessä harjoituksessa oli suorassa linjassa kepit, aita, aita, putki mutkalla ja takaisin päin taas aita, aita. Tämä harjoitus meni ihan kivasti ja kepit menivät suorastaan loistavasti. Toisessa harjoituksessa harjoiteltiin käännöksiä. Muutaman kerran Aaron tuli aitojen välistä, mutta kun itse liikuin tarpeeksi pitkälle aitojen väliin se tuli hienosti oikean esteen yli. Täytyy vain yrittää muistaa, että se ei ole Emil....

Emilin treeneissä tehtiin 2 erilaista ratapätkää. Ensimmäisellä radalla (punaiset numerot) muutama este suoritettiin tavallaan takakautta eli ei sitä kautta kuin olisi olettanut. Jälkimmäinen rata (valkoiset numerot) oli melkoista pyöristystä ja valsseja ja olanylijättöjä sai tehdä urakalla. Meille radan vaikein kohta oli selvästi esteen 7-9. Selvisimme ensimmäisellä yrityksellä radasta virheittä, mutta 9 esteen takana yli ylimääräinen pyörähdys. Emilillä oli hurja vauhti päällä ja sain pinkoa tuhatta ja sataa pysyäkseni mukana menossa. Olin suunnitellut radan suorituksen Emilin normaalivauhdille ja tulikin aikamoinen kiire kun se päätti pistää turbovauhdin päälle!

16.08.2003 AURAN NÄYTTELY & MISKAA TAPAAMASSA
Suuntasimme aamulla kohti Auran kaikkien rotujen näyttelyä. Matkalla satoi aika reilusti, mutta onneksi näyttelypaikka välttyi runsailta sateilta. Molemmat pojat esiintyivät hienosti ja tuloksena Aaronilla ERI/1 ja  Emilillä  ERI/1 ja VSP. Minulla olikin aika työ pyöritellä kahta koiraa kehässä: Ensin Aaronin arvostelu, Emilin arvostelu, Aaron sertikehässä, Emil ROP-kehässä ja vielä Aaron kasvattajaryhmässä. Onneksi en omista enempää koiria! Aaronin sisko Dessy sai toisen sertinsä, ONNEA!

Näyttelystä ajoimme Kaarinaan tapaamaan Emilin poikaa Miskaa. Heitä näkee sen verran harvoin kun he asuvat siellä Kaarinassa ja me täällä Helsingissä. Jutustelimme jonkin aikaa ja lähdimme poikien kanssa metsälenkille. Emil ja Miska ottivat muutaman kerran hieman yhteen kun yrittivät selvittää välejään, mutta valtaosan ajasta pojat juoksentelivat pitkin metsää. Oli todella kiva nähdä Miskaa näyttelyhulinan ulkopuolella, täytyy joskus ottaa uusiksi!

12.08.2003 AGILITYTREENIT
Aaronin eilisissä treeneissä ehdimme tekemään paljon, sillä ryhmässämme oli neljä taitavaa koiraa. Aloitimme pussi-putki yhdistelmällä, teimme vauhtiympyrää (4 aitaa ja muuri ympyrässä) ja kertasimme puomin, renkaan, kepit ja keinun. Vauhtiympyrä meni hienosti paitsi silloin kun joku oli kylvänyt halliin makkaranpaloja ja Aaron jäi niitä etsimään (namipussit KIINNI, kiitos!) Aaron meni ensimmäistä kertaa elämässään keinun yksin, minun seistessä hyvin lähellä varmistamassa. Se ei hätkähtänyt yhtään, vaikka keinu pamahti äänekkäästi maahan! Hyvä juttu!

Emilin tämänpäiväisissä treeneissä tehtiin 2 vaikeaa 10-11 esteen rataan, jossa ohjausta joutui todella miettimään. Radan alkuvaiheilla putken suu ja puomi olivat rinnakkain ja koira piti saada ohjattua putkeen, joka oli ohjaajasta katsottuna takimmainen este. Keskivaiheilla A-este ja kepit olivat rinnakkain ja A:n jälkeen koira piti ohjata "väärään" päähän keppejä eli samassa suunnasta kuin A-este suoritettiin. Radan lopussa oli vielä hankalasta suunnasta ohjaus kepeille. Vähän aikaa piti miettiä, mutta radan vaikeuteen nähden selvisimme mielestämme loistavasti. Myös A:n alastulokontaktit alkavat pikkuhiljaa onnistua. Kati käy aina laittamassa namin maahan ja Emil on jo aika hyvin sisäistänyt sen, että sen kuuluu pysähtyä siihen etutassut maassa ja takatassut kontaktilla. Sitkeä harjoittelu alkaa tässäkin pikkuhiljaa tuottamaan tulosta!

Emilin poika Miska oli käynyt viikonloppuna ensimmäisessä virallisessa tokokokeessaan ja saanut tulokseksi ALO 2, onnea!

10.08.2003 VESINOUTOJA
Lähdimme poikien kanssa tänään Tuusulan hiekkakuopalle harjoittelemaan vesinoutoja. Meillä kävikin tuuri, sillä saimme koko lammen itsellemme ja saimme harjoitella rauhassa. Tein pojille markkeerauksia sekä damilla että lokilla, pojat selvästi nauttivat hommasta ja palautukset tulivat hienosti perille asti.

06.08.2003 AGILITYTREENIT
Emilillä oli eilen ensimmäiset agilitytreenit kesätauon jälkeen. Tauon aikana ehdimme kisaamaan vain kahdessa Hau open osakilpailussa. Teimme 5-6 esteen ohjausharjoituksia, jotka menivätkin ihan hyvin. Ongelmaksi muodostui edelleen A:n alastulokontakti, tosin lopputuntia kohden sekin alkoi jo menemään paremmin. Tähän ongelmaan ei nyt ole mitään pikaratkaisua, vaan tarvitaan paljon toistoja!

Aaron odotti Emilin treenien ajan kauniisti autossa ja pääsi sitten harjoittelemaan. Se oli aivan innoissaan odottelun jälkeen ja kepit menivät sellaisella vauhdilla, että en meinannut perässä pysyä. Kokeilimme myös pussia, minirengasta ja A-estettä. A-este oli ensimmäisen kerran tarkoituksella maxikorkeudessa ja se meni hienosti ilman epäröintiä. Onneksi Aaron ei saanut suurempaa kammoa A-estettä kohtaan kun se alkeiskurssilla tippui oman virheeni vuoksi A:lta ja mätkähti matkalla maahan vielä A:n tukiraudoille.  Kyllä se sitten tykkää agilitystä :)

04.08.2003 KUULUMISIA
Aaronin tassuvamma on parantunut hyvin, haava kuivui parissa päivässä ja on pysynyt kiinni siitä lähtien. Jalassa näkyy nyt enää vain pieni jälki.

Mökkeilimme perjantai iltapäivästä maanantai iltapäivään ja pojat ottivat kaiken irti viettäen paljon aikaa ulkona. Varsinkin lauantaina uitiin oikein urakalla (sekä me että koirat).  Sekä Emil että Aaron kunnostautuivat myös vesipelastuksen saralla. Molemmat pojat vetävät ihmisen rantaan, jos ottaa kiinni karvoista. Emillä on muutenkin suuri tarve päästä pelastamaan vedessä olevia. Se saattaa lähteä uimaan parinsadan metrin päähän naapurin lapsia pelastamaan ja sen saa takaisin vain lujasti komentamalla. Sitten se istuu laiturilla huolestuneen näköisenä katselemassa vedessä olevia. Oma perhe saa jo uida suhteellisen rauhallisesti, mutta se hyppää perään heti, jos se tuntee sen olevan tarpeellista.

Olin ilmoittanut Emilin agilitykisoihin sunnuntaille. Kuumuuden takia jätimme sen kuitenkin väliin, sillä Emil reagoi aika vahvasti lämpöön ja silloin on ihan turha lähteä kisaamaan. Seuraava kisamme on vasta syyskuun puolella. Aaronin agilitytreenit jatkuivat tänään. Kertasimme muutaman esteen ja sitten teimme 3-4 esteen sarjoja.

29.07.2003 MITÄ ISOT EDELLÄ SITÄ PIENET PERÄSSÄ... AARONILLA TASSUVAMMA
Lähdin töistä hieman aikaisemmin ja lähdin uittamaan koiria.  Kotiin päästyämme huomasin pian, että Aaronin perässä tulee verivana.  Syylliseksi osoittautui oikean takatassun antura, josta puuttuu kohtalaisen kokoinen pala :(   Haava huuhdeltiin, putsattiin ja paketoitiin (Bang bang tempusta on muuten paljon hyötyä, koska sillä saa helposti ja nopeasti koiran kyljelleen hoitotoimenpiteitä varten...) Muutaman kerran komentamisen jälkeen näyttää siltä, että jalassa oleva side saa olla rauhassa. Aaronilla on edessä muutama rauhallinen tassunparantelupäivä, mutta onneksi helle näyttää muutenkin vievän suuremmat energiat pojalta!

Lisäsin muuten samalla Aaronin lauantaisen arvostelun näyttelysivulle.

26.07.2003 AARONILLE TOINEN SERTI
Aaron nappasi lauantain Tuomarinkartanon näyttelystä toisen sertinsä :-) Päivä oli todella kuuma ja kilometrin matka näyttelypaikalle oli ihan riittävä, onneksi näyttelypaikalta löytyi loistava varjopaikka kehän vieressä. Aaron voitti luokkansa ainoana osallistujana ja pääsi sertikehään juniori- ja avoimen luokan koirien kanssa. Tuomari tutki koirat tarkasti ja ojensi sertin meille. Paras uros kehässä Aaronin kanssa oli Mäkiharjun Fan Fan Falcon "Rasmus," josta tuomari teki loppujen lopuksi myös ROPin.

Näyttelystä lähdimme suoraan Sipooseen missä olemmekin asuneet enemmän tai vähemmän jo pari viikkoa kuumuutta paossa. Pojat ovat nauttineet hurjasti vapaasta oleskelusta ja uimisesta ja onneksi sinileväkin on pysynyt poissa meidän rannalta!

20.07.2003 TOLLER SHOW
Vietimme tänään lämpimän päivän Lempäälässä Toller Showssa, onneksi välillä oli vähän pilviäkin taivaalla ja lämpötila hieman laski. Aaron esiintyi ensimmäistä kertaa nuorten luokassa ja sijoituksena oli hienosti luokkavoitto ja KP (kaikki KP:n saaneet osallistuivat paras uros & narttu kehiin). Emil kilpaili kiven kovassa käyttöluokassa eikä sijoittunut, mutta sai kuitenkin kivan arvostelun. Emil oli viikon mökkeilyn jälkeen niin väsynyt, että tuomarin kirjoittaessa arvostelua se seisoi kehässä silmät kiinni ;-)  

Aaron osallistui vielä päivän loppupuolella "paras pää ja ilme" finaalissa ja Emil "parhaat liikkeet" finaalissa. Aaron osallistui myös kennel Sienna-Redin kasvattajaryhmään, se oli tosin tässä vaiheessa niin väsynyt, että ei yhtään jaksanut keskittyä esiintymiseen. Itse kävin pyörähtämässä myös PN-kehässä Emilin emän Jigin kanssa.

Emilin tyttäretkin menestyivät hienosti. Fanni voitti käyttöluokan (7 koiraa) ja Dessy sijoittui toiseksi nuortenluokassa (8 koiraa).  Ensi vuonna onkin sitten ensimmäisen virallisen Toller Show:n vuoro!

13.07.2003 WELLULLA LOISTOVIIKONLOPPU RUOTSISSA
Wellu osallistui eilen Halmstadissa kansalliseen näyttelyyn, jossa se oli ROP ja sai sertin. Tänään samassa paikassa järjestettiin kansainvälinen näyttely, jossa Wellu oli jälleen ROP ja sai cacibin. Mahtava viikonloppu Eevalla, Jussilla ja Wellulla, ONNEA!!!

Itse olemme viettäneet viikonloppua mökkeilemällä. Pojat ovat uineet PALJON. Aaron porskuttaa jopa parinkymmenen minuutin lenkkejä koskematta välillä pohjaan. Emil on taas nauttinut uimahypyistä ja Aaronkin on oppinut loikkaamaan laiturilta veteen.

07.07.2003 MÖKKEILYÄ
Agirodun peruuntumisen vuoksi vietimme rauhallisen viikonlopun mökkeilemällä. Lauantaina Emilin ei enää ontunut kipeää tassuaan, mutta pallo- ja muut vauhdikkaat lajit oli kuitenkin kiellettyjen listalla viikonlopun ajan ja pojat viettivätkin sitten aikaa uimalla. Emil erikoistui viikonlopun aikana uimahyppyihin ja hyppeli niitä sitten oikein urakalla. Rauhallisesta viikonlopusta huolimatta menoa riitti sen verran, että sunnuntai iltana Emil taas hieman ontui jalkaansa ja totesin haavan hieman auenneen yhdestä kulmasta. Muuten haava näyttää parantuneen hyvin ja emmeköhän me pääse täyteen vauhtiin taas viimeistään loppuviikosta. Tämän päiväinen Hau open osakilpailu jää kuitenkin vielä väliin.

03.07.2003 AGIROTU PERUTTU
Tönään oli pakko perua agirotuun osallistuminen, sillä Emil ontuu pahemmin kuin eilen. Haava on todennäköisesti kuivunut ja näin ollen kipeämpi kuin eilen. Itse haava on kyllä aika siistin näköinen ja eiköhän tuo parane suhteellisen nopeasti. Agility on kuitenkin niin vauhdikas laji, että siihen tuosta tassusta ei ole. Kuten alla olevasta kuvastakin näkee jalka on nyt likaantumisen estämiseksi paketoitu sukkaan.

Toivotamme kuitenkin onnea muille agirotuun osallistuville tollereille omistajineen! Pitäkää lippu korkealla!

02.07.2003 EMILIN TASSUVAMMA
Meillä asustaa tällä hetkellä yksi ontuva koira :-(  Emilin vasemman etujalan anturasta lähti palloleikin aikana iso pala ja kohta on nyt vereslihalla. Tassu on selvästi kipeä, sillä se ontuu jopa sisätiloissa matolla kävellessään. Tassuvamman ajankohta on sikäli huono, että Emilhän on agirotujoukkueessa enkä tiedä pystyykö se kilpailemaan lauantaina.... tällä hetkellä näyttää vähän lohduttomalta.

30.06.2003 HAU OPEN
Kisasimme Emilin kanssa tänään epävirallisessa Hau openissa. Emil ei enää kolmen ja puolen tunnin odottelun jälkeen jaksanut keskittyä ja se näkyi radalla. Se mm. hyppäsi putken ja puomin kontaktipinnan yli, muu osa radasta meni ihan OK. Ei kuitenkaan lähelläkään sitä parasta Emiliä...

Aaron pääsi harjoitusalueelle harjoittelemaan hieman keppejä, jotka se suorittikin loistavasti. Kävimme myös kokeilemassa  minikorkuista A-estettä, jossa se malttoi hienosti pysähtyä alastulokontakteille. Vähän teki mieli startata Aaronin kanssa mölliluokassa, mutta jätimme ainakin vielä väliin.

28.06.2003 SYNTTÄRISANKARI EMIL AGILITYKISOISSA JA AARON HAKURUUDUSSA
Kisasimme tänään agilitykisat kivassa kaatosateessa. Viileä ilma kuitenkin sopii Emilille hyvin ja se tekikin hienon ratasuorituksen, tuloksena 6,56. 5 ratavirhettä saimme puomin alastulolta ja yliaikaa meni 1,56. En ehtinyt varmistamaan puomin alastuloa, koska putki oli sijoitettu puomin alle ja sen kiertämisessä meni aikaa. Yliaika oli kyllä melkoinen yllätys, sillä Emilillä oli hyvä vauhti päällä radalla. Ilmeisesti kepit menivät sen verran hitaasti, että yliaikaa pääsi syntymään. Silti kyllä vähän ihmetyttää yliaika...

Agilitykisoista lähdimme ajamaan mökille ja matkalla pysähdyimme Aaronille tuntemattomaan metsään tekemään hakuruudun. Aaronin kanssa on pidetty uhmaiän vuoksi reilun kuukauden mittainen tauko taipparijutuista ja oli kiva nähdä tauon tehneen hyvää. Vein ruutuun (Aaronin näkemättä) kestokanin, 2 siipidamia ja tavallisen damin. Se palautti vauhdilla kestokanin ja ne kaksi siipidamia, jonka jälkeen en enää pyytänyt viimeistä damia. Kaikki löytyivät vauhdilla, nostot olivat spontaanit (mitä nyt puiden välistä näin) ja palautukset tulivat käteen asti. Olin "etsi" käskyn jälkeen aivan hiljaa kunnes dami oli aina perillä asti, sitten kunnon kehut ja uusi lähetys. Täytyy ensi viikolla yrittää sulattaa pari varista ja lähteä kokeilemaan miten koira toimii niiden kanssa.

Emil on tämän päivän synttärisankari, ikää on nyt 4 vuotta. Aaronilla on puolikkaat synttärit, sen täyttäessä 1,5 vuotta. Pojillahan on päivälleen 2½ vuotta ikäeroa.

25.06.2003 TREENITAUKO ALKOI
Tällä viikolla oli viimeiset ohjatut agitreenit ennen 5 viikon kesätaukoa. Aaronin treeneissä harjoiteltiin ensimmäisiä ratakäännöksiä: aita ja putki suorassa linjassa ja putken jälkeen aita 90 asteen kulmassa. Tämä onnistui kun maltoin itse pysyä putken rinnalla ja huusin sieltä Aaronin hypylle. Toisen "rataharjoitus" oli kolmen esteen suora (aita, pituus, aita), jolla harjoiteltiin irtoamista. Aaron irtosi loistavasti mistä olin tosi tyytyväinen, se on kuitenkin aika perso nameille ja tulee helposti luokseni  ;-) Tämän vuoksi oli pyrkinyt käyttämään palkkana palloa muualla kuin kontakteilla.

Emilin eilisissä treeneissä treenasimme rataa, joka oli vaikea ohjattava. Ohjaaja sai ainakin hieroa älynystyröitään rataantutustumisessa. Emil oli vauhdikkaalla tuulella ja teki hyvää työtä, virheet on taas otettava omaan piikkiin ;-) Kouluttaja Kati oli todella tyytyväinen siitä kuinka Emil irtosi esteille ja kehui meidän kehittyneen paljon sillä saralla parin kuukauden aikana. Kiitos Kati todella mahtavista treeneistä, elokuussa jatketaan!

Treenitauon aikana HAU järjestää maanantaisin ja keskiviikkoisen HAU Openin eli epävirallisen kilpailusarjan, johon ajattelin osallistua Emilin kanssa. Lauantaina käymme vielä kisaamassa ja seuraava virallinen startti on vasta joskus elokuussa.

22.06.2003 JUHANNUS
Otimme varaslähdön juhannuksen viettoon ja lähdimme mökkeilemään jo keskiviikkoaamuna. Emil ja Aaron viettivät aikaa uimalla, juoksentelemalla maalaismaisemissa, pelaamalla futista ja kerjäämällä grillin vieressä ;-) Pojat eivät varmastikaan ikinä ole olleet niin väsyneitä kuin nyt!

Muutama sana Aaronin tämän viikon agilitreeneistä... Tunnin lopussa teimme "radan" eli kolme hyppyä ja putki. Ensimmäisen kerran otin kutsuna kolmen hypyn takaa ja toisella kerralla lähdimme lähtöviivalta yhtä aikaa. Molemmat ohjaustyylit onnistuivat hyvin. Tiistaina Aaron pääsi Emilin treenien jälkeen muutamaksi minuutiksi harjoittelemaan. Kertasimme keppejä ja kokeilimme taas 4 esteen rataa: hyppy, pussi, hyppy, hyppy. Aaron suoriutui hyvin ja se tuntui nauttivan vauhdin huumasta ja irtosi hyvin esteille (eikä joka välissä namipussille...) Huomenna onkin viimeinen alkeiskurssikerta, jonka jälkeen tulee noin 5 viikon kesätauko ohjatuissa treeneissä.

08.06.2003 TOLLERILEIRI JA EESTIN VOITTAJA
Viikonloppu vietettiin Ruovedellä tollerileirillä. Viikonlopun aikana ehdittiin tehdä paljon ja sekä koirilla että omistajilla oli hauska viikonloppu.

Kotimatkalla sain Vesalta viestin, että Emilin poika Miska oli Eestin voittaja näyttelyssä ROP ja sai ESTV-03 tittelin. Onnea koko perheelle.

04.06.2003 VIIKOTTAISET AGITREENIT
Aaronin alkeiskurssilaiset kokoontuivat maanantaina viidennen kerran. Ryhmässämme paikalla kolme koiraa, joten aikaa riitti loistavasti jokaiselle koiralle ja ehdimmekin tehdä paljon. Aloitimme pujottelulla, joka menee kyllä harjoituskertoihin nähden loistavasti ja vielä molemmilta puolilta ohjaten! Seuraavaksi teimme kahden esteen sarjan eli pituus, hyppy ja namilautanen suoran päässä. Tämä onnistui huomattavasti paremmin kuin viime kerralla, mutta Aaron tahtoo välillä kiertää hyppyesteen. Viimeisenä uutena esteenä tutustuimme keinuun, ensimmäisellä kerralla Aaron meni aika varovasti, mutta seuraavilla kerroilla se meni keinun oikein reippaasti ja piti sitä suorastaan hauskana esteenä. Tämän jälkeen taas ohjausalkeita eli muuri ja putki peräkkäin. Ensimmäisellä kerralla Aaron kiersi muurin, mutta sen jälkeen tämä harjoitus meni loistavasti eikä putkeen meneminen tuottanut ongelmia. Lopuksi kerrattiin vielä A-este ja vielä lisää keppejä.

Tiistai iltapäivällä tapasimme Pian, Kain ja Capsin Tuusulassa. Teimme noin tunnin lenkin ja Capsi juoksutti poikia (tai poikia karkuun). Lenkki meni suhteellisen kivasti, vaikka pojat yrittivätkin aina välillä liehitellä Capsia. Kiitokset teille lenkkiseurasta!

Illalla oli taas Emilin agilitytreenien vuoro. Ei uskoisi, että kyseessä oli sama koira, joka oli todella hidas sekä viime torstain että sunnuntain kisoissa. Vauhtia oli ihan älyttömästi! Teimme erilaisia ohjausharjoituksia, joissa lähinnä oleva este ei ollutkaan se suoritettava este vaan kaarrettiin jollekin muulle esteelle. Harjoitukset menivät ihan kivasti, mutta itse sai kyllä miettiä päänsä putki miten saa koiran menemään oikealle esteelle.

Vauhdin lisääntyessä (lisääntynyt hurjasti kilparyhmän harjoitusten myötä) kontaktiesteiden alastulokontaktit ovat ruvenneet tuottamaan ongelmia. Emil on sitä mieltä, että esteet voi suorittaa nopeammin kun hyppää ennen kontaktipintaa, ei hyvä! Treenien jälkeen jäimme vähäksi aikaa hallille harjoittelemaan A-esteelle ja puomille. Varmistin alastulot ja palkkasin reilusti hyvät suoritukset, tämä näytti jo pienellä harjoittelulla tuottavan tulosta. Kati oli sitä mieltä, että noita kontakteja lukuunottamatta Emil on valmis 3-luokkaan! Ihan hyvä, kun meillä ei ole yhtään 0-tulosta kakkosluokastakaan ;-)

Sain tänään Benitalta tiedon, että Aaronin Dessy-siskon viralliset lonkka- ja kyynärtulokset olivat saapuneet kennelliitosta. Tuloksena A/A lonkat ja 0/0 kyynärät!

01.06.2003 VIIKONLOPPU
Perjantaina Eeva kävi hakemassa Emilin ja Aaronin yökylään, jotta me pääsimme juhlistamaan kaverimme valmistujaisia. Pojat olivat päässeet Eevan, Jussin ja Wellun kanssa parin tunnin metsälenkille ja lauantai aamuna meille palautettiin kaksi tyytyväistä koiraa. Mikä palvelu, kiitos Eeva ja Jussi!

Lauantaina lähdimme hetken mielijohteesta Hauhon mökille. Pojat saivat uida, juosta ja pelata Simon kanssa futista.

Tutkimaton on tollerin ajatusmaailma.... Emil sai tänään agilitykisoissa tulokseksi 35,09, 15 virhepistettä ja 20,09 yliaikaa, huh huh!!! Ensimmäiset neljä estettä meni loistavasti (hyppy, hyppy, pituus, kepit), mutta sen jälkeen alkoivat ongelmat. Emil pysähtyi kolme kertaa radalle nenä pystyssä haistelemaan ilmaa. Se ei onneksi karannut radalta, mutta aikaa meni tuhottomasti. No eipä tuo niin vakava laji ole ja hyvä sisäänmeno kepeille piristi mieltä. Freya starttasi aamulla maxi 1-luokassa, teki hienon radan ja sai tulokseksi 5 virhepistettä.

29.05.2003 EMIL OJANGON AGILITYKISOISSA
Emil sai kolmannesta 2-luokan radastaan tulokseksi 16,63. Muuri oli hankalassa paikassa ja leikkasin Emilin takaan. Se hidasti vauhtia kun näki aikeeni ja polkaisi vauhtia muurista, toinen virhe tuli yhdestä aidan ohituksessa. Tuo 6,63 olikin sitten yliaikaa (oho!). Emil oli taas hieman väsynyt oltuaan mökillä koko päivän (agistartti vasta klo 18) ja vauhti ei ollut tavanomaista. Muuten kyllä ihan kelpo suoritus. Erityisen tyytyväinen oli puhtaista kepeistä ja kontakteista. Sunnuntaina yritetään uudestaan toivottavasti vähän vauhdikkaammin!

28.05.2003 ALKUVIIKON AGITREENIT
Maanantaina oli taas Aaronin agilitytreenien vuoro, puolet alkeiskurssista on nyt käyty. Vanhoina esteinä kertasimme puomin, A-esteen, hypyn, kepit, putken ja pussin, osan ohjaajan kanssa ja osan itsekseen. Uusina esteinä tutustuimme pituusesteeseen ja muuriin.

Aaronilla on selvästi alkamassa pienimuotoinen "spooki-ikä" eli ennestäänkin tutut asiat saattavat yhtäkkiä ollakin pelottavia. Emilinkin kanssa kävimme tämän jutun läpi reilun vuoden ikäisenä. Aaronia sai aika paljon houkutella puomilla, A-esteellä ja jopa hyppyeste oli hieman pelottava! Pussi oli taas ihan helppo juttu, vaikka se ei siihen kauhean paljoa ole ehtinyt tutustumaan. Lopuksi oli tarkoitus tehdä kahden hyppyesteen sarja ja opetella irtoamista, mutta meillä se tökkäsi siihen, että ne pelottavat hyppyesteet piti yrittää kiertää, vaikka palkka oli kipossa esteiden takana.

Tiistaina oli sitten Emilin treenien vuoro. Aikaa puolitoista tuntia ja paikalla yksi koira: Emil! Teimme 2 täyspitkää rataa (ja osa-ratoja) ja lopuksi vielä vähän keppejä. Palkkauksen vaihto nameista narupalloon on osoittautunut todella toimivaksi (miksi tätä ei keksitty aikaisemmin ?!?!?!?) Emil on aivan innossaan narupallosta ja saa siitä selvästi lisää virtaa suorituksiinsa :-) Isoimmat ongelmakohtamme ovat tällä hetkellä pujottelun hitaus (tosin pallosta saimme tähänkin jo vähän vauhtia) ja alastulokontaktit. Kontaktit onnistuvat hyvin varmistaen, mutta jos en ehdi varmistamaan se saattaa hypätä kontaktin yli. Täytyy taas jonkin aikaa varmistaa ja palkata nuo kontaktit hyvin ja siirtyä siitä pikkuhiljaa taas satunnaisempaan palkkaukseen.

Hain eilen postista (ei mahtunut postilaatikkoon) Emilin kunniakirjan KANS MVA-tittelistä. Postin vieressä on eläinkauppa ja päätin ostaa pojille jotain hyvää. Löysin kaupasta "lihapiirakat," jotka olivatkin kovasti poikien mieleen ja niitä kaluttiin antaumuksella takapihalla.

25.5.2003 APTUS SHOW
Aaron osallistui tänään Helsingin näyttelyyn eli Aptus Showhun. Rokotustarkastuksessa siltä tarkastettiin tunnistusmerkintä eli mikrosiru. Tämä oli ensimmäinen kerta kun koiraltani tarkastetaan tunnistusmerkintä näyttelyn yhteydessä. Hyvä tietää, että mikrosiru on pysynyt omalla paikallaan.

Aaronin luokassa oli neljä koiraa, se sai ainoana koirana erinomaisen ja tuloksena siis ERI/1. Sertikehässä oli myös neljä koiraa ja serti jäi tällä kertaa saamatta. Olin erittäin tyytyväinen päivän suoritukseen, sillä Aaron esiintyi kaikin puolin hienosti ja reippaasti!

Näyttelyn jälkeen kävimme hakemassa Emilin kotoa ja suuntasimme Tuusulaan lenkille. Olisimme saaneet Capsin perheestä seuraa lenkille, mutta Aaron kävi sen verran kuumana Capsin perään näyttelypaikalla, joten luovuimme ideasta. Pojat kuitenkin nauttivat lenkistä ihanassa aurinkoisessa metsässä.

20.05.2003 VAHVISTUS EMILIN KANS MVA TITTELILLE JA POJAT AGILITYTREENEISSÄ
Löysin tänään iloisen yllätyksen postilaatikosta. Kansainvälinen kennelliitto on vahvistunut Emilin kansainvälisen muotovalion (KANS MVA) tittelin! Emil on nyt siis virallisesti KANS & FIN & EST MVA Kitimat Eagle Peak.

Eilen oli Aaronin kolmas kerta agilityn alkeiskurssilla. Aloitimme tunnin tutustumalla puomiin, joka oli Aaronille uusi este. Se on ensimmäinen este, joka oli selvästi vähän pelottava. Se kuitenkin suoritti namilla houkuttelemalla esteen heti, tosin se ei tainnut edes huomata menevänsä puomilla kun oli niin kiire syödä nameja kädestäni. Seuraavaksi kokeilimme niin, että Kristiina käveli meidän edessä ja laittoi puomille nameja. Nyt sen piti siis vähän katsoa eteensä ja se menikin ihan reippaasti. Seuraavaksi jatkettiin kepeille. Ne menevät namilla houkutellen hyvin molemmilta puolilta ohjaten. Toisena uutena esteenä oli pussi. Kristiina piti pussia kohollaan ja Aaron juoksi läpi. Pikkuhiljaa pussin päätä madallettiin, lopulta päätettiin kokeilla ihan umpinaisena, mutta se ei vielä onnistunut. Helpotimme siis vähän ja lopetimme onnistuneeseen suoritukseen. Lopuksi kertasimme vielä rengasta ja hyppyjä.

Tänään oli sitten Emilin agilitytreenit, aikaa puolitoista tuntia ja paikalla vain 3 koiraa. Teimme taas erilaisia ohjausharjoituksia pääasiassa hyppyesteillä, joka sopiikin meille oikein hyvin. Kokeilimme saman estesarjan ohjaamista eri tavoilla ja paljon aikaa meni myös ohjaajan kanssa keskustelemiseen ja taktiikoiden laatimiseen. Tämä on juuri se mitä tällä hetkellä tarvitsemme: erilaisia ajatuksia siitä miten erilaiset kohdat kannattaa ohjata!. Ajoituksessani on vielä paljon parannettavaa, olen armottomasti koko ajan myöhässä ja Emilin vauhti hidastuu vuokseni. Lopuksi teimme vielä pienimuotoisen radan, jossa sovellettiin opittuja ohjaustaitoja.

18.05.2003 FANNI NOMESSA AVO-LUOKKAAN JA EMIL AGILITYKISOISSA
Small Fetcher-kennelin mahtava viikonloppu sai tänään jatkoa kun Emilin tytär Fanni sai nomesta toisen ALO1 tuloksen ja siirtyy näin AVO-luokkaan. Hienoa työtä Fanni ja Vesa!

Emil starttasi tänään taas agilityssä, toisen kerran 2-luokassa. Tuloksena ihanneajan alitus ja 5 virhepistettä keppien sisäänmenosta. Emil oli aika väsynyt, koska olimme perjantai illasta asti olleet mökillä ja ajoimme sieltä suoraan kisoihin. Vauhtia ei siis ollut ihan tavalliseen tapaan, mutta ihan kelpo suoritus suhteellisen mutkikkaalla radalla.

17.05.2003 WELLU JA FREYA LÄPÄISIVÄT TAIPUMUSKOKEEN
Wellu ja Freya läpäisivät tänään taipumuskokeen Vehmaisilla. Onnea Eeva, Jussi, Mari ja Ari! Wellusta tuli samalla Suomen  ja Norjan muotovalio ja sen tittelirivi näyttää aika vakuuttavalta: BH PMV-02 PMNV-02 FIN & N MVA

Emilin ensimmäinen pentue on kyllä ylittänyt kaikki odotukseni. Fannista tuli alkuvuodesta FIN MVA, Wellun tittelirivi puhuu puolestaan, Freyalla NOU1 ja serti, Miskalla kolme sertiä! Kiitos tästä kuuluut tietysti aktiivisille perheille, kiitos teille!

13.05.2003 EMILIN AGILITYTREENIT
Samu veti meille tänään treenit ja taas huomasimme miten paljon uusia ideoita saa uudelta ohjaajalta ;-) Suurimmat muutokset tulemme tekemään palkkauksessa. Tästä eteenpäin Emilin treeneissä ei enää palkkana käytetä nameja vaan opettelemme leikkimään! Nami on tunnetusti rauhoittava palkka ja me taas tarvitsemme lisää virtaa suorituksiin. Olen ajatellut tätä palkkauksen vaihtamista jo jonkin aikaa, mutta koska Emil ei ole oikein lämmennyt leluille agilitykentällä olen palkannut nameilla. Nyt tähän sitten tehdään muutos ja minun täytyy yrittää löytää Emilistä taisteluhalu!

Teimme tänään pääasiassa erilaisia hyppysarjoja, joissa kokeilimme erilaisia ohjaustapoja: valssaaminen, leikkaaminen ja olan yli jättö (tai toisin sanoen "persjättö"). Valssaaminen onnistuu meillä ehkä parhaiten, mutta hitaissa kohdissa se syö vauhtia. Leikkaukset ovat olleet heikko kohtamme, mutta irtoamisen parantumisen myötä myös takaaleikkaukset alkavat onnistua. Tuo olan yli jättö oli minulle uusi juttu, jota tulemme varmasti jatkossa käyttämään. Mielenkiintoinen kerta kaiken kaikkiaan ja taas nähtiin kuka tässä parissa on se heikoin lenkki.... minä!

12.05.2003 AARONIN TOISET AGILITYTREENIT
Aaronin agilityryhmä kokoontui tänään toisen kerran, paikalla samat neljää koiraa kuin ensimmäisellä kerralla. Aloitimme kertaamalla hyppyestettä, ensin muutaman kerran kutsuna ja sitten itse vierellä juosten. Tämä meni hyvin, mutta täytyy ensi kerralla muistaa ottaa pallo tai lelu mukaan, jotta saan heitettyä palkan koiran eteen. Nyt sillä on kauhea kiire namin luokse ja se kaartaa turhan nopeasti esteen jälkeen luokseni.

Seuraavaksi tutustuimme keppeihin. Peruutin itse ja houkuttelin namilla Aaronin pujottelemaan. Niin kauan kun itse pysyn rytmissä se pujottelee ihan hienosti.... tosin tajuamatta varmaan yhtään mitä se tekee :-) Tämän jälkeen putken treenausta ja tällä kerralla jo pienen matkan päästä ja putki pienellä mutkalla. Ei mitään ongelmia putken kanssa, se on selvästi yksi suosikkiesteistä. Rengas oli uusi tuttavuus, jonka aloitimme jättämällä koiran esteen taakse ja kutsumalla sen läpi.  Lopulta se istui noin 2 metrin päässä esteestä ja kutsuin sen läpi. Rengas on yksi niistä esteistä, joiden kanssa pitää olla erityisen tarkkana, sillä todella usein näkee koiria, jotka hyppäävät renkaan vierestä. Viimeisenä esteenä kertasimme vielä A-estettä. A-este kuuluu myös Aaronin suosikkiesteisiin.

Täytyy sanoa, että on kiva harjoitella koiran kanssa joka suorittaa esteet reippaasti ja niitä pelkäämättä. Aaron on näillä kahdella ensimmäisellä kerralla kyllä ylittänyt itsensä! Se odottaa rauhallisesti omaa vuoroaan niin seinään kytkettynä kuin minun kanssani ja esteet suoritetaan ilman turhaa sähläilyä ja käskyjä kuunnellen :-)

10.05.2003 AARONILLE ENSIMMÄINEN SERTI PALVELUSKOIRIEN NÄYTTELYSTÄ :-)
Aaron osallistui tänään palveluskoirien näyttelyyn, joka pidettiin Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksessa. Matkaa näyttelypaikalle meillä oli vain kilometrin verran, joten kävelimme paikalle. Paikalle oli tullut 12 tolleria, joista vain kaksi uroksia. Aaron esiintyi tällä kertaa hienosti ja tuloskin oli sen mukainen. Aaron oli luokkansa ainoa saaden ERI:n ja koska avoimen luokan uros (Sienna-Red Sweet Ferro) sai EH:n, Aaron sai sertin ja valittiin parhaaksi urokseksi! Loppujen lopuksi se oli  VSP! Palkinnoksi saimme kaksi hienoa palveluskoiraliiton logolla varustettu mukia.

Paikalla oli myös Aaronin Dessy sisko, joka sai ERI/2 ja Emilin tytär Freya, jolle tuloksena EH/3. Tuomarilla on erittäin hieno tapa kertoa ääneen minkä takia hän laittaa kunkin luokan koirat mihinkin järjestykseen. Oli kiva kerrankin kuulla "mitä tuomarin päässä liikkuu."

Näyttelyn jälkeen kävimme kotona hakemassa Emilin ja treffasimme Eeva ja Wellun Tuusulan hiekkakuopalla, jossa pojat kävivät uimassa ja nauttivat täysin rinnoin. Erittäin mukava päivä!

05.05.2003 AARONIN ENSIMMÄISET VIRALLISET AGILITYTREENIT
Olimme Aaronin kanssa tänään ensimmäisellä alkeiskurssikerralla agilityssä. Muutaman kerran se on päässyt kokeilemaan paria estettä, mutta kokemusta ei siis ole kuin muutaman minuutin verran. Ohjaajana meillä toimii Kristiina, jonka Sunny-tolleri kilpailee kolmosluokassa. Meidän ryhmässämme on neljä koiraa, joista yksi on Hilla-tolleri Sadun kanssa. Kivan kokoinen ryhmä, sillä tekemisen ja taukojen suhde on hyvä.

Aloitimme tunnin kävelemällä sikin sokin pitkin kenttää, tarkoituksena oli saada koira kulkemaan mukana löysällä remmillä ja pitämään kontaktia. Tämä sujui hienosti, välillä tosin broilerpyöryköiden voimalla ;-)

Ensimmäinen este johon tutustuimme oli pöytä. Tämä oli helppo juttu ja Aaron seisoi hienosti pöydällä, kunnes käskyn saatuaan hyppäsi alas. Seuraava este oli aita, johon tutustuimme jättämällä koiran esteen toiselle puolella ja kutsumalla se luokse. Tämäkin sujui hienosti. Seuraava este olikin Aaronille jo tuttu eli putki, se menikin innoissaan putkeen ja syöksyi hurjalla vauhdilla ulos sen toisesta päästä. Tämä on selvästi Aaronin mielestä tosi hauska este! Päivän viimeinen este oli A-este, joka oli mini-korkeudella. Tähän esteeseen Aaron on kerran aikaisemmin tutustunut ja suoritimme esteen rauhallisesti ilman hihnaa, namilla rauhoittaen. Viimeiseksi harjoittelimme vielä eteenlähetystä viemällä namin lautasella ja lähettämällä koiran.

Kaiken kaikkiaan olin TOSI tyytyväinen Aaroniin. Se keskittyi hyvin esteiden suorittamiseen ja taukojen aikana se odotti rauhallisesti vuoroaan. Vaakkutreenissä nousevasta uhmasta ei ollut tietoakaan ja edes Hilla ei saanut sen päätä sekaisin ;-)

Simo oli Aaronin treenien aikana lähtenyt Emilin kanssa rullaluistelemaan, he olivat tehneet noin 5 kilometrin lenkin. Puolessa välillä he kävivät koirapuistossa, jossa oli ollut noin 15 koiraa ja kaikki vinttikoiria! 

03.05.2003 TAIPPARIPERUUTUS
Olen ilmoittanut Aaronin Turussa 17.5. järjestäviin taipumuskokeisiin, mutta nyt näyttää pahasti siltä, että emme tule osallistumaan. Kyse ei missään nimessä ole taipumuksien puutteesta, vaan siitä iki-ihanasta uhmäiästä. Uhmaikä ei oikeistaan näy ns. normaalielämässä, mutta vaakkutreeneissä se uhma nousee ja hakuruudussa tehdään juuri mitä huvittaa, eikä sitä mitä pyydetään. Pidämme todennäköisesti vähän pidemmän treenitauon ja kokeilemme sitten uudestaan. Toivottavasti pääsemme kuitenkin vielä loppukesästä taippareihin!

02.05.2003 AGIROTU
Osallistumme Emilin kanssa heinäkuussa agirotuun. Tollereilla on kolme joukkuetta tapahtumassa, 2 kilpailevissa ja 1 möllijoukkue. Joukkueessa on 4 koiraa, josta ensimmäinen tekee normaalin startin ja muut tekevät lentävän lähdön edellisen saapuessa maaliin. Hylkyjä ei tule vaan virheet muutetaan ajaksi ja nopein joukkue voittaa. Luvassa on siis varmasti hauska ja vauhdikas tapahtuma!

Emil ja Aaron viettivät vappupäivän Sipoossa vanhempieni kanssa Simon ja minun juhliessa kavereiden häitä. Pojat kävivät heti aamusta meressä uimassa jäälauttojen seassa ja viettivät loppupäivän pihatöitä tehden. Aamulla minulle palautettiin 2 aika väsynyttä koiraa.

28.04.2003 UUDISTUNEET SIVUT AVATTU
Emilin ja Aaronin sivut uudistuivat vihdoin ja viimein. Monet sivut olen tämän 3½ vuoden aikana suunnitellut, mutta niiden kohtaloksi on aina koitunut tietokoneen delete-nappi. Näitäkin sivuja uhkasi sama kohtalo, sillä niissä oli vika, jota en löytänyt millään. Täytyy esittää suuri kiitos Riskun Pialle, joka löysi vian ja sivut saatiin avattua!

27.04.2003 EMIL AGILITYKISOISSA & WELLU KOTIUTUI
Emil kisasi tänään ensimmäisessä 2-luokan kisassaan, tuloksena hylky. Pääsimme ensimmäiset 14 estettä täysin virheittä, mutta A-esteen jälkeen kaarsin liian jyrkästi oikealle ja Emil tuli hyppyesteen ohi. Vedin sen sivulle estääkseni sitä hyppäämästä estettä väärään suuntaan se meni takaisin A-esteelle ja tästä siis hylky. Olin kuitenkin tyytyväinen, sillä se meni radalla hyvin ja virhe oli taas kerran omani. Olin myös tyytyväinen kun se suoritti puhtaan pujottelun, sillä pujottelun alku on ollut meille kompastuskivenä kisoissa. Olen ehkä vihdoin oppinut luottamaan siihen, että se tietää mitä tekee enkä itse tunge "neuvomaan" niin lähelle keppejä ;-)

Aamulla olin kolmen koplan kanssa noin tunnin lenkillä Tuusulassa. Ilma oli hieno ja pojat nauttivat kauniissa metsässä. Iltapäivällä Eeva ja Jussi kävivät hakemassa Wellun kotiin, vaikka me niin mielellämme olisimme sen pitäneetkin. Wellun ilme oli vähän epäuskoinen "mitä TE siellä teette?" kun oven takaa löytyi Eeva ja Jussi. Meillä oli kyllä hauskaa Wellun ollessa hoidossa, joten tervetuloa uudelleenkin Wellu!

26.04.2003 SIPOON NÄYTTELY
Olin tänään Aaronin kanssa Sipoon näyttelyssä, josta tuloksena EH/2. Esiintyminen oli hieman rauhatonta ja ravaamisesta ei tahtonut tulla mitään, arvostelu oli kuitenkin ihan kiva. Päivän kohokohta oli Aaronin Dessy-siskon saama serti, onnittelut Benita ja Dessy. Oli todella kiva nähdä Dessy ja nähdä kuinka hienosti se on toipunut onnettomuudesta, jossa toinen takajalka oli poikki kahdesta kohtaa!  Aaronin hyvä kaveri Capsi oli myös paikalla, se esiintyi hienosti ja oli ROP- ja BIS-pentu!

Minun ja Aaronin ollessa näyttelyssä Simo vei Emilin ja Wellun lenkille Tuusulan metsiin. Wellu on ollut erittäin helppo hoidokki, siinä se kulkee mukana kuin omatkin koirat. Se on myös ollut ihan iloisella ja pirteällä tuulella, mutta iltaisin sille on tullut ikävyyskohtauksia ja silloin se tykkää työntää nenänsä oman peiton sisään ;-) Kyllä se on suloinen! Eeva ja Jussi palaavat huomenna ja jälleennäkemisen riemu on varmasti näkemisen arvoinen.

23.04.2003 KOLMEN KOPLA
Wellu tuli meille tänään hoitoon ja asustaa meillä sunnuntaihin asti Eevan ja Jussin lomaillessa. Eevan vanhemmat toivat sen minulle töihin, jossa se hurmasi kaikki hienolla ja rauhallisella käytöksellään. Se oli selvästi hieman surumielinen (niin kuin myös Eevan vanhemmat, joita selvästi harmitti Wellusta luopuminen), mutta metsälenkin jälkeen se piristyi selvästi.

Kolmen koiran kanssa eläminen ei oikeistaan ole sen kummallisempaa kuin kahden kanssa, mutta hihnalenkit yksin kolmen merkkailevan uroksen kanssa voivat olla hieman rasittavia. On myös muistettava tietyt asiat:
- Wellu pitää päästää autoon ennen Emiliä, sillä jos Emil on autossa Wellu ei suostu menemään autoon
- herkut ja ruoat annetaan järjestyksessä: Emil, Wellu ja Aaron (arvojärjestys ennen kaikkea!)
- ruokailut valvotaan ja ruokakuppeja ei jätetä lattialle ruokailun päätyttyä

Pojat tulevat kyllä erinomaisesti toimeen ja arvojärjestys on selvä. Lelut ja luut ovat kaikki yhteistä omaisuutta ja niistä ei kinastella. Useimmiten luita syödään kylki kyljessä ja välillä vielä vaihdellaan, koska kaverin luu on tietysti aina parempi kuin oma ;-)

20.04.2003 PÄÄSIÄINEN
Pääsiäistä on vietetty rauhallisissa merkeissä. Perjantaina kävimme Tuusulassa aamulenkillä ja iltapäivällä olimme Simon vanhempien luona syömässä. Lauantaina ja tänään sunnuntaina ajoimme mökillemme Sipooseen, jossa koiran saivat juosta ja temmeltää mielin määrin. Tänään meillä oli myös pari vaakkua mukana ja molemmat pojat saivat noutaa niistä metsästä. Olin todella tyytyväinen Aaroniin, sillä se oli todella innoissaan vaakuista ja nosti spontaanisti löytämänsä vaakun metsästä. Meillä oli vaakun kanssa hieman ongelmia, sillä harjoituslintuja ei saanut mistään ja harjoittelimme vain siipidameilla. Nämä siipidamit olivat Aaronin mielestä paljon mukavampia kantaa (ei jaloissa lepattavia siipiä), mutta onneksi siitä vaivasta päästiin ja vaakut ovat taas IN :-)

Iltapäivällä kävimme sitten koirien kanssa rullaluistelemassa. Emilin kanssa on rullailtu edellisen kerran 2 vuotta sitten ja Aaronille laji oli ihan uusi. Poikien kokemattomuuden ja varsinkin Aaronin nuoren iän vuoksi kävimme tekemässä vain todella pienen lenkin. Pojilla oli varusteina valjaat ja meillä kädessä flexit, jotta isoimmilta nykäisyiltä vältyttäisiin. Tarkoituksena oli opettaa molemmille oikeassa paikassa ravaaminen ja se olikin yllättävän helppoa. Aaron juoksi heti oikealla paikalla ja Emilkin keksi äkkiä missä pitää kulkea (se halusi ensin mennä vauhdilla edellä ;-) Ihmisiä hymyilytti kun näkivät menomme ja ihmettelivät varmaan kun suumme kävivät koko ajan. Käskin nimittäin Simonkin kehumaan koko ajan kun meno on halutun näköissä ja rullasimmekin sitten höpetellen "hyvä poika, hienosti menee, hyvä, reipas poika....." Molemmat nauttivat suunnattomasti menosta, joten tämä ei varmasti ollut viimeinen kerta kun rullaluistelemme!

Huomiseksi suunniteltu uimareissu Capsin & perheen kanssa peruuntui, koska Capsilla alkoi ensimmäiset juoksut! Siitäkin on siis tullut nainen isolla N:llä. Täytyy siis huomiseksi keksiä jotain muuta puuhasteltavaa.

15.04.2003 AARONIN TUTKIMUSTULOKSET
Sain tänään tiedon Aaronin lonkka- ja kyynärkuvauksista, jotka tehtiin 31.3.2003. Lonkat B/C eivät ole ihan sitä mitä olisin toivonut, muttta lääkärin mukaan C-lonkka on erittäin lähellä B:tä, joten harrastustoimintaa tuo ei onneksi mitenkään estä. Kyynärät olivat puhtaat ja silmät eläinlääkärin mukaan "erittäin kirkkaat."

14.04.2003 AARONIN AGILITYTUNNELMIA
Tapasimme Aaronin alkeiskurssiryhmän tänään ensimmäistä kertaa. Ohjelmassa on ollut vielä varsinaista agilityä vaan lähinnä tutustumistilaisuus, jossa myös kokeiltiin hieman perustottelevaisuutta (paikallaolo, luoksetulo, mukanakuljeminen). Paikallaolo ja luoksetulo menivät ongelmitta, mutta rinkipujottelu ei sujunut ollenkaan. Aaronilla oli "Hilla-ihastus" päällä ja se olisi sitten samalla tervehtinyt kaikki muutkin koirat ;-) Varsinainen kurssi alkaa vasta toukokuun alusta.

Illalla jatkoimme taas temppujen harjoittelua. Alla pari kuvaa Emilistä "pyytämässä."

11.04.2003 ROKOTUKSET
Eilinen kävin Emilin ja Aaronin kanssa eläinlääkärillä rokotuksissa. Molemmat saivat yleistarkastuksessa terveen paperit. Punnitsin pojat samalla : Emil painaa 21 kg ja Aaron 19 kg, molemmat ovat noin 50 cm korkeita.

Jatkoimme eläinlääkärin jälkeen temppujen harjoittelua. Emil on aika hyvin sisäistänyt uuden "pyydä" tempun, tosin joskus se hakee tukea käsistäni. Aaronin "nami nenän päällä + koppi"-temppukin on edistynyt. Se antaa hienosti laittaa namin nenälle, pitää sitä siinä ja saa aina välillä kopinkin ilmasta.

Illalla oli taas tolleritokokoulutukset Malminkartanossa. Kenttä oli TODELLA märkä ja koiratkin sen näköisiä! Ohjelmassa oli luoksepäästävyys, sivulletulo, mukanakulkeminen, paikallaolo ja luoksetulo. Koulutuksen jälkeen tein Aaronin kanssa hieman tokoa: Seuraamista, luoksetuloa ja paikallaolon Wellun kanssa. Harjoitukset menivät ihan kivasti, mutta kyllä tuolla pojalla on energiaa  ;-) Emil ei oikein ollut tokotuulella, joten teimme vain muutaman luoksetulon läpijuoksuna, sille kun on tullut tavaksi ennakoida pysäytykset.

06.04.2003 EMIL SIIRTYI MAXI 2-LUOKKAAN AGILITYSSÄ
6.30 lähdimme ajamaan Tampereelle, jossa oli Tampereen Seudun Koirakerhon järjestämät agilitykilpailut. Olin ilmoittanut Emilin sekä tavalliselle että hyppyradalle. Ensimmäisenä vuorossa oli tavallinen rata, jonka tuomarina oli Johanna Syväjärvi. Hän oli rakentanut suhteellisen vaikean radan ja saimmekin hylyn väärän radan seurauksena. Emil ei tosin muutenkaan oikein ollut vireessä tämän radan aikana.

Hyppyrata oli Kari Jalosen suunnittelema. Emil oli vieläkin hieman flegmaattisen oloinen, joten yritin riehuttaa siihen vähän virtaa juuri ennen starttia. Tämä taktiikka olikin oikein onnistunut, sillä Emilillä oli taas vauhtia ja tarkkuutta suorituksessaan. Tuloksena hieno nollarata ja siirto maxi 2-luokaan!

Kisojen jälkeen kävimme vielä Tampereella syömässä ja jatkoimme sieltä ystäviemme luokse Teiskoon, jossa vietimme muutaman tunnin. Pojat saivat juosta ja leikkiä jäällä Hugo-parssonin kanssa.

05.04.2003 TEMPPUJA
Harjoittelimme pitkän tauon jälkeen Emilin ja Aaronin kanssa temppuja. Kertasin Emilin kanssa vanhoja temppuja ja laitoin namin sen nenän päälle,  Aaron käveli tyynen rauhassa paikalle ja söi namin Emilin nenän päältä eikä Emil sanonut mitään! Hullu tuo meidän kakara ;-)

Emilille opetin "uutena" pyydä-temppua. Olemme yrittäneet sitä joskus aikaisemminkin, mutta olen hylännyt tempun mahdottomana, sillä Emilin tasapaino ei tuntunut riittävän temppuun. Päätin kuitenkin vielä kokeilla ja tällä kertaa se ymmärsi äkkiä mistä on kysymys. Temppu ei vielä todellakaan ole valmis, mutta nyt ainakin tuntuu siltä, että tempun pystyy opettamaan.

Aaronin kanssa harjoiteltiin tuota "nami nenän päällä + koppi" -temppua. Aaron on aika malttamaton ja sen mielestä nami pitäisi heti laittaa suuhun eikä siihen nenän päälle. Pienen harjoittelun jälkeen se kuitenkin malttoi hetken pitää namia nenän päällä, mutta koppia se ei vielä ilmasta saanut vaan namien perässä juostiin pitkin huonetta. Pojat selvästi nauttivat temppujen tekemisestä (saahan niistä paljon namia!) ja tempputuokioita pitäisi muistaa tehdä useammin.

30.03.2003 TOKOKISOISSA EMILIN KANSSA JA FREYA AGILITYKISOISSA
Melkein 4 kuukauden tauon jälkeen osallistuimme tänään Emilin kanssa tokokisoihin. Ilmoitin sen kisoihin noin kolme kuukautta sitten ja tarkoitus oli tietysti harjoitella ;-) Tokoharjoitukset ovat kuitenkin jääneet agilityn varjoon ja olemme tehneet yhdet ainoat treenit Eevan ja Wellun kanssa viime viikolla ja muutaman kerran olemme tehneet pieniä harjoituksia yksinämme. 

Koe alkoi kivasti, paikallaolosta täydet pisteet. Olimme heti toisena suorittamassa yksilöliikkeitä. Seuraaminen oli hieman väljää ja siitä 7 pistettä. Liikkeestä maahanmeno oli hieno ja siitä täydet 10 pistettä. Luoksetulo meni ihan vitsiksi. Kutsuin Emilin luokse ja se istui paikallaan kuin tatti, uusi käsky ja se meni maahan (tässä vaiheessa liike siis nollille), taas uusi käsky ja se nousi istumaan. Se siis esitti kaukokäskyjä luoksetulossa.... mielenkiintoista! Liikkestä seisomisesta täydet pisteet. Nouto meni hienosti palautukseen saakka, jolloin Emil päätti käydä näyttämässä noutokapulaa tuomarille. Sivulle käskyllä se kuitenkin tuli viereeni ja luovutti hienosti, tästä 7 pistettä. Kauko-ohjaus on ollut vähän ongelmallinen kisoissa ja niin se oli nytkin. Jouduin antamaan 2 istu-käskyä molemmissa istumaan nousemisissa ja kaiken lisäksi se aavisti istumisen kun palasin sen viereen (tuota se ei ole tehnyt ikuisuuksiin...) Vapaahyppy oli täysien pisteiden arvoinen ja kokonaisvaikutuksesta saimme 8 pistettä. Tuloksena siis AVO 2, joka on parannus edellisiin AVO 3-suorituksiimme! Kyllä me se ykköstulos vielä käydään tokoilemassa!

Emilin tytär Freya starttasi Marin kanssa tänään ensimmäisissä virallisissa agilitykisoissaan. Tuloksena oli hylky ensimmäisen esteen alituksen ja saman esteen väärinpäin suorittamisen seurauksena, mutta loppuosa radasta oli ilmeisesti mennyt virheittä. Tsemppiä teille, on sitä muutkin aloittaneet uransa hylyllä (kts. Emilin agilitytulokset)   ;-)

28.03.2003 TOLLERITOKO
Eilen alkoi pääkaupunkiseudun tolleritokokoulutus. Kentällä pyörii kaksi ryhmää: Pennut/alkajat ja edistyneemmät/kisamotivoituneet. Itse vedän pentu/alkajien ryhmää Sadun kanssa. Paikalla oli eilen 20 koirakkoa, josta 9 tuli meidän ryhmään. Ikähaitari on 4 kuukaudesta 2 vuoteen, joten tylsää ei tule olemaan! Eilinen treenikerta meni enimmäkseen käytännön järjestelyihin ja puhumiseen, joten emme tehneet muuta kuin tarkistimme luoksepäästävyyden ja teimme rinkipujottelun. Ensi viikolla päästään sitten varsinaiseen koulutukseen, mutta eilisen perusteella voin jo sanoa, että lupaavalta näyttää!

Päivällä olin taas Emilin ja Aaronin kanssa lenkillä Tuusulassa. Olimme vaihteeksi ns. toisella puolella tietä, jossa käyn kesällä uittamassa koirat. Lampi oli vielä jäässä, mutta jään päällä oli noin 5 sentin kerros vettä. Koirat juoksentelivat innoissaan vedessä. Tätä vauhtia ei mene kauaakaan kun lammen jää on sulanut ja pojat pääsevät kunnolla uimaan!

25.03.2003 HAKURUUTU
Tein Aaronille tänään lenkille melko ison hakuruudun, jossa oli 2 damia, siipidami ja kestokani. Aaronilla oli tänään mahtavan hyvä päivä. Se teki reipasta ja hyvää hakutyötä, nosti spontaanisti ja nopeasti ja palautti kaikki syliini! Kylläpä piristi taas viime treenien epäonnistumisen (kts 17.3.03 merkintä) jälkeen.

Illalla oli Emilin agilitytreenit. Teimme vaikeita ohjausharjoituksia, jotka eivät aluksi oikein onnistuneet. Muutaman kokeilun jälkeen pääsimme Emilin kanssa yhteisymmärrykseen miten rata pitää ohjata ;-) Taukojen aikana harjoittelimme keppien sisäänmenoa molemmilta puolilta ja ne menivät oikein hyvin. Emilin tytär Freya starttaa Marin kanssa ensimmäisen kerran agilityssä sunnuntaina HAU:n kisoissa. Valitettavasti en Emilin tokokisojen vuoksi pääse paikalle katsomaan, mutta olen hengessä mukana!

23.03.2003 AKTIIVI VIIKONLOPPU
Eilen kävimme hakemassa Pian ja Capsin lenkille ja matkasimme Nuuksioon, jossa pojat olivat aikaisemminkin käyneet Pian ja Kain kanssa. Lenkki ei ollut minulle kovin rentouttava, sillä ilmeisesti Capsista on poikien mielestä kasvanut vastustamaton nainen ja sain koko ajan olla komentamassa niitä pois Capsin selästä. Voi noita poikia.... Kiitos kuitenkin Pialle ja Capsille lenkkiseurasta!

Tänään olimme Emilin kanssa kuukauden tauon jälkeen agilitykisoissa. Tuloksena oli tällä kertaa hylky neljännen esteen jälkeen kun ilmeisesti myöhästyin ohjauksesta ja Emil ponkaisi väärän esteen yli. Saimme suorittaa radan loppuun kilpailunomaisesti ja loppu meni puhtaasti. On se niin pienestä kiinni! Huomenna on viimeinen ilmoittautumispäivä Tampereen kisoihin 6.4, jossa olisi mahdollisuus tehdä 2 rataa... pitäisiköhän lähteä?

Iltapäivällä lähdimme koirien kanssa katsomaan setäni hevosta. Aaron ei aluksi ollut niin ihastunut maneesiin, jossa oli 2 hevosta. Se kuitenkin rentoutui äkkiä ja katseli tarkkaavaisesti hevosia. Emil on joskus hevosia nähnytkin ja niiden hajut ovat tuttuja maneesiagilitykisoista. Pojilla olikin sitten ihmettelemistä kun sekä Simo että minä vuorotellen kiipesimme hevosen selkään ja menimme pari kierrosta maneesia ympäri (onneksi siellä narun toisessa päässä oli kuitenkin taluttaja ;-)

21.03.2003 AARONIN AARRE
Olimme tänään taas päivälenkillä Tuusulan metsissä. Emil ja Aaron jäivät jossain vaiheessa vähän minusta jälkeen tutkimaan jotain mielenkiintoista (niinkuin ne usein tekevät). Hetken kuluttua metsästä juoksi ylpeän näköinen Aaron. Se kantoi minulle löytämänsä rusakon jalan! Se oli kyllä sen näköinen kuin olisi löytänyt maailman hienoimman jutun. Kiitin sitä hienosta lahjasta ja annoin takaisin. Aaron kantoi aarrettaan ylpeän näköisenä aina autolle asti.

Illalla olimme Eevan ja Wellun kanssa treenaamassa tokoa. Emilillä ei ollut paras mahdollinen päivä ja se oli hieman huolimaton, mm. perusasennot olivat aivan vinoja. 

Saimme tänään agilitytreenien aikataulut toukokuusta eteenpäin. Kiva yllätys oli kun huomasin, että Satu ja Hilla ovat minun ja Aaronin kanssa samassa ryhmässä. Aaronin kanssa treenataan maanantaisin ja Emilin kanssa treenataan tiistaisin kilpailevien ryhmässä.

17.03.2003 TIPUTREENIT
Voi kiesus mikä treenikerta! Olimme Eevan ja Wellun kanssa treenaamassa ja Aaron oli ihan mahdoton. Se haahuili pitkin metsää, nosti damin, toi vähän matkaa, tiputti ja jäi katsomaan minua sellaisella hähähäää-ilmeellä. Aaron laitettiin autoon ja Wellu hoiti hommat hienosti. Toinen yritys Aaronin kanssa, mutta se sikaili edelleen. Keräsimme linnut ja damit ja teimme pienen lenkin. 

Auton vieressä otin sitten yhden damin ja yritin saada Aaronin palauttamaan sen minulle, jotta pääsisin palkkaamaan sen onnistuneesta suorituksesta. Maanittelun, yllyttämisen, nakkien ja Eevan avulla sain sen vihdoin kantamaan damia. Äkkiä palkka ja lopetimme siihen. Kyllä helpotkin asiat voivat joskus olla vaikeita! Uhmaa on siis jonkun verran, mutta onneksi se loppuu aikanaan ;-)

16.03.2003 PALUU ARKEEN
Palasimme tänään takaisin Helsinkiin oltuamme viikon Levillä. Matkat menimme yöjunalla ja molemmat pojat käyttäytyivät todella hienosti junassa. Aaronia sai tosin hetken houkutella ennen kuin se vihdoin suostui nousemaan junaan ritiläportaita pitkin. Pojat saivat paljon huomiota niin juna-asemilla kuin Levilläkin  ja varsinkin Aaron nautti ollessaan huomion keskipisteenä. Aaron on meillä se rapsutuksien kerjääjä, kun Emil taas jättää sille tuntumattomat ihmiset ihan omaan arvoonsa ;-)

Emil ja Aaron nauttivat lomaviikosta, sillä niiden ei kovinkaan paljon tarvinnut olla yksin ja lumihangessa peuhaaminen kuuluu molempien lempiharrastuksiin. Lunta ei tosin tänä vuonna ollut lähellekään niin paljon kuin edellisinä vuosina. Tosin ihmekös tuo, jos lämpöä on mittarissa +8! Emil piti lämpölukemia varmana kesän merkkinä ja aloitti talviturkin tiputtamisen oikein urakalla.

Tämänpäiväiseen Tampereen KV-näyttelyyn oli ilmoitettu hurjat 61 tolleria ja Aaronin sisko Dessy sai ERI:n! Olen todella iloinen Dessyn hienosta suorituksesta, sillä 7 kuukauden iässä sattuneen tapaturman jälkeen ei oikein tiedetty tuleeko siitä ehjää koiraa. Hyvä Dessy ja Benita!!!

07.03.2003 HAKURUUTU
Olimme eilen Tuusulassa, jossa teimme Eevan kanssa pienen hakuruudun dameilla ja kestokaneilla. Wellu pääsi ensimmäisenä töihin, koska se oli ainoa joka oli hiljaa meidän tehdessä hakuruutua. Emil ja Aaron taas pitivät aikamoista mekkalaa... Aaron pääsi seuraavana töihin ja se hakikin hienosti 2 damia ruudusta ja lopetimme onnistuneen suorituksen siihen. Emilkin kävi hakemassa pari damia hakuruudusta. Wellu ja Aaron pääsivät vielä tekemään uuden suorituksen ja molemmat toivat taas hienosti pari damia. Emil ei enää saanut noutaa, sillä se kävi aivan kuumana haukkuen ja tempoen hihnassaan. Olin todella tyytyväinen Aaronin suoritukseen. Se löysi hienosti, nostaa damin vauhdilla ja palauttaa hyvin!

Treenien jälkeen menimme Eevalle. Meillä olikin naurussa pitelemistä kun katselimme koirien toimintaa. Aaron päätti perusteellisesti tutkia mitä Wellu oli syönyt ja työnsi moneen otteeseen päänsä silmiin asti Wellun kurkkuun! Harmi, että tilanteesta ei saatu kunnon kuvaa... oli se sen verran huvittavan näköistä touhua :-)

02.03.2003 VIIKONLOPPU
Wellu oli lauantaisessa Juvan ryhmänäyttelyssä ROP ja sai kolmannen sertinsä, hurjasti onnea koko perheelle! Samat sanat kuin Miskalle: Nyt sinne taippareihin!

Olimme Simon kanssa viikonlopun Himoksella edustamassa. Emil ja Aaron jäivät kotiin Simon siskon kanssa. Pia ja Kai tulivat Capsin kanssa hakemaan pojat metsälenkille. He olivat viihtyneet metsässä pari tuntia ja kuvista päätellen koirilla oli ollut oikein hauskaa. Kiitokset Pia ja Kai!

26.02.2003 KEPPIONGELMA
Tuo otsikon keppiongelma tarkoittaa siis agilitykeppejä eikä niitä metsästä löytyviä ;-)

Birgitta keksi eilen mistä meidän keppiongelma johtuu, mistäpä muusta kuin minusta! Emilhän on siis hakenut keppien aloituksen väärältä puolelta. Tämä johtuu siitä, että minä olen liian lähellä ja tavallaan työnnän sen väärälle puolelle. Kokeilimme kepeille lähettämistä niin, että annoin sille reilusti tilaa ja ongelmaa ei enää ollut. Pystyin myös lähettämään sen kummaltakin puolelta ;-)

Sain vihdoin ostettua lisää dameja  ja olen tehnyt pojille hakuruutuja ja markkeerauksia. Emilillä on intoa vähän liiankin kanssa ja se kuumenee aika paljon kun se näkee minun häipyvän metsään damien kanssa. Se kuitenkin hakee ja palauttaa todella tehokkaasti, joten onneksi kuumeneminen ei aiheuta sähläilyä. Aaronin kanssa on vähän vaikea pitää naama peruslukemilla, sillä sen loikat ovat mahtavia sen saadessa näköyhteys damiin :-) Aaronin palautukset damien kanssa ovat loistavia: dami nostetaan heti ja sitten sännätään vauhdilla palautukseen! Nyt kun sen saisi vielä toimimaan kun ympärillä on muita ihmisiä ja koiria...

23.02.2003 AGILITYKILPAILUT
Olimme taas tänään Emilin kanssa agilitykilpailuissa Keravalla, tuloksena 11,20. Kaksi kieltovirhettä kepeiltä ja 1,20 sekuntia yliaikaa, joka taisi tullakin juuri tuon keppisähläilyn vuoksi. Muuten todella hyvä suoritus radalta, joka osoittautui yllättävän vaikeaksi: vain 3 koiraa 36:sta teki puhtaan 0-radan!

Kepit tai oikeistaan niiden oikeaoppinen aloitus on nyt selvästi suurin ongelmamme. Kepit menevät loistavasti kun treenaamme vain keppejä, mutta heti kun vauhtia tulee lisää (eli esteitä suoritetaan ennen keppejä) tulee myös ongelmia. Emil myös aika usein hakee keppien aloituksen väärältä puolelta. Kisaamiseen tulee nyt kuukauden tauko, joten ehdimme hyvin harjoittelemaan kepit kuntoon ennen seuraavia kisoja.

Ennen radalle pääsyä koimme pienen jännityshetken. Meidän edellämme ollut urospinseri karkasi radalta ja tuli meidän luoksemme kun olimme valmistautumassa rataan. Se tuli Emilin viereen ja käyttäytyi uhkaavasti.  Emil jäykistyi ja nosti häntänsä. Olin jo ihan varma, että seurauksena on tappelu. Kutsuin Emiliä iloisesti ja se lähtikin matkaani ja ratahenkilö otti pinserin kiinni. Siis oikeasti ratahenkilö eikä omistaja, joka ei edes viitsinyt kutsua koiraansa tai yrittää ottaa sitä kiinni! Kyllä otti päähän, mutta onneksi selvisimme tilanteesta kunnialla.

22.02.2003 VALKEALAN NÄYTTELY
Olimme tänään Aaronin kanssa Valkealan ryhmänäyttelyssä. Aaron esiintyi ihan kivasti alkuajan, mutta tuomarin sanellessa pitkää arvosteluaan se hieman kyllästyi ja muuttui hieman rauhattomaksi. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ihan hyvä esiintyminen, jonka tuloksena EH/1. Aaronin kanssa on kyllä ilo matkustaa. Autossa se on niin rauhallinen, että täytyy välillä vilkaista takapenkille ja varmistaa sen vielä olevan mukana. Näyttelypaikalla se viihtyy hyvin häkissä ja tunkeekin sinne heti kun häkki on kasattu.

Emilin poika Miska oli ROP ja sai kolmannen sertinsä, onnittelut koko perheelle! Nyt sitten vain taippareihin... Oli kiva jutella Miskan omistajien kanssa, sillä heitä näemme suhteellisen harvoin heidän asuessa Kaarinassa ja meidän täällä Helsingissä.

16.02.2003 AGILITYÄ
Sunnuntai vierähti HAU:n kisoissa, jossa oli koko päivän töissä ratahenkilönä. Tulipahan kerrankin katsottua kaikkien luokkien suoritukset eli noin 200 paria! Oli mielenkiintoista seurata kuinka erilaisia eri koirat ovat ohjata ja kuinka monella eri tavalla yhden radan voi ohjata. Pääsin myös seuraamaan  Suomen ensimmäisen tolleriagilityvalion Toukon (Absolutis Noilly Vermouth) menoa, joka voittikin MAXi 3 luokan mahtavalla radalla!

Eeva ja Jussi olivat päivällä hakeneet Emilin ja Aaronin lenkille Wellun kanssa ja pojilla oli totta kai ollut hirmu hauskaa! Kiitos Eeva ja Jussi!

Lisäsin linkin upealle linkkisivulle, jonka Pia ja Kai ovat toteuttaneet. Kyllä ne jaksaa ja kiitos siitä!

15.02.2003 EMILILLE 0-RATA AGILITYSSÄ
Ajoimme aamulla Emilin kanssa Kirkkonummelle Masalan kuplahalliin, jossa oli Kirkkonummen Kennelkerhon järjestämät agilitykilpailut. Olimme maxi 1:sten toiseksi viimeinen pari ja teimme hienon 0-radan ja sijoituksemme oli 4/26! Rata oli aika nopea, mutta onneksi saimme myös ne kontaktien (A-este ja puomi) alastulot osumaan kohdalleen. Meillä on nyt kuudesta kilpailusta kasassa kaksi 0-tulosta ja nyt alkaa sen viimeisen ja kuulemma hankalimman luokkanousunollan jahtaaminen  :-)

Iltapäivällä kävimme sitten taas lainaamassa Wellua lenkille. Ihan kuin kaksi koiraa ei olisi riittävästi ;-) Ei mutta onhan isolla porukalla aina kivempi lenkkeillä kuin vain pienellä ja pojatkin nauttivat Wellun seurasta! Oli aivan ihana aurinkoinen ilma ja teimme noin tunnin lenkin Tuusulan metsissä.

11.02.2003 AGILITYTREENIT
Tänään oli taas agilitytreenipäivä ja ohjaajana tällä kertaa Birgitta (Birgitta ja Anu vetävät vuoroviikoin). Emil oli tänään vedossa, olisipa sillä ollut tuollainen vauhti sunnuntain kisoissa. Kepit olivat aivan uskomattomat, en ole ikinä nähnyt Emilin pujottelevan sellaisella vauhdilla! Se myös haki hyvin keppien aloituksen, joka on meille viime kisoissa tuottanut ongelmia. Minun on kisoissa muistettava huutaa kepit tarpeeksi aikaisin, jotenkin se kepeille ohjaus on jäänyt vähän viime tinkaan. 

Emil keksi tänään myös suorittaa renkaan aivan uudella tavalla: renkaan ja yläreunan välistä! Oli siinä ryhmällä ihmettelemistä miten maxi-koira mahtuu siitä välistä. En tiedä mistä se sai päähänsä mennä siitä välistä, mutta sen jälkeen se kuitenkin suoritti sen moneen kertaan ihan perinteisesti renkaan läpi ;-)

Saimme tänään Eestin kennelliitolta vahvistuksen Emilin EST MVA-tittelille. Suomen kennelliitto on tosin vahvistanut sen jo viime vuoden puolella...

09.02.2003 METSÄTREENIT JA AGILITYKILPAILUT
Olimme eilen taas treeniryhmämme kanssa metsässä harjoittelemassa. Paikalla olivat Pia, Kai & Capsi, Eeva & Wellu, Liisa & Doris sekä minä Emilin ja Aaronin kanssa. Aaron pääsi ensimmäisenä tutustumaan varikseen, mutta se ei muiden seurassa jaksanut kiinnostua linnusta ja sen kanssa ei tässä vaiheessa muuta tehtykään. Muiden koirien jälkeen Emilkin pääsi pitkästä aikaan tekemään hakuruutua, josta se palautti kolme lintua (enempää en pyytänytkään). Se vaatii vähän rohkaisua ja palautukset jäävät muutaman metrin päähän minusta, mutta hakutyö oli hienoa pitkän tauon jälkeen. Jos sitä innostuisi harjoittelemaan voisi harkita vaikka NOMEa....

Aaron pääsi taas kokeilemaan, sillä ajattelin että muiden katselu olisi saanut sen vähän kateelliseksi ;-) Sille tehtiin pieni hakuruutu ja se tekikin hakutyötä ihan hienosti ja löysi linnut, mutta se ei vaan nostanut lintuja ja palauttanut :-(   Sille tehtiin myös kanijälki (se on aina tykännyt kanista), mutta siinäkin se vain jäljesti hienosti kanille ja jätti sen löytöpaikalle.  Aaronilla on vähän uhmaa havaittavissa ja heittäytyy muiden seurassa pelleksi kun se kotipihalla kuitenkin kantaa riistaa hienosti. No, annamme ajan kulua ja teemme vain pieniä harjoituksia rauhallisessa ympäristössä. Myös Emilille vedettiin jälki, jonka se suoritti hienosti. Sen kanssa haluaisin kyllä mennä MEJÄän, se tykkää jäljestää ja tekee tarkkaa, rauhallista työtä! 

Treenien jälkeen nautimme ihanasta lämpimästä kaakaosta, jota Pia ja Kai olivat tuoneet mukanaan, KIITOS! Kaakaon jälkeen päästimme kaikki koirat irti ja teimme noin tunnin lenkin ihanassa lumisessa metsässä.

Tänään olimme Emilin kanssa Pornaisissa agilitykisoissa ja tuloksena oli 14,75. Saimme kepeiltä sisäänmenovirheen, puomin alastulosta kontaktivirheen ja käytimme yliaikaa 4,75 sekuntia. Emil oli hieman väsynyt eilisistä metsätreeneistä, joten vauhtia ei ollut niin paljon kuin tavallisesti. Keppien virhe taisi kyllä taas olla TAAS enemmän minun vikaani, kun en vetänyt Emiliä tarpeeksi oikealle. Kiitokset vielä Eevalle suorituksen kuvaamisesta, sillä on todella opettavaista nähdä oma kilpailusuoritus nauhalta! Ensi viikolla kisaamme taas uudestaan!

07.02.2003 RUOKA
Emil on aina ollut huono syömään, mutta nyt kun Aaronkin on ruvennut nirsoilemaan Nutron lammas-riisi nappuloille päätin kokeilla jotain muuta. Ostin tänään sitten pojille Hill´ssiä (beef). Pojilla ei ainakaan tietääkseni ole mitään allergioita, joten se ei rajoita ruokavalikoimia. Purinaa ei tosin tässä taloudessa enää nähdä... kumpikaan pojista ei ensiksi koskenut Turun näyttelystä saatuun näytepussin sisältöön ja sitten kun Emil vihdoin sitä söi se sai melkoisia ilmavaivoja, jotka ovat sille todella harvinaisia. 

Illalla kokeilimme sitten Hill'ssiä. Emilin kupin pohjalla oli noin 15 Nutro-nappulaa ja kaadoin Hill's nappulat päälle. Emil söi hyvällä ruokahalulla kupista kaikki uudet nappulat ja jätti kupin pohjalle ne vanhat nappulat... se on ilmeisesti täysin kyllästynyt Nutroon. Ruoka maistui myös Aaronille, joten tällä ruoalla jatketaan jos ruoka tuntuu sopivan ja jos pojat syövät sitä hyvällä ruokahalulla vielä "uutuuden" viehätyksen mentyä.

06.02.2003 AGILITYÄ JA LENKKEILYÄ
Tiistaina olimme Emilin kanssa taas agilitytreeneissä. Harjoittelimme valssauksia ja takaaleikkauksia. Valssaukset menevät loistavasti, ne tuntuvat sopivan ohjaustyyliini ja Emilin vauhti pysyy hyvin yllä. Takaaleikkauksista on vielä hurjasti parannettavaa sekä minulla että Emilillä. Emil lukee minua todella tarkasti ja jarruttaa heti kun näkee minun hidastelevan takaaleikkausta varten... tuloksena usein yhteentörmäys esteen edessä. Myös keppien "väärä puoli" tarvitsee vielä lisäharjoitusta, Emil on minun ollessa sen vasemmalla puolella paljon epävarmempi kepeillä kuin minun ollessa oikealla puolella... lisää harjoitusta! Sunnuntaina pääsemmekin taas kisaamaan!!!

Eevan ja Jussin työkiireiden vuoksi kävin eilen hakemassa Wellun lenkille meidän poikien kanssa. Teimme noin tunnin lenkin Tuusulan umpimetsässä ja pojat nauttivat toistensa seurasta ja vapaudesta. Wellu on kova poika kantelemaan keppejä (ja välillä myös melkein kokonaisia puita ;-) kun Emil ja Aaron eivät niistä liiemmin välitä. Wellun kepinkanto sai kuitenkin ilmeisesti muut kateelliseksi, sillä jossain vaiheessa lenkkiä kaikki pojat kantoivat omaan keppiään... hassuja koiria!

02.02.2003 VIIKONLOPPU
Ajoimme eilen aamupäivällä koirien kanssa mökille ja teimme pitkän lenkin jäällä ihanassa auringonpaisteessa. Pojat innostuivat leikkimään hippaa, painimaan ja kieriskelemään jäällä, kyllä oli hauskaa! Illalla viettiin synttäreitäni (olivat tosin jo 23.1.) ja talo oli täynnä ihmisiä. Emil ja Aaron saivat oman vieraan kun Pia ja Kai tulivat käymään Capsin kanssa. Alkuillasta pojat leikkivät Capsin kanssa ja kantoivat leluja vieraille, mutta loppuillasta varsinkin Emil alkoi olemaan sen näköinen, että oli saanut vieraista tarpeeksi ja halusi omaa rauhaa. Se siis loikoile lattialla ja tuijotteli vieraita syyttävästi ;-) Tosi kohteliasta...

Tänään  meitä kaikkia väsytti, joten päätimme käydä vain käväisemässä koirapuistossa. Tämä "käväisy" oli sitten reilun tunnin mittainen. Koirapuistossa oli paikalla harvinaisen paljon koiria ja jonkun lähtiessä tuli aina uusia koiria tilalle. Paikalla oli erityisesti nuoria koiria (6 kk labradori, 6 kk kultainennoutaja ja 6 kk Pomerian), joiden kanssa pojat juoksentelivat ympäriinsä.

Tolleri ei selvästikään vielä ole kovin tunnettu koirarotu, sen verran tiuhaan sain olla kertomassa mikä koira on kyseessä ja millainen se on!

28.1.2003 HAU:n HALLI
Ensimmäiset talvitreenimme HAU:n uudessa hallissa on pidetty ja täytyy sanoa, että kyllä on hienot puitteet talviharjoittelulle! Ihana valoisa halli, jossa on hyvä, kuiva maapohja. Meillä on samat ohjaajat kuin syksyllä eli Anu ja Birgitta, joiden kanssa edistyimme kivasti syksyn treeneissä.

Ryhmä oli uusi, joten teimme tällä kertaa pieniä ohjaustreenejä, jolla kouluttaja tutustui ohjaustyyleihimme ja koiriimme. Lopuksi teimme vielä vähän pidemmän radan. Emil oli puolentoista kuukauden tauon jälkeen intoa täynnä ja suoritte radat vauhdilla. Olipas kiva päästä taas treenaamaan!

27.1.2003 LOKKI
Sulatin Aaronia varten lokin ja menimme takapihalle tekemään noutoja. Aaron malttaa hienosti odottaa kun vien lokin ja lähtee vasta käskyn saatuaan noutoon. Lokin koko tuotti aluksi ongelmia. Sitä selvästi harmitti kun se ei saanut sitä kokonaan suuhunsa ja osa linnusta roikkui sen jaloissa häiriten kulkemista. Se kuitenkin pienen innostamisen jälkeen kantoi lokin läheisyyteeni. Täytyy kyllä sanoa, että lokki oli VALTAVA! Täytyy tällä viikolla vielä kokeilla siipidamilla, josta se saa hyvän otteen.

25.1.2003 TURKU KV
Lähdimme aamulla 6.30 Eevan ja molempien poikien kanssa ajamaan kohti Turkua. Matkalla meillä oli pieniä ongelmia, mutta pääsimme kuitenkin hyvissä ajoin perille. (Pissapoika oli muka rikki enkä saanut tuulilasiin vettä. Ajoimme siis puolisokeina koko matkan Turkuun. Myöhemmin sitten selvisi, että vika ei ollutkaan autossa vaan ajajassa ;-)

Aaronin esiintyminen ei ollut parasta mahdollista, sillä se oli koko ajan hieman rauhaton. Välillä se seisoi hienosti, mutta liikkuminen oli aika huonoa. Tuloksena junioriluokasta EH/3 (siis laatuarvostelu erittäin hyvä ja kilpailuluokan kolmas). Emil esiintyi ainoana uroksena valioluokassa. Se esiintyi tapansa mukaisesti rauhallisesti ja seisoi kuin patsas. Tuloksena valioluokasta ERI/1 (siis laatuarvostelu erinomainen ja kilpailuluokan ensimmäinen).

Aaron esiintyi vielä Sienna-Redin kasvattajaluokassa, joka sai KP:n. Onnittelut Benitalle ensimmäisestä kasvattajaluokan KP:stä! Kaikista paras päivä oli kyllä ehdottomasti Emilin Mirja kasvattajalla. Tytti (Kitimat Monday Morning, Emilin siskopuoli) oli ROP-pentu, Jigi (Kans & Fin & S Mva V-02 Siphra's Indian Echo, Emilin emä) oli ROP ja June (Kans & Fin & Est Mva PMV-97 V-01 Westerlea's Tornado At Siphra, Emilin emän emä) oli ROP-VET. Onnea Mirja!

21.01.2003 FRISBEE
Kaivoin tänään pitkästä aikaan frisbeen (tai itseasiassa kaksi) kaapista ja lähdin poikien kanssa ulos. Emilille kanssa en ole kesän jälkeen frisbeetä heitellyt ja Aaron ei ole ikinä kokeillut frisbeeleikkejä. Pia tosin heitteli Emilille frisbeetä meidän lomamme aikana ja sai nauraa sen omille leikeille. Emillähän on hauska tapa viihdyttää itseään viskomalla frisbeetä jalkojensa välistä ja peruuttamalla samalla ;-) Capsin kuvasivuilla on linkki videopätkään, jossa on Emilin frisbeeleikki.

Emil oli vanhassa vedossa ja nappasi frisbeen ilmasta suuhunsa. Aaronille heittelin matalia heittoja ja sekin keksi äkkiä leikin idean, jopa palautukset olivat hienoja. Aaron antoi myös Emilin pitää oman frisbeensä eikä ryöstänyt sitä sen suusta, kuten sillä on yleensä tapana tehdä muiden lelujen kanssa. Täytynee tässä taas lähiaikoina mennä heittelemään, sen verran hauskaa koirilla oli!

19.01.2003 VIIKONLOPPU
Lauantaina olimme lenkillä Eevan ja Wellun kanssa ja lenkin jälkeen Wellu lähti viettämään iltapäivää meille. Aaronilla ja Wellulla oli taas niin hauskaa, ne kaksi ovat kyllä jotenkin samalla aaltopituudella. Wellu "auttoi" minua trimmaamaan Aaronin tassut: se nukkui vieressäni kun trimmasin ja Aaronkin malttoi pysyä paikallaan ;-)

Sunnuntaina lähdimme lenkille Freyan ja Capsin perheiden kanssa, sääkin oli mitä mainioin! Lenkin jälkeen Pia, Kai ja Capsi viettivät iltapäivän meillä matkakuvia katsellen, samalla Aaron ja Capsi ottivat muutaman painimatsin ja molemmat olivatkin aika väsyneitä päivän päätteeksi. Kiitokset kaikille mukavasta päivästä!

Eeva ja Wellu saalistivat tänään Lahden tokokokeissa luokkavoiton pisteillä 197.5/200 ja saivat tuloksen AVO 1, ONNEA!

17.01.2003 TULIAISIA
Sain vihdoin keskiviikkona matkalaukkuni ja koirat saivat tuliaisensa: kumilelun, kumiluun ja eläinkaupasta löydettyä kuivattua kengurua. Kenguruliha meni sellaista vauhtia alas, että ehtivätköhän ne edes maistamaan?   ;-)  Myös tuliaislelut olivat poikien mieleen. Jostain syystä kumilelut ovat tällä hetkellä meidän taloudessa IN!

Emilin hämmennyskausi meni nopeasti ohi ja se on taas oma iloinen itsensä. Pojat nauttivat tänään suuresti lumitöiden tekemisestä... tai minähän tein työt ja pojat häiritsivät töitäni roikkumalla lumikolassa ;-)

12.01.2003 IHANA YLLÄTYS!
30 tunnin matkustamisen jälkeen lentokentällä odotti ihana yllätys. Vanhempani olivat eilen hakeneet Emilin Espoosta ja Aaronin Turusta ja ne olivat lentokentällä meitä vastassa. En meinannut silmiäni uskoa kun näin kaksi iloisesti heiluvaa häntää!

Koirat olivat pärjänneet hoitopaikoissaan hyvin. Emil vietti ensin reilun viikon Wellu-poikansa perheessä Tuusulassa  ja siirtyi sieltä Capsin perheeseen Espooseen. Kuvia ja tarinoita Emilin ja Capsin yhteiselosta löytyy Capsin kotisivuilta. Suurkiitokset vielä Eeva, Jussi, Pia ja Kai, oli kiva lomailla kun tiesi Emilin olevan hyvässä hoidossa! Aaron vietti kolme viikkoa kasvattaja Benitan ja 5 muun koiran kanssa. Aaron ja Dessy-sisko olivat kuin erottamattomat paita ja peppu ;-) Suurkiitokset Benitalle Aaronin hoitamisesta!

Aaron oli heti kotiinpalusta alkaen oma itsensä, mutta Emil on selvästi hieman hämmentynyt. Eiköhän se mene parissa päivässä ohi kun palaamme taas normaalielämään.

Häämatkamme meni loistavasti. Näimme ja koimme neljässä kohteessamme (Kuala Lumpur, Sydney, Cairns ja Surfers Paradise) paljon. Jossain vaiheessa laitan varmasti joitakin kuvia matkastamme nähtäville (tosin 450 kuvasta voi olla vaikea valita ;-)